Omagiu: Plăcuţă comemorativă pe blocul lui Jean Constantin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe imobilul din Constanţa unde a trăit maestrul comediei Jean Constantin a fost montată o plăcuţă comemorativă. Iniţiativa aparţine Comunităţii Elene Elpis din Constanţa, din rândul căreia făcea parte şi îndrăgitul actor.

Dezvelirea plăcuţei a avut loc vineri, la ora 11. Aceasta fusese montată din ajun pe blocul de pe Bulevardul Ferdinand nr. 66, de lângă Cinematograful Republica – instituţie despre care autorităţile au promis că, atunci când va fi redeschisă, va purta numele actorului.

La ceremonial au participat membri ai comunităţii, rude ale actorului şi prieteni apropiaţi. Pe o ploaie măruntă s-a ţinut un moment de reculegere în memoria marelui actor dispărut la 25 mai 2010, la aproape 83 de ani, în urma unor suferinţe cardiace.


Elena Jean, văduva actorului

„Vă mulţumesc tuturor că aţi venit astăzi să ne amintim de el“, a reuşit să spună văduva actorului, Elena (Nina) Jean, care nu şi-a mai putut stăpâni apoi lacrimile. Ea a mărturisit că a optat pentru plăcuţa din marmură din cauză că o efigie din bronz, cum şi-ar fi dorit, ar fi fost furată de pe clădire, aşa cum se întâmplă la casele memoriale din Bucureşti.

„La înmormântare la Dan Spătaru, el a căzut pe gânduri. M-a întrebat: «Oare la mine o să vină atâta lume?». I-am zis: «La tine o să vină toată Constanţa»“, a povestit Elena Jean, care la aproape 76 de ani are o siluetă şi o ţinută de invidiat. „Îmi lipseşte atât de mult“, a şoptit ea printre suspine.


Marele actor Jean Constantin

image
image

Primarul Radu Mazăre a promis familiei actorului că la reamenajarea promenadei turistice din Portul Tomis va face şi o statuie din bronz în mărime naturală a actorului care, aşezat pe o bancă, va arăta spre mare cu un gest larg binecunoscut şi cu care turiştii se vor putea fotografia.

La dezvelirea monumentului au rostit cuvinte omagiale Anton Traian Antoniadis (moştenitorul bogatei familii ce a dat numele unei zone a Constanţei) şi cântăreţul de muzică grecească Ionuţ Galani, cel mai bun prieten al actorului, care de altfel l-a descoperit pe acesta decedat în locuinţa sa.

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri