Tatăl lui Sebi a venit cu fotografia fiului la proces: „I-am spus judecătoarei că vreau să fie și el acolo. Mâine era ziua lui“ VIDEO UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spiritele au fost încinse și la acest al doilea termen al procesului accidentului provocat de Vlad Matei Pascu, pentru că la ședința din luna februarie s-a lăsat cu scandal. Judecătoarea a mestecat întruna gumă și a întrebat dacă în sală sunt prezente victimele ucise.

Accidentul din 2 Mai SURSA Facebook Viața Dobrogei
Accidentul din 2 Mai SURSA Facebook Viața Dobrogei

UPDATE Instanța a acordat un nou termen pentru 4 aprilie 2024, pentru cererea de schimbare a încadrării juridice a faptelor comise de Vlad Matei Pascu. 

Avocatul familiei victimei Roberta Dragomir, Adrian Cuculis, insistă pe schimbarea încadrării juridice pentru inculpatul Pascu, în fapte mai grave: din ucidere din culpă - în omor și din vătămare corporală din culpă - în tentativă de omor, așa cum a cerut și pe parcursul urmăririi penale, fără că Parchetul să îi răspundă la solicitare. 

Vlad Matei Pascu își recunoaște vina, incontestabilă, în tragedia de la 2 Mai. El renunță la subterfugii și cere, sfătuit de cei trei noi avocați, să fie judecat prin procedură simplificată - ceea ce îi atrage reducerea pedepsei cu o treime.

Parchetul Judecătoriei Mangalia, prin procurorul de caz, este de acord cu această cerere.

Avocatul Adrian Cuculis solicită însă întâi schimbarea încadrării, în fapte mai grave, pedepsite mai aspru și care n-ar mai beneficia de procedura simplificată, dată fiind gravitatea faptelor. Altfel, Pascu ar executa cam 10 ani de închisoare (sigur după gratii, datorită Legii Anastasia și întărită de Legea 2 Mai, schimbări ce prevăd în esență ca șoferii beți și drogați și traficanții de droguri să nu mai poată scăpa de pușcărie pentru faptele lor, pe diferite temeiuri), din care s-ar scădea o treime grație procedurii simplificate. 

Valentin Olariu, tatăl lui Sebastian, studentul ucis la 2 Mai VIDEO Antonia Ispas

Cererea de recuzare a judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, solicitată de avocații familiilor studenților uciși Roberta Dragomir și Sebastian Olariu, a fost respinsă de magistrații de la Judecătoria Mangalia. Tot ea va judeca astfel procesul pe fond de la Judecătoria Mangalia.

Singurii care eventual o mai pot scoate din dosar pe judecătoarea Popoviciu sunt cei de la Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care o anchetează deja, de la primul termen în care ea s-a prezentat necorespunzător și neprofesional, mestecând gumă și întrebând dacă victimele ucise sunt în sală.

Însăși Alina Gorghiu, ministrul Justiției, s-a declarat public revoltată de atitudinea judecătoarei Popoviciu, care nu este la prima abatere și a mai fost anchetată de Inspecția Judiciară de la CSM. 

Avocatul Adrian Cuculis, în procesul 2 Mai, la Judecătoria Mangalia VIDEO Antonia Ispas

Vlad Matei Pascu a fost audiat prin videoconferință, din dispoziția judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, care nu dorește să îl expună pe acesta, dată fiind notorietatea cazului care a atras după sine nenumărate consecințe, inclusiv modificări ale legii. Doi dintre avocați sunt prezenți în sala de judecată, al treilea este lângă el, la Penitenciarul Poarta Albă, de unde se transmite în legătură directă cu instanța. 

Vlad Pascu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vlad Pascu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Mașina și victimele lui Vlad Pascu SURSA arhivă
Mașina și victimele lui Vlad Pascu SURSA arhivă

Părinții celor doi tineri morți, Roberta Dragomir și Sebastian Olariu, vin însă în fața judecătorilor, așa cum au făcut și la termenul trecut, din 22 februarie 2024, când sperau să poată fi audiați, lucru care nu s-a întâmplat. 

În loc de asta, au fost nevoiți să aștepte trei ore începerea ședinței, întrucât Pascu era la o altă instanță, pentru judecarea unei cereri de liberare din arestul preventiv. Ei au ieșit șocați din sala de judecată, pentru că magistratul Ioana Ancuța Popoviciu l-a strigat în sala pe unul dintre studenții morți, Sebastian Olariu, să dea buletinul la grefieră. În plus, a mestecat gumă pe tot parcursul ședinței. 

„E circ. Totul este o făcătură. Această judecătoare nu are ce căuta acolo, totul a fost premeditat de la început. E strigător la cer ce i-au făcut lui Valentin Olariu (n.r. tatăl lui Sebastian Olariu). Vom cere strămutarea procesului, asta nu este judecată“, a declarat Cătălin Dragomir, tatăl Robertei Dragomir, după ședința din luna februarie.

„A întrebat dacă băiatul meu este în sală. Nu am văzut în viața mea un asemenea judecător. Îi voia buletinul. Eu cred că vor o amânare, să mai <soluționeze> câte ceva“, a spus în lacrimi tatăl lui Sebastian Olariu, la primul termen de judecată. Valentin Olariu a afirmat că se gândește serios să ceară strămutarea dosarului la o altă instanță, unde să aibă parte de dreptate. 

Familia lui Sebastian Olariu la Judecătoria Mangalia VIDEO Antonia Ispas

Judecătoarea a stabilit noul termen de joi, 14 martie 2024, pentru că la termenul din 22 februarie 2024, Vlad Matei Pascu a rămas brusc fără apărători, întrucât unul dintre avocați participa la un protest al Baroului București, iar cel de-al doilea a afirmat că nu îl reprezintă decât în ceea ce privește măsurile preventive. 

Scandalul a declanșat și o anchetă a Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), deocamdată nefinalizată, așa că dosarul rămâne pentru moment la Ioana Ancuța Popoviciu. 

Accidentul pentru care este judecat Vlad Matei Pascu s-a produs în data de 19 august 2023. 

Martorii au declarat că, în seara precedentă, 18 august 2023, Vlad Matei Pascu umbla prin Vama Veche, încercând să cumpere droguri. Când a provocat tragedia, în zorii zilei de sâmbătă, 19 august 2023, conform rechizitoriului, Pascu era drogat cu mai multe substanțe. Așa se face că, la ieșire din localitatea 2 Mai, a scăpat mașina de colecție de sub control și a intrat într-un grup de studenți, care mergeau pe marginea drumului. Doi dintre ei, Roberta Dragomir și Sebastian Olariu, au murit pe loc, iar alți trei au fost grav răniți. 

Familiile celor doi tineri uciși, Roberta și Sebastian, au fost și joi la locul accidentului, unde au pus flori și lumânări la plăcile comemorative. La 15 martie, Sebastian Olariu ar fi împlinit 22 ani, iar tatăl său a plâns amarnic amintindu-și ce fericire a fost în familie anul trecut, pe vemea aceasta, când l-au serbat pe Sebi.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite