Militar ISU: „Salvamarii nu sunt Dumnezeu, respectaţi-le sfaturile. Aţi venit să vă distraţi la mare, nu să vă înmormântaţi“

0
0

Mesajul postat de un militar ISU pe pagina personală de Facebook a devenit viral, obţinând mii de aprecieri şi fiind distribuit de tot atâtea ori.

Răzvan Călin, angajat la ISU Dobrogea, trage un nou semnal de alarmă privind pericolul la care se expun turiştii care nu respectă interdicţiile de îmbăiere şi sfârşesc tragic. 

„Măi, oameni buni, aveţi rude, prieteni, cunoştinţe care vin la mare. 

Reaminţiti-le că au muncit 1 an întreg să vină într-un concediu să se distreze, nu să se înmormânteze!! Spuneţi-le să nu facă pe eroii dacă vin la mare. 

Cred că nu a fost zi vara asta în care să nu avem un înecat. Sau dacă am avut, a compensat cu o altă zi când au fost mai mulţi.

Vin la mare cu familia şi nu înţeleg că salvamarii nu sunt puşi doar "de design", respectaţi-le sfaturile! 

Intră în apă cu copii de 5-7 ani şi se duc la apă adâncă, sau în valuri. 

Ce vina au copiii ăia că părinţii sunt inconştienţi?! 

Am mai spus-o şi în alt post, salvatorii nu sunt Dumnezeu! 

Steagurile arborate nu sunt de la Skittles şi nici nu fac parte din cele "3 culori cunosc pe lume". Ele vă pot salva viaţa dacă le respectaţi! 

Repet: staţi de vorba cu ei şi făceţi-i să înţeleagă că nu merge cu "mie nu mi se poate întâmpla"!

Rămâneţi un membru al familiei, nu un număr la noi într-o statistică“.

Pe litoral, turiştii nu ţin cont de nicio regulă. Românul când vrea să intre în apă intră în apă, indiferent de avertizarea salvamarilor. Plăcerea cea mare este ignorarea restricţiei impuse la arborarea steagului roşu, care înseamnă că scăldatul este interzis. Este un act de şmecherie să te duci dincolo de geamandură, când nu ai voie nici să intri în mare. În acest sezon turistic, 18 oameni au murit înecaţi.

În ziua de marţi, 8 august, o femeie şi-a dus fetiţa de 9 ani în valuri, deşi era arborat steagul roşu, fiind trase către larg. Adrian Ciureanu, un tânăr de 30 ani din Stroeşti - Argeş, a sărit în apă să le ajute. 

Martorii oculari relatează clipele de groază: „Femeia aceea inconştientă era în apă cu fetiţa care ţipa din valuri: «Mami, mami, hai să ieşim că mi-e frică!», dar ea nu voia nicicum să iasă. La un moment dat a venit un val mai mare şi le-a tras sub el, în larg. De pe plajă, Adrian şi încă un băiat, văzând toată faza şi auzind ţipetele din apă, au sărit după ele. Femeia şi copilul au fost împinse de cei doi spre ţărm şi au reuşit să iasă, dar au venit alte valuri care i-au aruncat pe cei doi mai spre larg. Înotau, dar nu înaintau deloc, din cauza curenţilor puternici. Salvamarul pe caiac înainta anevoios. Ajuns aproape lângă ei, a aruncat banana (n.r. - tubul galben de salvare) care a fost prinsă de un băiat care a fost mai în faţă de zona curenţilor şi a reuşit să iasă.

Salvamarul a ajuns la al doilea băiat, i-a aruncat banana, el o prinsese, dar a venit un val care a aruncat caiacul până la mal, iar cel din apă dispăruse. A apucat să îi spună salvamarului că se simte rău şi că nu se mai poate ţine, după care a dispărut. Soţia victimei fugea transfigurată de durere şi spaimă în urma oamenilor cu plută şi fluier şi îi ruga din toate puterile să intervină. Alerga săraca disperată că văzuse în zona plajei Corsa ceva negru în apă. Făcea semne disperate celui de pe ski-jet să caute şi în acea zonă... avea speranţe, deşi trecuseră mai mult de 30 minute de la eveniment! În decurs de 2 ore, până au ajuns scafandrii de la Constanţa, a făcut cale pe toată plaja căutând disperată, poate-poate a ieşit în altă parte! Tragic! Vii la mare să te distrezi, în concediu, după ce ai muncit un an ca prostul şi pleci acasă între 6 scânduri! Dumnezeu să-i dea putere soţiei şi să-i întărească familia în momentele acestea dificile!“, a scris pe Facebook Adelina-Ramona Monda, turistă din Arad. 

Pe aceeaşi temă: 

Drama tinerei care şi-a văzut soţul-erou înghiţit de valuri la Mangalia: „Fugea în urma salvamarilor transfigurată de durere şi de spaimă“

Cine este eroul care a murit salvând de la înec o femeie şi pe fiica ei: „Era un om de toată isprava, apreciat de toată lumea“

VIDEO Intervenţie dramatică de salvare dincolo de geamandură. Acţiunea salvamarilor, filmată cu camera acvatică

Mai multe - Constanţa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite