Odiseea tragediei 2 Mai continuă. Judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu, greu de schimbat VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici măcar judecătoarea, Ancuța Ioana Popoviciu, nu își mai dorește să instrumenteze dosarul tragediei de la 2 Mai, provocată de șoferul drogat Vlad Matei Pascu, nici părțile civile nu mai vor acest lucru, însă cu toate acestea magistratul va duce procesul până la final.

Dosarul tragediei de la 2 Mai (Constanța) are un parcurs sinuos și încărcat de contestații, care nu îi servește pe niciunul dintre cei implicați în dosar.

Familiile studenților uciși la 19 august 2023 de șoferul drogat Vlad Matei Pascu, Roberta Dragomir și Sebastian Olariu, nu au încredere că se va face dreptate pentru copiii lor, așa că au recuzat-o pe judecătoarea din dosar.

Procurorii din Mangalia au încercat să strămute cauza la altă instanță.

Judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu a cerut să fie retrasă din proces, mai ales că în prezent are cariera pe muchie de cuțit pe fondul cercetării disciplinare, care a adus-o la un pas de a fi suspendată din profesie.

Totuși, toți sunt obligați să meargă mai departe, împreună, în acest proces greu și dureros, care ar putea avea ultimul termen pe data de 9 mai 2024. 

Incidentul penibil de la primul termen

Războuiul din sala de judecată de la Judecătoria Mangalia a început încă de la primul termen, din data de 22 februarie 2024.

În sala de judecată mică și înghesuită, improprie unui proces de acest gen care implică multe părți civile și numeroși avocați, judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu (care venise anterior mestecând gumă) a cerut tuturor celor aflați în interior să se așeze. Din lipsă de spațiu, unii s-au așezat pe jos, direct pe podea.

În înghesuiala generală, judecătorul a făcut prezența și o gafă: l-a strigat în sala pe Sebastian Olariu, decedat în cumplitul accident, fără să știe că e mort.

Când rumoarea din sală a avertizat-o că a cerut buletinul unui tânăr mort, a exclamat uimită: „Cum? A murit o parte? (n.r - parte este termenul juridic pentru o persoană care are calitate într-un proces) din dosar?“.

Reacția a generat durerea și revolta părinților, care și-au dat seama că judecătoarea de la care așteptau dreptatea nu este familiarizată cu dosarul - deși cazul a fost cutremurător și extrem de mediatizat.

Termenul a fost amânat, după ce apărătorii lui Vlad Pascu nu l-au putut reprezenta, unul fiind în grevă, iar altul - demisionar. 

Recuzarea, respinsă

La temenul următor, din 14 martie 2024, apărătorul familiei Dragomir, avocatul Adrian Cuculis, a cerut recuzarea judecătoarei care a comis gafa. Cererea a fost judecată de colegii judecătoarei, completul următor de la Judecătoria Mangalia, și a fost respinsă.

Pusă din nou, față în față cu familiile, judecătoarea l-a întrebat pe Valentin Olariu, tatăl lui Sebastian Olariu, care ținea poza înrămată a fiului său în brațe cine este, umilindu-l îngrozitor.

În aceeași ședință, Ioana-Ancuța Popoviciu a decis să admită cererea lui Vlad Matei Pascu de a merge pe procedura simplificată, urmând să obțină astfel reducerea pedepsei cu o treime. A făcut acest lucru înainte de a analiza cererile apărătorilor familiilor, de a schimba încadrarea juridică a faptei, din ucidere din culpă - în omor și din vătămare corporală din culpă - în tentativă de omor. A dat un nou termen, pentru 4 aprilie 2024, ca să se poată pronunța asupra schimbării încadrării juridice a faptei.

Procurorii au cerut strămutarea procesului

Chiar înainte de termenul din 4 aprilie 2024, a fost rândul procurorilor să încerce să mute acest dosar și implicit să o schimbe pe judecătoarea Popoviciu. Procurorii din Mangalia au cerut Curții de Apel Constanța strămutarea dosarului - pentru protejarea judecătoarei „tulburate“ de presiunea publică.

„Vorbim de apariția unor elemente de tulburare ale ordinii și liniștii publice, de presiunea ivită ca urmare a acestui dosar de la Judecătoria Mangalia. Au apărut articole în presă despre judecător, au fost oferite declarații de presă de către cei implicați, toate acestea stârnit antipatie față de instanță și au tulburat liniștea și ordinea publică. Cu reacții care vin din atâtea părți, percepția publică ar fi că imparțialitatea judecătorului a fost afectată, orice soluție ar da judecătorul în acest caz“, au motivat procurorii.

Cererea le-a fost respinsă de Curtea de Apel Constanța ca nefondată, pe motiv că articolele de presă despre un judecător nu pot afecta imparțialitatea unei întregi judecătorii.

În consecință, la termenul din 4 aprilie 2024, părțile au ajuns dn nou în fața judecătoarei Popoviciu, care a respins cererile de schimbare a încadrării juridice pentru Pascu și a dat un nou termen, ca să audieze martori pe latura civilă, pe 18 aprilie 2024.

Propusă spre suspendare

Cu doar trei zile înainte de termenul din aprilie, Ioana-Ancuța Popoviciu este propusă spre suspendare, de Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a deschis împotriva ei o cercetare disciplinară.

CSM a citat-o în regim de urgență, cu doar o zi înainte de 18 aprilie 2024, ca să judece cerera de suspendare din profesie, pe perioada efectuării cercetării disciplinare.

Popoviciu a cerut însă o amânare, pentru a-și putea pregăti apărarea, obținând un nou termen pentru data de 24 aprilie 2024.

Apoi a cerut retragerea

La termenul din 18 aprilie 2024, deși fuseseră chemați martori pentru audiere, apărătorii au cerut un nou termen, care să fie stabilit după judecata de la CSM.

Ioana Ancuța Popoviciu a decis să amâne procesul declarând că a depus o cerere de abținere în acest proces. Cu alte cuvinte, ea a cerut să se retragă din dosar.

Și de această dată, cererea a fost judecată de colegii săi de la Judecătoria Mangalia, care, a doua zi după depunerea solicitării, au decis să îi respingă ieșirea din dosar.

Și a venit ziua judecății CSM

Prezentă la CSM pe 24 aprile 2024 pentru a se apăra, judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu a avut o atitudine bizară la ieșirea de la ședință. Timp de aproape două minute, ea a stat față în față cu jurnaliștii care o întrebau despre activitatea sa și despre abaterile pentru care a fost chemată la Consiliul Superior al Magistraturii, fără să scoată niciun cuvânt, privind în gol și având doar o grimasă când a fost interpelată dacă își va cere scuze față de familiile victimelor. Apoi a plecat pe jos.

Atitudinea sa a fost criticată dur de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader, la Antena 3. „Nu a fost o gafă, a fost o lacună impardonabilă, tare mă tem că avea o stare sub influența celei în care se afla inculpatul”, referindu-se la gafa legată de citarea victimei Sebastian Olariu, rupt în două de mașina lui Pascu.

Cu privire la atitudinea judecătoarei față de jurnaliști, fostul ministru a opinat: „Faptul că ieșind la CSM nu a putut să lege două cuvinte într-un minut în apărarea ei explică o incapacitatea funcțională și o temere de a nu greși în explicațiile pe care ar fi trebuit să le dea. Are probleme de formă și de fond”

La finalul zilei, CSM a decis să respingă cererea de suspendare a judecătoarei ca neîntemeiată.

„În esență, pentru a pronunța această soluție, Secția pentru judecători în materie disciplinară a reținut că suspendarea din funcție a unui judecător se poate dispune numai în condițiile strict prevăzute de dispozițiile art. 52 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Astfel, textul de lege menționat prevede expres două situații ce pot atrage această măsură, respectiv:

1. dacă exercitarea în continuare a funcției ar putea afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurilor disciplinare;

sau

2. dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiției.

Analizând motivele invocate de Inspecția Judiciară în formularea propunerii de suspendare din funcție, Secția a reținut că, în cauză de față, nu au fost identificate elemente de natura celor care pot fi circumscrise cazurilor reglementate de textul de lege“, se arată în motivarea deciziei CSM.

În consecință, la termenul din 9 mai 2024, care ar putea să fie ultimul din acest dosar, părțile se vor întâlni din nou cu judecătoarea contestată și cel mai probabil ea va fi cea care îi va da sentința lui Vlad Matei Pascu.

În loc de epilog

Conform unor surse, Ioana-Ancuța Popoviciu a cerut CSM să o transfere la Judecătoria Sectorului 2 București sau la Judecătoria Constanța însă analizarea acestei cereri ar putea dura câteva luni. În continuare, Inspecția Judiciară o cercetează disciplinar, urmând că raportul să fie înaintat CSM pentru a se dispune în consecință.

Ioana Ancuța Popoviciu a mai fost sancționată disciplinar și în trecut. În 31 mai 2023, Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară i-a aplicat „avertisment“ judecătoarei Popoviciu pentru „exercitarea funcției cu gravă neglijență“ (art. 271 lit.s din Legea 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor).

CSM a respins la acea dată acuzațiile formulate de Inspecția Judiciară, referitoare la comiterea altor două abateri disciplinare de către judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu privind „nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor“ și „nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ“.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite