Reguli care trebuie respectate în Postul Crăciunului. Zilele în care se mănâncă peşte şi se poate bea vin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de 40 de zile, credincioşii se pregătesc pentru sărbătoarea Naşterii Domnului. În această perioadă este Postul Crăciunului care are câteva reguli stricte.

Postul Crăciunului sau Naşterii Domnului se întinde pe o perioadă de 40 de zile, din data de 14 noiembrie (pe 13 noiembrie „se lasă sec“ - ultima masă în care mănâncă de dulce înainte de Crăciun), până pe 24 decembrie. Este primul post din anul bisericesc (anul bisericesc începe pe 1 septembrie) şi ultimul din anul calendaristic. Este considerat un post uşor, în comparaţie cu cel al Paştilor, deoarece are multe dezlegări la peşte, untdelemn şi vin.

În aceste 40 de zile sunt şi o serie de sărbători religioase importante: 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae.

Biserica a rânduit, prin intermediul pravilelor, în cele 40 de zile o serie de reguli pe care credincioşii trebuie să le respecte:

-    miercurea şi vinerea nu se mănâncă cu untdelemn şi nu se bea vin. În aceste doua zile postim pana la ora 15.00, când mâncăm hrană uscată sau legume fierte;

-    se mănâncă untdelemn şi se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 şi 30 noiembrie, dar şi pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuieşte Sfinţi mai importanţi;

-    marţi şi joi nu se mânâcă peşte, ci numai untdelemn şi vin;

-    în fiecare sâmbătă şi duminică, cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) şi 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul), este dezlegare la peşte;

-    tot dezlegare la peşte este şi în zilele în care Biserica Ortodoxă prăznuieşte Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea.

Pe aceeaşi temă:

Cum să ne alegem cel mai bun duhovnic. „Să fie blând, liniştit şi să încerce să-l convingă pe credincios cu dragoste”

FOTO Câini chinuiţi în curtea unei mănăstiri. „Ne-au spus că le dau mâncare şi apă doar marţea şi joia”
 

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri