Raed Arafat, despre geamandurile cu cruce: „Este mult mai traumatizant pentru un copil să vadă o persoană  decedată decât o geamandură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
geamandura litoral

Raed Arafat, părintele SMURD România, spune că prin montarea unor geamanduri cu cruce ativă nu a urmărit decât să „sporească acţiunile de prevenire a înecurilor“, prin semnalarea, într-un mod vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani.

”Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acţiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialişti, şi finanţat din fonduri non-guvernamentale, care are că scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani.”, a scris, luni, pe Facebook, Raed Arafat, referindu-se la geamandurile cu cruce de pe litoral.  

”Ca să fie vizibil şi să atragă atenţia, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roşie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanţă, iar când te apropii de ea şi mai mult, poţi citi şi textul de avertizare, atrăgându-ţi atenţia că deja eşti foarte aproape de pericol”, a mai adăugat Arafat.  

Potrivit acestuia, în total, numărul geamandurilor este de 5 distribuite astfel: 2 la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche şi una la Saturn. 

”Cu siguranţă, a vedea o geamandură roşie cu o cruce de la distanţă are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău, şi a copiilor tăi, cum se scoate un înecat de către salvamar şi pompieri şi ulterior încercarea de a-l readuce în viaţă, în public, de către echipajele SMURD şi ale Ambulanţei. Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare şi o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanţă care îi avertizează pe aventurieri, pentru ultima dată, înainte de a se transfroma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat”, a mai scris Arafat.  

Potrivit lui Arafat, ”atacurile nefondate la astfel de iniţiative (...) nu va duce decât la descurajarea iniţiativelor menite să vină în serviciul populaţiei”.  

”Încercăm să facem tot ce se poate pentru a preveni, chiar dacă prevenirea nu are succes 100% niciodată, însă pentru a reuşi mai mult avem nevoie de responsabilitate în modul în care mesajele noastre şi acţiunile noastre sunt prezentate populaţiei”, a mai afirmat şeful DSU.  

La începutul lunii aprilie, reprezentanţii Fundaţiei SMURD au achiziţionat mai multe geamanduri inedite care au rolul să avertizeze turiştii teribilişti să nu depăşească nivelul de siguranţă al apei. 

În partea superioară, baliza se termină cu o cruce, iar pe frontispiciu a fost inscripţionat următorul mesaj: „Pericol de înec după acest punct. 36 de oameni au murit anul trecut după ce au depăşit geamandurile. Întoarce-te acum!“. 

Nu toţi salvatorii de pe litoral s-au conformat solicitării, astfel că bornele cu cruce au fost montate doar la Eforie şi Vama Veche. 

  

Pe aceeaşi temă: 

UPDATE Cazuri de înec pe bandă rulantă. Şapte persoane au fost în pericol de moarte, iar una dintre ele a dispărut

Bărbat înecat, scos pe plaja Modern. Paramedicii l-au declarat mort

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite