Strategia lui Vlad Pascu pentru a-și negocia pedeapsa, demascată de procurorii DIICOT | INTERCEPTĂRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interceptările din rechizitoriul în care întreaga familie Pascu a fost trimisă în judecată dezvăluie cum Miruna, mama lui Vlad Pascu iși învață fiul ce să facă pentru o condamnare mai mică în cazul accidentului cu doi morți de la 2 Mai. 

Vlad Matei Pascu se află în arest preventiv FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Vlad Matei Pascu se află în arest preventiv FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Cercetat în dosarul de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, fugă de la locul accidentului și conducerea unui autovehicul sub influență substanțelor interzise, Vlad Pascu era vizat totodată și de procurorii DIICOT pentru infracțiunea de deținere de droguri în vederea consumului. Infracțiunea se referea la medicamentele psihoactive și la țigara cu cannabis, găsite în mașina sa de către polițișți, înainte de tragedie. Acesta este dosarul în care anchetorii i-au monitorizat convorbirile cu mama sa, Miruna Pascu, și în care au trimis întreaga familie în judecată. 

Interceptările din rechizitoriul DIICOT aduc probe importante în dosar, însă arată și imaginea unei familii bogate, dar dezorganizate, fără empatie față de tragedia provocată, care avea un singur scop: să-l scape pe tânărul Vlad Pascu cât mai repede de închisoare.

„Chestia cu recunoașterea”

„VLAD: Găsim o soluție sau alta.

PASCU MIRUNA: Mami, cu siguranță vom găs.… Vreau să conștientizezi lucrurile așa cum sunt. Și să te gândeșți și tu să faci niște scenarii în mintea ta, și să discutăm pe ele. Apropo, ce ține cu perioada, cu pușcăria. Vezi, că trebuie să ne gândim foarte serios la două probleme. Chestia aia cu recunoașterea este evidentă, și mai este cealaltă. Pe care o să o mai discutăm când ne vedem, la care lucrează deja avocații. Să găsim niște soluțîi pentru problema cu DIICOT-ul.

VLAD: Aia e importantă.

PASCU MIRUNA: Da, știu. Și ține numai de ține, că eu aici nu am nicio carte în mână. Nu știu nimic, nu pot să fac nimic. Deci, tu trebuie să le faci. Tu trebuie să te gândeșți. Și trebuie să te gândeșți împreună cu ei. Și o să discutăm chestiile astea începând de săptămâna viitoare”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

Miruna Pascu
Miruna Pascu

În aceste interceptări, Vlad Pascu și mama sa vorbesc despre strategia de a merge pe procedura simplificată în cazul accidentului rutier din 19 august. Practic, dacă un inculpat recunoaște în totalitate acuzațiile care i se aduc și încheie un acord în acest sens, nu mai urmează un proces penal, spun specialiștii. Pedeapsa este negociată între inculpat și procuror, de regulă este mai blândă, prin prisma faptului că a scutit statul de cheltuielile unui proces penal. Acest acord însă, trebuie și admis de instanța de judecată.

De asemenea, părțile civile, rudele Robertei Dragomir și ale lui Sebastian Olariu, precum și ceilalți trei tineri răniți, ar urma, după un astfel de acord, să intenteze un proces civil, pe cont propriu, ca să obțină daune. 

„Cealaltă chestiune” la care se referea Miruna Pascu era formularea unui denunț de către fiul său în care acesta să dezvăluie o altă fapta penală de care are cunoștință și care să se concretizeze sub formă unui dosar penal, caz în care procurorul poate recomanda instanței reducerea pedepsei aplicate inculpatului care a ajutat la înfăptuirea actului de justiție. 

Planul arestului la domiciliu

Deși, pentru cele două dosare penale, pedeapsa, chiar și orientată spre minim, depășește zece ani de închisoare, Miruna și Vlad Pascu sperau că acesta nu va ajunge la pușcărie prea curând și chiar intenționau să facă în așa fel încât să fie trimis în arest la domiciliu, ca să aibă parte de confort sau să fie transferat la penitenciarul Rahova, unde sunt condiții mai bune. 

PASCU MIRUNA: ,,,după asta, poți să-ți duci viața mai departe liniștit, ți-am zis. Adică, chiar poți să-ți duci viața mai departe liniștit. O să facem niște consiliere psihologică să treci peste toate lucrurile astea. O să găseșți ceva de făcut. O să pleci vreun an din România cu siguranță, oriunde. Ca să vezi, să te pui pe picioare psihic cum trebuie. O să merg și eu cu ține. 

PASCU MIRUNA:  Mamă, procesul s-ar putea… Dacă… Dacă, noi putem să… Dacă, procesul te dă pe domiciliu, interesul nostru ar fi să-l prelungim cât mai mult. M-ai înțeles?”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

Petreceri cu droguri de mare risc

Dovezile și mărturiile obținute de procurorii DIICOT și care apar în rechizitoriu arată că mama lui Vlad știa foarte bine nu doar că fiul ei obișnuia să consume droguri, dar și că organiza petreceri cu stupefiante în imobilele deținute de părinți. Cei doi amici ai săi, Rareș Ion și Rebecca Ioana Lăzărescu, au mărturisit detalii atât despre drogurile la care aveau acces datorită lui Vlad, cât și despre dezmățurile pe care acesta le orchestra. 

Mihai Pascu FOTO Inquam Photos
Mihai Pascu FOTO Inquam Photos

„Da, cunoștea, pentru că Vlad mi-a povestit că se mai certa cu mama lui la telefon... îi reproșa consumul de droguri. Am asistat într-o împrejurare când mama lui Vlad l-a sunat pe acesta și i-a reproșat că a consumat droguri în apartamentul de pe strada Uruguay, unde era instalată o cameră de supraveghere pe care... ne văzuse și pe mine și pe Vlad având un comportament specific consumului de droguri", a declarat Rebecca Lăcărescu, amica lui Vlad pe care Miruna Pascu a încercat să o influențeze ca să nu depună mărturie în defavoarea lui Vlad. 

Matei Vlad Pascu a ajuns să consume droguri de la 13 ani, înconjurându-se de un anturaj format din persoane cu preocupări similare și de vârstă apropiată, dar și din persoane care-i puteau furniza o gamă variată de droguri. Rechizitoriul trimiterii în judecată cuprinde lista tuturor drogurilor pe care Matei Vlad Pascu le-a consumat: de la cele de risc la cele de mare risc, de la cannabis, la cocaină, amfetamină, fentanyl și oxycodonă, precum și derivate ale amfetaminei. 

Drogul mai puternic decât heroina

Și Rareș Ion le-a spus anchetatorilor că era în casa mamei lui Vlad când a consumat pentru prima dată un drog (fentanyl) despre care se știe că este mult mai puternic decât heroina și care are capacitatea de a crește efectul unor narcotice tari precum cocaina sau heroina, iar în amestec cu acestea poate fi fatal.

Acesta a mai dezvăluit gama largă de stupefiante de care beneficia grație prietenului său: „De fiecare dată când am fost acasă la Vlad Pascu se consumau cocaină, ecstasy, benzodiazepine, cannabis, 2 C-B (o substanță psihoactivă), LSD, ciuperci halucinogene, ketamină, iar de la finalul lui 2021 și oxicodonă, fentanyl”. 

Stilul de viață a lui Vlad Pascu, susținut și acoperit de părinți, a dus la tragedia de la 2 Mai, din zorii zilei de 19 august 2023, când tânărul drogat a intrat cu mașina într-un grup de tineri care mergeau pe marginea drumului, omrându-i pe doi dintre ei - Roberta Dragomir și Sebastian Olariu, doi tineri studenți la Geografie, din Bucureșți.

„Doar serviciu și cimitir, asta ne-a rămas”

Acum, întreaga familie este trimisă în judecată: Vlad este acuzat de trafic de droguri, Miruna Pascu - de încercarea de a influența martorii, iar Mihai Pascu pentru că depozita muniție acasă. 

„Așa trebuie și eu sper să le dea pedeapsa maximă pentru că, pornind de la mamă și tată, așa este și fiul. Sper să le dea pedeapsa maximă și să scăpăm de drogații ăștia care au umplut țara. Sper să  audă domnul judecător și să se ia măsura care trebuie. Au trecut opt săptămâni foarte grele pentru noi. Doar serviciu și cimitir, asta ne-a rămas. Numai fiica noastră ne ține în viață, pentru ea mai luptăm”, a declarat Valentin Olariu, tatăl lui Sebastian Olariu, ucis în accident rutier.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite