VIDEO Armine, o preoteasă armeană născută la Erevan, a scos în ţara noastră un disc cu muzică liturgică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soprana Armine Khachatryan (în centru), soţia preotului armean din Constanţa Sursa Anaid Tavitian
Soprana Armine Khachatryan (în centru), soţia preotului armean din Constanţa Sursa Anaid Tavitian

Armine Khachatryan, o soprană din Armenia, a înregistrat un album cu muzică liturgică în România. Armine este soţia preotului armean Oskahan Khachatryan care a fost trimis să slujească la Biserica armeană din Constanţa.

Soprana Armine Khachatryan din Armenia a înregistrat în România albumul cu muzică liturgică „Osana Celui dintru Înălţime“

Ea este cunoscută publicului din Constanţa datorită recitalurilor pe care le susţine pe scenele de la malul mării, la diferite evenimente culturale. Ea a înregistrat un compact disc cu muzică liturgică intitulat „Osana Celui dintru Înălţime“, în care acompaniamentul la orgă aparţine pianistei Andrada Ştefan.

Apariţia materialului discografic a fost binecuvântată de Înalt Prea Sfinţiei Sale Episcopul Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, precum şi cu sprijinul oferit de Radio România Constanţa şi teatrologul Anaid Tavitian.

Mulţumirile sopranei Armine Khachatryan se îndreaptă către echipa de colaboratori: Steliana Bajdechi - realizator, Elena Ionescu - operator şi Florin Stăruială - inginer sunet, precum şi către Arecnaz Tatosian.

O parte dintre cele 11 cântece de pe album au fost cântate de soprana Armine Khachatryan în cadrul recitalului de muzică religioasă pe care l-a susţinut în Catedrală Armeană din Bucureşti, la invitaţia organizatorilor Festivalului „Strada Armenească“, ediţia a V-a, eveniment care s-a desfăşurat în perioada 3-5 august 2018.

Pe 31 mai, la Muzeul de Artă Constanţa, soţia preotului Oshakan Khachatryan care slujeşte la Biserica Armeană „Sfânta Maria“ Constanţa, a susţinut un recital de cântece patriotice, acompaniată la pian de Andrada Ştefan, pentru a marca centenarul primei Republici Armene. 

Armine Khachatryan soprană din Armenia soţia preotului armean din Constanţa Sursa Anaid Tavitian

Soprana Armine Khachatryan s-a născut pe 15 aprilie 1986, în Armenia. Între anii 2001 şi 2004 a studiat, la colegiul de specialitate, muzică vocală şi corală. A absolvit şcoala în anul 2004 şi, în acelaşi an, a fost admisă la Conservatorul de Stat Komitas din Erevan  şi a obţinut titlul de soprană.

Pentru prima oară, Armine Khachatryan a urcat pe scenă la vârsta de 7 ani, participând la festivalul internaţional pentru copii „Amadeus” şi câştigând premiul pentru cea mai bună interpretare la concursul de cântece sacre (liturgice). În 2007 a întreprins turnee muzicale într-o serie de oraşe din Siria: Alep, Damasc, Latachia etc.

A cântat mai mulţi ani (2005-2012) în corul bisericii „Sf. Ioan Botezătorul din Erevan“, ca solistă, iar în prezent (din 2012) continuă să cânte în corul Bisericii Armene „Sfânta Maria“ din Constanţa. A susţinut concerte şi prezentări în oraşe din România, dar şi din Armenia, cu prilejul diferitelor sărbători, aniversări şi evenimente culturale.

Licenţiată a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, pianista Andrada Ştefan este absolventă a studiilor de Masterat în Stilistica Interpretării Muzicale - Specializarea Pian, la aceeaşi Academie din Cluj în anul 2012. În prezent este profesor de pian la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ din Constanţa, oraşul său natal, şi maestru corepetitor la Teatrul Naţional de Opera şi Balet „Oleg Danovski“ Constanţa.

În palmaresul său figurează premii la concursuri naţionale şi internaţionale: „Pro Piano”, „Primăvara artelor”, „George Georgescu”, „Duo Pianistic“, olimpiade naţionale de interpretare. A participat la cursuri de măiestrie pianistică susţinute de Cordelia Hofer şi Alexander Mullenbach din Salzburg - Austria, Georg Sava, Berlin - Germania. Andrada are o bogată activitate artistică mai ales ca pianist acompaniator sau membru în formaţii camerale, concretizată prin numeroase recitaluri şi concerte. 

Pe aceeaşi temă: 

Muzică armenească, cântată la centenar. Armenii sărbătoresc desprinderea de Imperiul Rus de la 28 mai 1918

Veşmânt de preţ adus din Cezareea, care a supravieţuit pogromului armean, donat Dobrogei

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite