Neîncredere în senatorii USL. „Măcar de-ar băga ceva la cap. Să vedem ce fac când se întorc la Bucureşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii constănţeni au dat o lecţie de administraţie publică senatorilor USL ai ţării. La întâlnirea de lucru de la Neptun, edilii locali s-au dovedit mult mai pregătiţi şi mai buni cunoscători ai legilor decât parlamentarii.

Într-o iniţiativă fără precedent, parlamentarii USL din Senat au venit marţi, 18 iunie, la Constanţa pentru a sta de vorbă cu primarii din judeţ.

Ideea a aparţinut senatorului constănţean Nicolae Moga, care a vrut să aducă în teritoriu aleşii de la Bucureşti. „Am vrut să facilităm comunicarea primarilor cu senatorii, pentru ca problemele comunităţilor locale să ajungă mai uşor la aleşii din parlament. Propunerile lor vor putea fi promovate ca proiecte legislative“, a declarat iniţiatorul Moga.

Dar ceea ce fusese prezentat ca un „moment istoric“ a devenit o confruntare. După lungi introduceri, mulţumiri şi laude organizatorice, festivismul a fost dat la o parte de primarii care abia aşteptau ca demnitarii să termine speech-urile. Edilii-şefi din municipii, oraşe şi comunele constănţene s-au arătat extrem de nemulţumiţi de felul în care se construiesc legile ţării, de normele de aplicare incorecte, de sursele de finanţare evaporate, de criteriile inechitabile pe baza cărora care se alocă fonduri şi pe care se impun limitări de personal, precum şi de multe-multe altele.

Dar foarte tare îi revoltă pe edili legea Agenţiei Naţionale de Incompatibilitate (ANI), care a făcut ca 33 primari din judeţul Constanţa să fie declaraţi incompatibili, pentru că au fost membri în Consiliul de Administraţie al operatorului regional de apă RAJA. Comuna Poarta Albă a rămas deja fără primarul Vasile Delicoti, destituit de prefect din această cauză.

„Cooptarea primarilor în administrarea furnizorului de apă nu poate fi decât benefică pentru comunităţile locale. Există 651 primari din toată ţara care sunt în aceeaşi situaţie. Credeţi că noi avem bani de avocaţi şi timp de pierdut prin instanţe?“, i-a interpelat pe legiuitori Mariana Gâju, primăriţa comunei Cumpăna, care este vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România.

Tot ea a arătat că lipsa de bani a împiedicat-o să xeroxeze o listă cu doleanţele primarilor de comune, pe care le-a invocat la liniuţă - cu articole de legi, şi alineate, şi completări. „Dar vi le voi trimite prin poşta electronică, să vadă şi aleşii că starea de tensiune a primarilor nu este un moft. Spuneţi că de săptămâna viitoare vă apucaţi să studiaţi propunerile noastre? De săptămâna asta trebuie!! Tot vorbiţi despre faptul că suntem la putere. Care putere?? Că noi simţim că nu mai avem curaj să ieşim în faţa oamenilor!“, a strigat primăriţa USL. Primarii, dar şi senatorii USL au aplaudat-o furtunos.

Parlamentarii i-au promis că vor susţine repararea legii ANI. „Nu se poate să existe incompatibilitate între o funcţie publică şi o altă funcţie deţinută tot într-o instituţie publică. Problema e că legea nu va putea acţiona retroactiv. Dar vom căuta soluţii, iar rezolvarea va fi probabil tot pe cale judecătorească“, a precizat senatorul Gabriela Vrânceanu Firea-Pandele.

Primarii au mai cerut senatorilor îndreptarea legii pajiştilor („Ce aşteptăm, să vină unul cu bani să ne ia pajiştea satului, în loc să fie lăsată localnicilor?“), facilităţi pentru investitori în parcurile industriale („Mor oraşele, sunt pline de şomeri! Dacă nu există bani pentru investiţii majore, haideţi să-i atragem pe cei din mediul privat!“), instituirea unei autorităţi unice de control („La două zile ne vine câte-o autoritate de control. Ne facem de râs şi la Bruxelles, ne cred toţi hoţii, că trimitem autorităţi peste autorităţi, care să controleze alte autorităţi“).

Şi nemulţumirile ar mai fi continuat, dacă moderatorul Nicolae Moga n-ar fi încheiat ostilităţile, invitându-i pe toţi la masă, la complexul Lacul Racilor din Olimp. „Veţi avea prilejul să staţi de vorbă cu fiecare-n parte“, le-a promis senatorul.

Revolta primarilor din judeţ s-a întors la stadiul de mocneală. Unii primari nici n-ar mai fi vrut să stea la masă cu senatorii. „Măcar de-ar băga ceva la cap. Să vedem ce fac când se întorc la Bucureşti, că de vorbe şi protocoale suntem sătui“, au comentat ei.

La confruntarea aleşilor, 80 senatori USL au fost traşi la răspundere de 40 primari constănţeni revoltaţi de mersul guvernării. Un singur ministru a venit la întâlnirea de lucru - Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

Deplasarea senatorilor a fost suportată defalcat, susţine iniţiatorul Nicolae Moga. Transportul a fost asigurat de senatorii USL de Constanţa (Nicolae Moga, Puiu Haşotti, Alexandru Mazăre, Mircea Banias). Cazarea de la hotel 2D din staţiunea Neptun a fost plătită de fiecare invitat în parte. Cina a fost oferită de primarul Cristian Radu din Mangalia şi de senatorul Darius Vâlcov, iar prânzul de a doua zi de la Viişoara a fost dat de Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Astfel de deplasări ale senatorilor USL vor continua în ţară. Primele judeţe vizate sunt Sibiu şi Alba.

Vă mai recomandăm

Senatorii USL, umiliţi de un primar de comună: „Suntem la putere? Care putere? Că noi nu mai avem curaj să ieşim în faţa oamenilor!“

Doamnele de fier ale judeţului Constanţa. Aflaţi poveştile celor patru primăriţe

Femei la putere şi iubirile lor: Mariana Gâju, Corina Martin, Ioana Purcărea şi Aurelia Lăpuşan

Megaîntrunire USL la Neptun. Miniştri şi senatori ai coaliţiei de guvernământ, la discuţii cu primarii Constanţei

Aproape sigur: Dobrogea va fi Regiunea nr. 9 a României. Liviu Dragnea: „Suntem foarte aproape de a convinge Comisia Europeană“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite