Teologul Radu Preda, instalat preot paroh la München. „Un om cu un profil intelectual de excepţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teologul Radu Preda a fost hirotonit preot în 18 mai2019, iar de câteva zile a fost instalat ca paroh al bisericii Bunavestire din oraşul german..

Detalii despre instalarea ca preot paroh al bisericii comunităţii româneşti din München, oferă chiar episcopul Sofian Braşoveanul, pe contul său de Facebook. Ierahul este cel care a oficiat slujba la finalul căreia Radu Preda a fost numit paroh în locul părintelui Simion Felecan, cel care a slujit la această biserică 32 de ani.

Parohia este o comunitate a credincioşilor care aparţin de o anumită biserică, comunicate care este coordonată de un preot paroh. Acesta poate fi ajutat în slujire şi administraţie şi de alţi preoţi.

„În Duminica de după Înălţarea Sf. Cruci (15 septembrie n.red.), am slujit Sfânta Liturghie la Parohia Bunavestire din München. Părintele Simion Felecan şi-a luat rămas bun de la credincioşii pe care i-a păstorit timp de 32 de ani, în condiţii adeseori complicate şi dificile.

Totodată l-am instalat ca paroh al acestei parohii pe părintele Dr. Radu Preda, om cu un profil intelectual şi teologic de excepţie, care să continue misiunea predecesorului său”, notează episcopul Sofian Braşoveanul

Radu Preda a fost hirotonit preot în data de 19 mai, la München, pe seama parohiei BunaVestire. Liturghia în cadrul căreia a avut loc oficierea Tainei Preoţiei a fost săvârşită de către mitropolitul Serafim Joantă al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.

Imagine indisponibilă

Radu Preda are 47 de ani, este licenţiat în Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti (1995), iar din anul 2002 este doctor în Teologie. A studiat la Heidelberg (studii doctorale) şi Salonic (studii post-doctorale).

Începând cu anul 2012, teologul Radu Preda este conferenţiar universitar al facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

De câţiva ani, teologul conduce şi institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) unde are funcţia de preşedinte executiv.

A publicat mai multe volume:

  • Jurnal  cu  Petre  Ţuţea,  Editura  Humanitas,  Bucureşti,  1992,  205  p.  Ediţia  a  II-a,  Deisis,  Sibiu,  2002
  • Biserica în Stat. O invitaţie la dezbatere, Editura Scripta, Bucureşti, 1999
  • Semnele vremii. Lecturi social-teologice (= Theologia Socialis 1), Eikon, Cluj-Napoca, 2008, 361
  • Comunismul. O modernitate eşuată (= Theologia Socialis 5), Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2009
  • Cultura dialogului. Pledoarii & exerciţii (= Theologia Socialis 7), Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2009
  • Ortodoxia & ortodoxiile. Studii social-teologice (= Theologia Socialis 10), Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2010
  • Revenirea lui Dumnezeu. Studii social-teologice (= Theologia Socialis 12), Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2010
  • Uniatismul.  Fenomen  social  şi  interogaţie  teologică  (=  Theologia  Socialis  14),  Editura  Eikon,  Cluj-Napoca
  • Concepţia  socială  a  Bisericii  Ortodoxe  din  Rusia.  Introducere,  document  &  comentariu  (=  Theologia Socialis 18), Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2011
  • Cuvântul  social  al  Bisericilor  din  Austria.Introducere,  document  &  comentariu  (=  Theologia  Socialis 20), Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2011

Pe aceeaşi temă:

Teologul Radu Preda a fost hirotonit preot în străinătate. La ce parohie va sluji

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite