CSM a decis: judecătoarea contestată rămâne în dosarul 2 Mai. Hotărârea este definitivă UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secția pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii s-a întrunit miercuri, 24 aprilie 2024, pentru a doua oară, pentru a decide soarta judecătoarei din dosarul 2 Mai.

Ioana Ancuța Popoviciu sursa foto Facebook
Ioana Ancuța Popoviciu sursa foto Facebook

UPDATE ORA 18.00 Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să respingă propunerea formulată de Inspecția Judiciară privind suspendarea din funcție a judecătoarei Ioana-Ancuța Popoviciu, de la Judecătoria Mangalia. CSM a apreciat solicitarea ca fiind „neîntemeiată“. „Fără cale de atac“, a precizat CSM. 

Judecătoarea contestată, care a apărut mestecând gumă și a întrebat dacă studentul ucis este în sală, va putea pronunța astfel decizia în dosarul 2 Mai. 

Iată decizia CSM pe larg:

„Având în vedere interesul public manifestat, Secţia pentru judecători în materie disciplinară abilitează Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu mass media să aducă la cunoștință publică următoarele:

Prin hotărârea Secţiei pentru judecători în materie disciplinară nr. 8J din data de 24 aprilie 2024 a fost respinsă, în unanimitate, ca neîntemeiată propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcție a doamnei Popoviciu Ioana Ancuţa, judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia.

În esenţă, pentru a pronunța această soluţie, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a reţinut că suspendarea din funcţie a unui judecător se poate dispune numai în condiţiile strict prevăzute de dispoziţiile art. 52 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Astfel, textul de lege menționat prevede expres două situații ce pot atrage această măsură, respectiv:

1. dacă exercitarea în continuare a funcției ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare;

sau

2. dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.

Analizând motivele invocate de Inspecția Judiciară în formularea propunerii de suspendare din funcție, Secția a reținut că, în cauza de faţă, nu au fost identificate elemente de natura celor care pot fi circumscrise cazurilor reglementate de textul de lege.

Cu referire la primul caz ce permite măsura suspendării, Secţia a reţinut că exercitarea în continuare a funcției de către doamna judecător Popoviciu Ioana Ancuța nu este de natură a afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurii disciplinare faţă de aceasta.

Astfel, aspectele prezentate în spaţiul public au vizat critici aduse modalității în care doamna judecător a desfășurat cercetarea judecătorească într-un dosar penal, pentru care există alte remedii procesuale. De asemenea, aspectele privind încălcarea normelor de procedură penală pot fi invocate și prin formularea căilor legale de atac şi pot prezenta relevanţă pentru stabilirea vinovăţiei judecătorului în situaţia exercitării unei acțiuni disciplinare.

Cu referire la cel de-al doilea caz ce permite măsura suspendării, Secția a reținut că procedura disciplinară, prin ea însăși, nu este de natură a aduce atingere prestigiului justiției, rolul ei fiind, dimpotrivă, acela de a sancționa conduitele neconforme tocmai în scopul de a contribui la asigurarea prestigiului justiției.

Secția a constatat, totodată, și împrejurarea că până la acest moment nu s-a exercitat acțiunea disciplinară împotriva doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța, deși președintele Consiliului Superior al Magistraturii a dispus, încă din 23.02.2024, sesizarea Inspecției Judiciare pentru a efectua verificările legale cu privire la aspectele decelate în presă în datele de 22 și 23 februarie 2024.

Respingerea propunerii de suspendare nu afectează derularea în continuare a procedurii disciplinare faţă de judecătorul vizat, fiind în competenţa Inspecţiei Judiciare prerogativa legală de a exercita acţiunea disciplinară dacă apreciază întrunite condiţiile legale.“

La termenul anterior de la CSM, din data de 17 aprilie 2024, procedura a fost amânată, la cererea judecătoarei Ioana-Ancuța Popoviciu, din cadrul Judecătoriei Mangalia, care a cerut această amânare ca să își poată pregăti apărarea.

Solicitarea cA judecătoarea să fie suspendată a venit din partea Inspecției Judiciare. Inspectorii au deschis o ancheta disciplinară pentru Popoviciu și a cerut ca aceasta să fie suspendată din profesie, pe toată perioada anchetei.

„A fost transmisă Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcție a doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța, din cadrul Judecătoriei Mangalia, până la finalizarea procedurilor disciplinare. Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea, în continuare, a funcției de către judecător ar putea afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurilor disciplinare și ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiției", au transmis reprezentanții Inspecției Judiciare.

Pentru termenul de marți, 24 aprilie 2024, a fost depusă la CSM și o cerere de intervenție din partea Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), care susține, de asemenea, suspendarea magistratului până la momentul la care se va soluționa definitiv acțiunea disciplinară.

„FACIAS cere suspendarea judecătoarei din Mangalia și excluderea acesteia din magistratură, susținând astfel lupta împotriva abuzurilor sistemului judiciar. Încă din data de 23 februarie 2024, FACIAS a solicitat Inspecției Judiciare și CSM excluderea judecătoarei ca urmare a comportamentului său neprofesionist și a neglijenței grave demonstrată în acest dosar, în sala de judecată. În timpul primei ședințe de judecată din data de 22 februarie 2024, judecătoarea Popoviciu a șocat opinia publică și a stârnit indignare profundă prin întrebarea adresată în sala de judecată dacă unul dintre tinerii decedați este prezent, arătând o lipsă totală de cunoaștere a cazului pe care îl judecă", transmit reprezentanții FACIAS.

Oricare va fi decizia CSM de miercuri, 24 aprilie 2024, aceasta poate fi contestată de judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu.

Ce se întâmplă cu procesul

Dacă CSM decide suspendarea magistratului, dosarul tragediei din 2 Mai va fi repartizat unui alt judecător, iar procesul va fi reluat de la 0. Aceeași soartă ar avea-o toate dosarele pe care le gestionează, la acest moment, magistratul.

Încă de la început, au existat mai multe încercări de a schimba judecătorul din dosar.

Inițial, apărătorii familiilor au recuzat-o pe Ioana Ancuța Popoviciu, însă cererea le-a fost respinsă.

Ulterior, Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia a cerut strămutarea procesului, pe motiv că liniștea și ordinea publică au fost tulburate, din cauza mediatizării cazului, însă și această cerere a fost respinsă de Curtea de Apel Constanța.

La termenul din 18 aprilie, judecătoarea a formulat cerere de abținere, cu alte cuvinte să se retragă din acest dosar, însă și această cerere a fost respinsă, de Judecătoria Mangalia.

Procesul vizeză tragedia produsă în 19 august 2023, când Vlad Pascu a circulat drogat, la volanul unui Mercedes de colecție, cu viteză excesivă, pe drumul dintre Vama Veche și 2 Mai. Tânărul a lovit mortal doi studenți, Roberta Dragomir și Sebastian Olariu, și a rănit alți trei studenți, din grupul ce se deplasa pe acostament, după care a fugit de la locul accidentului, fiind prins la scurt timp în Vama Veche. Întrebat de polițiști ce s-a întâmplat, șoferul drogat a declarat că a lovit o vrabie.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite