Lovitură de teatru în dosarul tragediei de la 2 Mai: judecătoarea Ancuța Popoviciu, recuzată și transferată în aceeași zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul tragediei de la 2 Mai, care urma să se judece joi, 23 mai, ia o nouă turnură: judecătoarea de la Mangalia care i-a umilit pe părinți a fost înlăturată irevocabil din proces.

Ioana Ancuța Popoviciu sursa captura video
Ioana Ancuța Popoviciu sursa captura video

Cu două zile înainte de termenul pe fond, care se anunța ultimul în acest proces atât de contestat, marți, 21 mai, CSM a decis să aprobe transferul Ioanei Ancuța Popoviciu, de la Judecătoria Mangalia la Constanța, începând cu data de 1 iunie a.c.

În mod evident, termenul era prea scurt pentru ca judecătoarea să aibă timp să judece ultimul termen și să dea și pronunțarea în acest dosar, condiții în care, cel mai probabil, după data de 1 iunie procesul ar urma să fie repus pe rol și luat de la capăt.

Cererea de recuzare, depusă de familia lui Sebastian Olariu

Surpriza a venit abia după decizia CSM: tot marți, 21 mai, Judecătoria Mangalia a decis să admită cererea de recuzare a judecătoarei Ioana Ancuța Popovici, ce fusese depusă de familia lui Sebastian Olariu, unul dintre tinerii uciși cu mașina de Vlad Matei Pascu.

Cererea a fost depusă în urmă cu câteva zile, tocmai pentru că familia umilită de atâtea ori a făcut o ultimă încercare de a nu lăsa sentința la latitudinea judecătoarei care i-a revoltat prin gafele făcute în sala de judecată.

Decizia de marți a Judecătoriei Mangalia este definitivă, astfel încât la termenul din 23 mai dosarul va ajunge la un nou complet, care va judeca, din nou, acest caz. 

Vlad Pascu nu a venit niciodată în sala de judecată de la Mangalia, el fiind audiat doar prin videoconferință, din Penitenciarul Poarta Albă. Procurorul a considerat că nu se impune prezența lui fizică, iar avocații lui Pascu au spus că el ar veni doar dacă este necesar pentru desfășurarea procesului.

La termenul din 9 mai, judecătoarea a apreciat că la ultimul termen, cel din 23 mai 2024, Vlad Matei Pascu trebuie să fie în persoană, pentru prima dată, în fața instanței, pentru ultimul cuvânt. Anterior, ea i-a admis solicitarea de a fi judecat în procedură simplificată, pentru că și-a recunoscut vina, ceea ce înseamnă practic reducerea pedepsei cu o treime.

De-a lungul procesului, judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu a fost recuzată, cercetată disciplinar, s-a încercat strămutarea procesului, s-a încercat suspendarea ei din profesie, chiar și judecătoarea a formulat cerere de abținere, însă abia acum a fost înlăturată din dosar.

Omorâți pe marginea drumului

Accidentul de la Constanța s-a produs în zorii zilei de 19 august 2023, pe drumul dintre Vama Veche și 2 Mai. Un grup de studenți la Geografie, în București, se îndrepta spre locul de cazare din 2 Mai, venind din Vama Veche. Ei se deplasau în continuarea pistei de bicicletă din Vama Veche, pe marginea carosabilului. În dreptul unității militare de la 2 Mai, la intrarea în sat, Mercedesul condus de Vlad Matei Pascu i-a lovit, omorând doi tineri, Roberta Dragomir și Sebastian Olariu, și rănind alți trei.

Consumator înrăit de droguri, cu dosar DIICOT de la vârsta de 13 ani, Pascu a plecat de la locul accidentului declarând mai târziu polițiștilor care l-au prins că a lovit „o vrabie“.

Tratament special pentru Pascu

Vlad Pascu este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă, unde se află sub interdicția de a mai primi vizite, altele în afara avocaților săi, pentru că a acordat un interviu, din închisoare, protestatarului Marian Ceaușescu. Acesta a stat de vorbă cu el prin intermediul tatălui lui Vlad Pascu, Mihai Pascu, care l-a sunat pe fiul său pe telefonul fix de la penitenciar, de pe telefonul său mobil, în timp ce se afla cu Ceaușescu într-un interviu. Vlad Pascu a putut astfel vorbi despre accident, despre proces, despre faptul că imaginea lui apărută în public nu este cea reală și a fost distorsionată de presă.

Toată înregistrarea filmată de Ceaușescu a fost publicată pe contul său de Facebook. Ca urmare, conducerea de la Poarta Albă l-a pedepsit pe Pascu cu interdicția de la primirea de vizite pe timp de trei luni. Aceasta este singura sancțiune primită de Vlad Pascu în arestul preventiv de la Constanța.

Familiile victimelor reclamă, de altfel, faptul că Pascu are parte de tratament preferențial din partea autorităților - începând chiar de la oprirea sa în trafic de către Poliție, înainte de comiterea accidentului.

Tânărul (care a împlinit 20 ani în arest) a fost controlat de două ori, în Constanța și în Vama Veche, de echipaje de Poliție Rutieră, care i-au permis însă să-și continue drumul, la volan, deși imaginile surprinse de camera video a polițiștilor arătau în ce stare gravă de confuzie se afla. Abia se ținea pe picioare, nu avea la el actele mașinii, dar, cu toate acestea, polițiștii l-au lăsat în pace, iar urmarea dezastruoasă a șocat o țară întreagă.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite