Şcolile se deschid luni. Revolta părinţilor şi a elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
elevi

Decizia ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, de a trimite la cursuri copiii în şcolile unde procentul de vaccinare a cadrelor didactice trece de 60% a inflamat opinia publică.

Iulian Cristache, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, este revoltat de decizia autorităţilor de a deschide şcolile acolo unde peste 60% din personalul unităţii de învăţământ este vaccinat. „Majoritatea părinţilor doresc să se continue cursurile online. Cei care spun altfel sunt cei care au copii în ciclul primar şi nu au cu cine să-i lase acasă. Gândesc doar prin prisma propriului interes. Şi noi vrem şcoală faţă în faţă, dar nu poţi să rupi şcoala de contextul social atâta timp cât ai ATI-urile pline, spitalele cu uşile închise şi salvările care nu fac faţă solicitărilor, spune reprezentantul părinţilor. 

El consideră că autorităţile trebuia să ţină cont de sfaturile experţilor în sănătate publică, cum ar fi medicii Octavian Jurma, Răzvan Cherecheş, care spun că la ratele incidenţelor cu mult peste 6 la mie riscul de infectare este imens. 

Decizia ministrului, pericol social

Şi elevii sunt revoltaţi de decizia ministrului Cîmpeanu şi solicită trecerea în online a unităţilor de învăţământ din localităţile în care rata de incidenţă depăşeşte 6 la mie. La unison, asociaţiile elevilor din Constanţa,

Maramureş, Bacău, Vâlcea, Bucureşti şi Ilfov au transmis un comunicat de presă în care consideră că decizia ministrului Sorin Cîmpeanu reprezintă un pericol social pentru elevi, părinţi şi cadre didactice. „Apreciem această măsură ca fiind una deficitară, având în vedere faptul că profesorii reprezintă un procent nesemnificativ din persoanele care participă la actul educaţional. Astfel, într-o şcoală cu 1.000 de elevi, dintre care niciunul vaccinat, în continuare persistă riscul îmbolnăvirii şi transmiterii virusului, chiar dacă toţi profesorii sunt vaccinaţi. Pe de altă parte, elevii nu interacţionează doar cu persoanele din şcoală, ci şi cu acelea din mediul extern, o mare parte dintre ei folosind mijloacele de transport în comun. În acest sens, rata de incidenţă nu poate fi neglijată în contextul deschiderii şcolilor“, susţin elevii.

Şi părinţii se revoltă în mediul online faţă de decizia de a deschide şcolile. „Este inadmisibil. Ar trebui să nu ne trimitem copiii la şcoală. DSP-ul nu consideră contact direct un profesor infectat cu COVID şi, în consecinţă, nu se întâmplă absolut nimic cu clasele la care predă“, este revoltată Iulia Grigore. 

În schimb, o altă mămică, Daniela Ovezea, care are doi copii în clasele primare, se pronunţă pentru începerea şcolii faţă în faţă. „Dacă pandemia durează cinci ani, nu putem să-i ţinem pe copii în online o perioadă atât de lungă. Şi aşa au pierdut foarte mult în tot acest timp“, este de părere mama. 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, că 68% din şcoli încep cursurile cu prezenţă fizică, pe primele locuri aflându-se judeţele Dolj, Vâlcea şi Dâmboviţa. La polul opus se află Buzău unde şcolile şi grădiniţele vor rămâne în sistem online toată săptămâna viitoare, indiferent de rata de vaccinare a personalului angajat. Prefectul a luat această decizie din cauza ratei mari de infectare, care depăşeşte 11 la mie.

Citeşte şi: 

Satul dobrogean fără niciun caz de COVID-19: „N-am auzit de vreunul în izolare. Aici se moare doar de moarte bună“ FOTO

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite