Românii au prins paşii lui Zorba grecul: dansează chiar şi când viaţa are obstacole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sirtaki pe plaja Modern din Constanţa Sursa foto Claboo Media
Sirtaki pe plaja Modern din Constanţa Sursa foto Claboo Media

Cel mai mare sirtaki din lume, dansat sâmbătă la Constanţa, nu a fost omologat de Guinness World of Records, din cauza întunericului lăsat. Însă peste 6.000 dansatori au arătat că au prins paşii lui Zorba grecul: bucură-te de viaţă, chiar şi când soarta îţi e potrivnică.

Ploaia torenţială care a durat ore, în reprize, a împiedicat mulţimea să se adune pe plaja Modern, astfel că organizatorii de la Comunitatea Elenă Elpis din Constanţa, au decis să contramandeze, în ultimă fază, acţiunea. După ora 18, Dobrogea a ieşit însă de sub cod galben, iar soarele a început să strălucească. „Sunt totuşi şanse, haideţi să nu capitulăm! Veniţi pe plaja Modern, în număr cât mai mare! Arbitra Guinness a fost de acord să încercăm să doborâm recordul“, au chemat grecii.

La ora 21, pe plajă se adunaseră 6.314 dansatori, depăşind recordul de 5.614 persoane stabilit în 2012 la Volos, în Grecia. Totuşi, arbitra Guinness a refuzat să treacă la omologarea recordului, motivând că este prea întuneric ca să mai poată număra participanţii în timpul dansului. Acesta ar fi durat 5 minute, având o coregrafie simplă, învăţată la repetiţii, arătată pe ecrane şi dictată la microfon.

Dezamăgiţi au fost nu doar constănţenii, ci şi cei veniţi de la mare distanţă special pentru a dansa sirtaki: Braşov, Botoşani, Galaţi, Bucureşti etc. Manifestarea s-a încheiat în spiritul lui Zorba grecul, care ştie să se bucure de viaţă chiar şi când soarta îi e potrivnică. Dansatorii s-au prins în lanţul de sirtaki, pentru a stabili simbolic recordul, apoi pe cerul Constanţei au fost aprinse focurile de artificii, serbând solidaritatea oamenilor.

Mesajul grecilor către comunitate

Anton-Traian Antoniadis, liderul Comunităţii Elene Elpis, a postat pe Facebook un mesaj către toţi cei care au susţinut doborrea recordului Guinness:

„Vreau sa multumesc miilor de suflete care au fost atat pe plaja cat si cu sufletul alaturi de noi din tara si din afara ei care au asteptat cu sufletul la gura sa afle un rezultat. Vreau sa multumesc oamenilor care au venit din afara tarii si celor care au venit din tara chiar si de la 800 km sa-si arate devotamentul fata de o idee, fata de aceasta tarisoara in care la orice colt si in orice stire inseamna si arata numai nenorociri.

Sa poti sa auzi imnul tarii iesind din pieptul a mii de oameni, sa auzi acest imn strabatind orasul si dus de mare in toata lumea, cel putin pentru mine a fost ceva ce a insemnat enorm. A fost certitudinea ca suntem un popor de oameni minunati, de oameni care se pot la un moment dat aduna pentru a-si sustine un crez sau o idee.

Nu am organizat pana acum un astfel de eveniment, nu am stiut ce inseamna si toti cei ce am fost implicati am incercat si am reusit zic eu sa creem ceva cu sufletul nu cu o experienta in domeniu. Insa daca ceva nu a fost bine, daca ceva credeti ca se putea mai bine facut, aceasta vina mi-o asum eu in totalitate. Nu vreau sa ma disculp cu ceva insa vremea nu a fost cu noi, ploaia a facut sa anulam unele parti din program adica parada si chiar intreg evenimentul pentru ca in primul rand m-am gandit la siguranta celor ce participau, la acei minunati copii imbracati in superbele costume ce ar fi trebuit sa stea in ploaie si pe urma uzi pe plaja.

Nu a fost o ploaie usoara ci norii au turnat cu galeata. A fost unul din momentele in care trebuie sa decizi ce sa faci. Sa mergi orbeste inainte sau sa te gandesti la binele si siguranta participantului ud care sa stea inca 2 ore pe plaja si am luat atunci decizia sa anulez evenimentul, si nici acum nu regret asta. Ce a urmat stim cu totii, a fost o mobilizare enorma, o dorinta de a reusi fantastica a miilor de oameni ce au participat.

Mai pot spune ca atat timp cat a fost lumina, conform datelor si numaratorilor nu am fost in numarul dorit ,insa in ultimele 30 minute constantenii au venit masiv si am reusit sa atingem numarul sperat. Insa a fost tarziu si a venit intunericul. Totul a fost gandit sa se desfasoare pe lumina, nu pe intuneric, arbitrul in adevar trebuie sa vada si sa observe oamenii dansind nu numai ca numar si poate era imposibil.

Am avut de ales intre a face a doua zi dansul insa trebuie sa fiti de acord ca astazi la ora 10.00 nu ne-am mai fi mobilizat la fel mai ales ca multi dintre cei veniti din tara au plecat dupa eveniment spre casa. Asa ca am ales sa nu insistam, sa lasam macar sa avem sansa sa o putem face din nou in alta data. Sunt multe de spus, sunt multe de zis dar un lung mesaj nu stiu cat ar putea deslusi ceva.

In incheiere vreau sa spun doar: DACA AVETI IMPRESIA CA S-A GRESIT CU CEVA, DACA SE PUTEA FACE MAI MULT SI MAI BINE.... VINA IMI APARTINE IN EXCLUSIVITATE MIE ANTON ANTONIADIS !Nu vreau sa dau vina pe vreme, arbitru sau altele. INSA AM DREPTUL SA MULTUMESC CELOR CE AU CREZUT IN ACEASTA IDEE, ACELOR CE AU FOST PE ACEA VREME POTRIVNICA LANGA NOI, CELOR CARORA LE-A VIBRAT PIEPTUL CANTIND IMNUL TARII DIN SUFLET NU DIN OBLIGATIE“.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Ploaia a sabotat intrarea în Guinness Book. La cel mai mare Sirtaki din lume au dansat 6.313 constănţeni

Grecii ne-au învăţat sirtaki şi zorba de Ziua lor Naţională GALERIE FOTO

VIDEO Cum serbează grecii Ziua lor Naţională. Cele mai frumoase melodii de dans, iubite de o lume întreagă

Grecii din România, despre ţara lor natală, un paradis în derivă: „Am fost la vot şi am rămas şocat de atâta sărăcie“

Omagiu: Plăcuţă comemorativă pe blocul lui Jean Constantin

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri