Procesul lui Vlad Pascu: Judecătoarea admite readministrarea probatoriului și reformularea încadrării juridice. Care este următorul termen de judecată VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce judecătoarea din dosarul tragediei, Ioana Ancuța Popoviciu a fost recuzată de familii și transferată de CSM în aceeași zi, procesul este judecat astăzi de un alt magistrat.

Pascu gif

Update

După repartizarea aleatorie a cauzei, Claudia Carmen Berevoescu, președintele Judecătoriei Mangalia, căreia i-a revenit judecarea procesului, a decis că, deşi este foarte din scurt termenul stabilit pentru joi, nu este oportun să îl amâne.

„Am vrut să acord posibilitate să ne cunoaștem și să stabilim parcursul procesului. Mi se pare normal să fie și inculpatul prezent. Am văzut ce s-a făcut până acum. Ce documente s-au depus, că au fost încredințate probe pe latura civilă, că au fost audiate părțile”, a spus ea.

Avocatul victimelor a solicitat o revenire pe cererea de schimbare a încadrării faptei comise de Vlad Pascu, mai exact constatarea nulităţii încheierii date la termenele trecute.

„E o situație deosebită procesual și procedural, doamna președinte apreciez că instanța de judecată poate constata nulitatea încheierii date la termenele trecute. Cererea mea este să se constate nulitatea”, a spus A. Cuculis.

Judecătoarea a admis readministrarea probatoriului și le-a dat dreptul avocaților să reformuleze cereri de schimbare a încadrării juridice cu alte argumente, stabilind, totodată şi data următoarei înfăţişări pentru 7 iunie.

După ce au părăsit sala de tribunal, rudele victimelor au mers la locul accidentului pentru a îngriji monumentul pe care tatăl lui Sebastian Olariu l-a construit acolo unde fiul său și Roberta Dragomir și-au găsit sfârșitul în urma impactului provocat de Vlad Pascu, șoferul care se afla sub influența drogurilor.

Update

După ce judecătoarea din dosarul tragediei, Ioana Ancuța Popoviciu a fost recuzată de familii și transferată de CSM în aceeași zi, procesul este judecat astăzi de un alt magistrat.

Rudele victimelor, hotărâte să lupte pentru dreptate FOTO: Antonia Ispas
Rudele victimelor, hotărâte să lupte pentru dreptate FOTO: Antonia Ispas

Judecătoarea recuzată din dosarul Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, și-a făcut apariția în fața Judecătoriei Mangalia. Ea a refuzată să răspundă la întrebările puse de reprezentanții mass-media.

Consecință a recuzării, dosarul a fost repartizat Claudiei Carmen Berevoescu, președintele Judecătoriei Mangalia.

Termenul de astăzi, 23 Mai, stabilit anterior de Ioana Ancuța Popoviciu a fost păstrat de noul judecător din dosar, astfel încât familiile victimelor, Roberta Dragomir și Sebastian Olariu vin la instanță. Urma să fie ultimul termen în acest proces atât de controversat, însă în lumina ultimelor evenimente, cel mai probabil va fi reluat de la zero și efectiv rejudecat, se vor administra din nou probele și se vor reaudia părțile.

Astăzi, la Judecătorie este adus și Vlad Matei Pascu, decizie luată tot de fostul judecător, ceea ce reprezintă o premieră, inculpatul fiind audiat până acum prin videoconferință.

Rămâne de văzut dacă magistratul care a preluat acest dosar va admite procedura simplificată pentru Pascu sau dacă, dimpotrivă, vă admite cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei comise de tânărul drogat din ucidere din culpă în omor și din vătămare corporală în tentativă la omor, pe care familiile victimelor au depus-o și în timpul anchetei, și în timpul procesului în fața magistratului Popoviciu.

Istoria unul proces controversat

Primul termen al acestui proces a avut loc în luna februarie, și a fost amânat, după ce Vlad Matei Pascu a rămas fără avocați, unul fiind în grevă iar cel de-al doilea anunțând că nu are competențe decât pe măsurile privative, nu pe fond.

La înfățișarea în cauză, părinții au fost șocați de faptul că judecătoarea mesteca gumă și nu părea să cunoască dosarul. Începând cu luna martie, gafele magistratului Ioana Ancuța Popoviciu s-au ținut lanț: l-a citat pe unul dintre tinerii morți în sală ca să-i dea buletinul, a întrebat dacă a murit vreo victimă, a întrebat-o pe mama Robertei Dragomir dacă a fost la înmormântarea fiicei sale și pe mama lui Sebastian Olariu dacă s-a speriat când a aflat că i-a murit copilul. În plus, a consemnat eronat, trunchiat și denaturat declarațiile martorilor din dosar.

De-a lungul procesului judecătoarea a fost recuzată (prima dată, fără rezultat), s-a încercat strămutarea dosarului, judecătoarea a formulat o cerere de abținere, inspecția judiciară i-a cerut suspendarea din profesie din cauză că o cercetează disciplinar, pentru că abia recent, pe 21 Mai, CSM să o transfere, la cerere, la Judecătoria Constanța iar Judecătoria Mangalia să admită cererea de recuzare împotriva ei.

Relevant este că atât părțile din dosar, avocații, cât și jurnaliștii, dar și persoane publice cunoscute și-au arătat indignarea, neîncrederea în actul de justiție și faptul că prestigiul Justiției este afectat. Inclusiv ministra Justiției s-a declarat “mâhnită de întreaga derulare a acestui dosar”. Erorile judecătorului au continuat în sala de judecată, creând în rândul oamenilor un sentiment de revoltă și neîncredere într-o justiție corectă”, se arată în cererea de recuzare care a fost depusă împotriva ei și care a fost admisă, înlăturând-o astfel defintiv din acest dosar.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite