Blindat de război Cougar 6×6 HE MRAP, parcat pe plajă. Cum i s-a permis accesul în poarta Neversea VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apariția vehiculului de război, vestitul Cougar 6×6 HE MRAP, pe plaja din Constanța, a stârnit uimire. Blindatul este păzit de militari în uniforma de luptă, chiar în poarta Festivalului Neversea.

Vehiculul de război, la standul Neversea FOTO A.I.
Vehiculul de război, la standul Neversea FOTO A.I.

Apariția impresionantă și înfricoșătoare de pe nisipul plajei Modern din Constanța s-a produs cu o zi înainte de deschiderea Festivalului Neversea (6-9 iulie 2023).

Un vehicul blindat, de război, mai mare decât orice tanc văzut vreodată pe litoral, a fost parcat chiar lângă intrarea pe care vor năvăli 280.000 de turiști în cele patru zile de festival. 

Mulți dintre cei aflați pe plajă și-au pus întrebarea despre ce vehicul este vorba și care este misiunea sa într-un loc destinat petrecerilor până în zori. 

„Vehiculul face parte din tehnica modernă a Armatei și aparține Forțelor pentru Operații Speciale, structură care intervine într-o situație reală, pentru dezamorsarea dispozitivelor explozibile. Poate rezista și dacă o mină explodează sub el protejând militarii din interior. De altfel, acest vehicul a fost folosit și că transportor în teatrele de operații din Afganistan”, a declarat pentru „Adevărul“ generalul Constantin Spînu, directorul Direcție de Comunicare din cadrul Ministerului Apărării Naționale. 

Cougar 6×6 HE MRAP (abrevierea din limba engleză pentru Mine Resistant Ambush Protected), acum aflat la Festivalul Neversea, este indiscutabil vedeta paradelor militare și cântărește peste 22 de tone de metal blindat. 

Poate transporta până la zece militari, complet echipați,  are o autonomie de 966 de kilometri și atinge o viteză maximă de 105 kilometri la oră. 

Cea mai importantă misiune a să este aceea de a proteja viața militarilor de la bord, pentru că este dotat cu cele mai performante sisteme de menținere a vieții, iar caroseria sa blindată poate rezista la proiectile de până la 165 milimetri. 

Misiunea sa la festivalul “Neversea” nu este însă una de război, ci una pozitivă. Vehiculul și echipajul fac parte din standul prin care Armata își dorește să îi atragă pe tineri către o carieră militară. 

„Standul MApN este fi reprezentat de militari din Centrul 39 Scafandri, operatori din Forțele pentru Operațîi Speciale, specialiști din structurile specializate în neutralizarea dispozitivelor explozive (EOD), militari din Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul”, elevi și studenți din instituțiile militare de învățământ.

În cadrul expoziției statice, vizitatorilor le vor fi prezentate armamentul din dotarea Forțelor pentru Operațîi Speciale (FOS), autospeciala de intervenție și robotul EOD (Explosive Ordnance Disposal), din dotarea echipelor EOD și îl veți putea cunoaşte pe Ares, cel mai nou membru patruped al echipei.

Militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” vă vor învăța și arăta cum se fac exercițiile de drill team, elevii Școlii de Maiștri Militari ai Forțelor Navale vă vor învăța să faceți noduri marinărești și vom avea și atelier unde veți fi iniați în tehnici de prim ajutor”, se arată în comunicatul Direcției de Comunicare din cadrul MApN. 

De asemenea, pe plaja festivalului, vor fi prezenți și reprezentanți ai Centrului Militar Zonal Constanța care pot oferi detalii celor interesați de cariera militară.

Cum un astfel de vehicul de război este văzut rar în realitate și atât de aproape, indiscutabil petrecăreții vor profita de ocazie că să își facă selfi-uri spectaculoase. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite