Salvamar, despre geamandurile macabre de pe litoral: „Dacă unul se salvează, tot este un câştig“. Baliza de la Eforie a rămas fără cruce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Eforie nu îţi mai dai seama care este geamandura cu cruce FOTO Gheorghe Vătămănescu
La Eforie nu îţi mai dai seama care este geamandura cu cruce FOTO Gheorghe Vătămănescu

Fundaţia SMURD a donat salvamarilor din toate staţiunile litorale balize cu o cruce în vârf, care au rolul de a descuraja teribiliştii care se avântă în valuri. În vreme ce unii au apreciat iniţiativa şi le-au montat, alţii au refuzat pe motiv că sunt sinistre şi că sperie turiştii.

La începutul lunii aprilie, reprezentanţii Fundaţiei SMURD au achiziţionat mai multe geamanduri inedite care au rolul să avertizeze turiştii teribilişti să nu depăşească nivelul de siguranţă al apei. 

În partea superioară, baliza se termină cu o cruce, iar pe frontispiciu a fost inscripţionat următorul mesaj: „Pericol de înec după acest punct. 36 de oameni au murit anul trecut după ce au depăşit geamandurile. Întoarce-te acum!“. 

Nu toţi salvatorii de pe litoral s-au conformat solicitării, astfel că bornele cu cruce au fost montate doar la Eforie şi Vama Veche. 

„Dacă o singură persoană se salvează, este un câştig“

Gheorghe Vătămănescu, şeful salvamarilor din Eforie, afirmă că a montat geamandura sperând să aibă efect, deşi este convins că oamenii nu vor ţine cont nici de acest avertisment. 

„Nu se ţine cont de nimic la mare: nici de avertismentele noastre, nici de steagul roşu. Dar dacă este o singură persoană care o vede şi nu se aventurează în larg, este un câştig“, spune salvatorul. 

geamandura litoral

Sursa Facebook Robert Turcescu 

Din experienţa sa, spune că zilnic se duce o luptă cu turiştii care nu respectă nicio regulă. „Lumea intră deşi este arborat steagul roşu. Cu toţii spun că au plătit să vină la mare şi trebuie să intre în apă, până în momentul în care sunt prinşi de curenţi. Chiar şi atunci, oricine altcineva este de vină, dar nu ei“, mai spune, cu regret, salvatorul. 

Din geamandura montată la Eforie a rămas doar mesajul vizibil, întrucât partea superioară, crucea, se desprinsese din cadru şi putea accidenta un turist, aşa încât salvamarii au decis să renunţe la ea. 

 

„Colacii şi saltelele sunt bune la piscină“

Turiştii care aleg Mangalia ca staţiune de vacanţă nu vor vedea astfel de avertismente, ci doar balizele comune, întrucât Vasile Borteş, şeful salvamarilor din zonă, a refuzat să le monteze. „Sunt sinistre. Noi vrem să avem turişti pe litoral, nu să-i alungăm cu aşa ceva. Eu, când le-am văzut, mi-au dat un sentiment urât, de mi s-a încreţit pielea pe mine“, mărturiseşte el. 

Salvatorul crede că sunt suficiente avertismentele pe care turiştii le primesc de pe uscat şi, dacă acestea sunt respectate, nimeni nu îşi pune viaţa în pericol. 

În zona de sud a litoralului au avut loc în luna iunie două intervenţii la limită. La Olimp, un băieţel de şase ani, care a intrat în apă cu un colac, a fost dus la 300 de metri distanţă de mal. Din fericire, a fost salvat la timp. La fel s-a întâmplat cu o întreagă familie de turişti din Iaşi care s-a aventurat pe mare, în Mangalia, pe un colac de mari dimensiuni. Din fericire, cu toţii au fost recuperaţi în viaţă. 

Vasile Borteş avertizează asupra pericolelor la care se expun turiştii care intră în mare cu colaci şi cu saltele. „Acestea sunt sigure în piscine şi pe lacuri, dar nu la Marea Neagră, unde sunt curenţi foarte puternici şi valuri foarte rapide“, arată el. 

Mesaje pe plajă în limba ucraineană

În premieră, pe plaja Mangalia au apărut şi primele mesaje în limba ucraineană, pentru refugiaţii de război: „Cu ajutorul unui translator autorizat, am tradus în limba ucraineană semnificaţia culorilor steagurilor, dar şi sfaturi pentru un turism civilizat“, se mândreşte cu ideea Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului.

Mesaje pe plajă în Ucraineană

Mesaje pe plajă în ucraineană 

Raed Arafat: „Este mult mai traumatizant pentru un copil să vadă o persoană declarată decedată decât o geamandură la distanţă“

Raed Arafat, părintele SMURD România, spune că prin această iniţiativă nu a urmărit decât să „sporească acţiunile de prevenire a înecurilor“, prin semnalarea, într-un mod vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani. El spune că este vorba de un proiect gândit în urmă cu doi ani de specialişti şi finanţat din fonduri neguvernamentale. În total, au fost distribuite cinci geamanduri: două la Mamaia, una la Eforie, una la Saturn şi una la Vama Veche. 

„Cu siguranţă a vedea o geamandură roşie cu o cruce de la distanţă are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău, şi al copiilor tăi, cum se scoate un înecat de către Salvamar şi pompieri şi ulterior încercarea de a-l readuce la viaţă în public de către echipajele SMURD şi ale Ambulanţei. Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare şi o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanţă care îi avertizează pe aventurierii, pentru ultima dată, înainte de a se transforma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat“, a scris Raed Arafat pe pagina de Facebook.

Pe aceeaşi temă: 

UPDATE Cazuri de înec pe bandă rulantă. Şapte persoane au fost în pericol de moarte, iar una dintre ele a dispărut

Bărbat înecat, scos pe plaja Modern. Paramedicii l-au declarat mort

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite