Marele protest virtual de la 1 Decembrie: „Vrem vot prin corespondenţă şi vot electronic!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A sunat convocarea pe Facebook la protestul virtual „Vrem vot prin corespondenţă şi vot electronic!“, ce va avea loc de 1 Decembrie pe pagina oficială a Camerei Deputaţilor de la Parlamentul României.

De Ziua Naţională a României, un milion de români sunt chemaţi să se alăture campaniei prin care se doreşte strângerea de semnături pentru introducerea votului electronic şi prin corespondenţă.

Mobilizarea funcţionează prin modalitatea de „particip/join“ şi „invite“ pentru minimum 3 persoane. Iniţiativa aparţine unui constănţean de 41 ani, Cătălin Anghel, antreprenor IT, activist social şi tatăl al doi copii.

„Ziua Naţională de 1 Decembrie este o dată-simbol pe care am ales-o pentru strângerea de semnături, dar practic lista este deschisă oricărui termen în care vom milita pentru introducerea acestui vot. Ne dorim sa nu se mai repete niciodată problemele de la ultimele alegeri prezidenţiale. O soluţie este să se adopte rapid în Parlament măsurile privind votul electronic şi votul prin corespondenţă! Strângem un milion de semnături şi vor trebui să ţină cont de noi!“, sună apelul lansat de Cătălin Anghel.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat miercuri, 19 noiembrie, că votul prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale va fi discutat peste cinci ani, când va fi viitorul scrutin.

„Am stabilit cu liderii grupurilor parlamentare că votul prin corespondenţă este important pentru alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senatului din 2016. Săptămâna viitoare convocăm comisia pentru modificarea legii şi vom găsi soluţia oportună ca în cel mai scurt timp să avem o lege de alegere a Camerei şi Senatului care să includă votul prin corespondenţă.

Pentru alegerile prezidenţiale discutăm peste cinci ani. Prioritatea noastră este ca niciun om să nu fie blocat să voteze viitorul Parlament al României", a declarat Zgonea (PSD).

De vineri, 21 noiembrie, încep protestele în toată ţara la adresa Guvernului. Ca să te alături mişcării online „Vrem vot prin corespondenţă şi vot electronic!“ pentru declanşarea procedurii legislative, utilizatorii de Facebook trebuie să dea „particip/join“ şi „invite“ pentru minimum 3 persoane, care la rândul lor să propage mesajul.

image

„Civismul este o formă de lupta pentru binele societăţii în care muncim, respirăm şi ne creştem copiii. Este important ca să putem povesti cu mândrie urmaşilor noştri ce am lăsat noi pentru generaţiile care vin.

Dacă te uiţi la realitatea politică actuală, vezi că este loc pentru un suflu nou, un om care să se remarce prin promovarea meritocraţiei şi a libertaţii de decizie într-un cadru legislativ suplu şi contruit pentru cetăţean. Este loc pentru antreprenoriat şi cred că suntem o naţiune formată din cetăţeni, nu doar contribuabili sau consumatori. Îmi doresc piaţă liberă şi concurenţă reală - aducătoare de progres“, arată iniţiatorul mişcării de pe Facebook.

În România există 15.000 alegători care nu-şi pot exercita dreptul la vot: marinarii şi lucrătorii de pe platformele de foraj. Dacă în ziua turului de scrutin, ei nu se află pe uscat nu au posiblitatea de a îşi exprima opţiunea la vot, din cauza îngrădirii acestui drept încă din anul 1996.

Dreptul la vot a fost îngrădit la alegerile prezidenţiale din 2 şi 16 noiembrie 2014 pentru românii din diaspora. Procesul electoral a fost atât de prost organizat, încât a lăsat pe dinafară mii de alegători care n-au mai încăput în secţiile de vot, deşi stătuseră la coadă ore în şir, fiind nevoiţi să vină de la sute de kilometri până la reprezentanţele electorale.

Vă mai recomandăm

Cine se teme de votul marinarilor. Angajaţii de pe nave şi de pe platformele de foraj sunt împiedicaţi să voteze

Alegeri prezidenţiale 2014. Românii au stat degeaba 11 ore în frig şi ploaie la Londra. „Am rămas sute de oameni în afara secţiei de votare“

Alegeri prezidenţiale 2014. Andy a votat la Paris după 10 ore de aşteptare. „Era o mare de oameni nemulţumiţi care încerca să intre pe teritoriul României“

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite