Locurile de poveste ale Constanței, cetatea care a moștenit frumuseți ale popoarelor care au trecut pe aici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constanța nu înseamnă doar litoral, ci și un loc încărcat de istorie. Călătorul care ajunge la malul Mării Negre poate descoperi istoria oriunde îl poartă pașii: fie că merge la ruinele cetății Histria, fie că ajunge la Adamclisi sau în centrul vechi al vechiului Tomis.

Statuia lui Ovidius FOTO Ovidiu Oprea
Statuia lui Ovidius FOTO Ovidiu Oprea

Simbolul Constanței rămâne Cazinoul, construcția de pe faleză care ascunde încă multe taine. Superba clădire în stil Art Nouveau a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. A fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României, purtând semnătura arhitectului Daniel Renard. Lucrările de construcție au costat 1.300.000 de lei.

Cazinoul Constanța revine la strălucirea de altădată FOTO Facebook Cazino
Cazinoul Constanța revine la strălucirea de altădată FOTO Facebook Cazino

Inițial, parterul Cazinoului avea un hol generos de primire, continuând cu o scară majestuoasă în trei rampe către etaj. De-o parte şi de alta a scării se găseau un grup sanitar şi biroul administratorului. În continuare, spre nord erau spaţii pentru garderobă, bufet cu laborator, sală de lectură, vestiar, două săli de joc şi una de biliard. La etaj, scara dădea într-un hol prin care se intra în sala de spectacole. De-o parte şi de alta a alveolei scenei se găseau foaierul artiştilor şi budoarul doamnelor.

Locul de naștere al poporului român

Adamclisi, locul de naștere al poporului român Arhivă Adevărul
Adamclisi, locul de naștere al poporului român Arhivă Adevărul

Monumentul de la Adamclisi, considerat „locul de naștere al poporului român“, a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat în ruine. 

Cea mai veche colonie grecească de pe țărmul vestic al Mării Negre

Histria este cea mai veche colonie grecească de pe țărmul vestic al Mării Negre, fiind întemeiată de milesieni la 657–656 înainte de Hristos. Deși cetatea a fost identificată pe teren încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, primele cercetări sistematice au fost inițiate în anul 1914 de Vasile Pârvan.

Cetatea Histria FOTO Mariana Iancu
Cetatea Histria FOTO Mariana Iancu

În cei peste 100 de ani de cercetări arheologice sistematice, au fost realizate numeroase și importante descoperiri, precum: ziduri de incintă din toate perioadele antice, de la cea arhaică la cea romană târzie, necropola tumulară din epoca greacă, zona sacră grecească, templul lui Zeus, templul Afroditei.

Prima biserică ridicată în Constanța după Războiul de Independență

Catedrala din Constanța FOTO Arhiepiscopia Tomisului
Catedrala din Constanța FOTO Arhiepiscopia Tomisului

Catedrala Arhiepiscopală, ridicată între anii 1883-1885, a fost prima biserică românească în oraşul Constanța după Războiul de Independenţă din 1877.

După mai multe discuţii privind locul unde avea să se ridice, fiind luate în discuţii cimitirul musulman sau Piaţa 23 noiembrie, s-a ales Piaţa Ovidiu, care era deja betonată.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, clădirea care domină Piața Ovidiu, a fost sediul Primărie. Construcția ei a fost începută în anul 1911 și terminată, cu întârziere, din cauza războiului, în 1921. 

Prima sală de festivități și spectacole a orașului

Teatrul Elpis FOTO Patrimoniul dobrogean
Teatrul Elpis FOTO Patrimoniul dobrogean

Teatrul Elpis, astăzi Teatrul pentru copii și tineret, a fost dat în folosință la 20 decembrie 1898 și inițial avea trei intrări și o capacitate de 600 de locuri. Construcția, ornată cu elemente din stilul Art Nouveau, a fost prima sală de festivități și spectacole a orașului.

George Enescu a concertat aici de două ori, în 1916 și 1923. Deși toate biletele se vânduseră, Enescu a avut doar 20 de spectatori. Toată suflarea Constanței se dusese să vadă la Teatrul Arena Grand un spectacol organizat de Constantin Tănase și Teatrul Cărăbuș anunțat pe ultima sută de metri, ne povestește Cristian Cealera, de la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța.

Biserica greacă, locul unde s-a ținut Te Deum-ul cu ocazia instalării administrației românești în oraș

Biserica greacă Metamorphosis este cea mai veche biserică ortodoxă din Constanța. La 23 noiembrie 1878 aici a avut loc Te Deum-ul ținut cu ocazia instalării administrației românești în oraș. Eforturile pentru ridicarea sa au început încă din 1862, dar ea a fost construită efectiv între 1865-1867 și sfințită în anul 1868. A fost ridicată din donații ale grecilor. 

Teatrul Tranulis, ridicat din averea grecului

Teatrul Tranulis (Fantasio) de pe Bulevardul Ferdinand a fost ridicat în 1927 de grecul Demostene Tranulis. 

Construcția Teatrului Tranulis a început în aprilie 1927 și terminată în septembrie 1927. La inaugurare a participat Nicolae Iorga care a lăudat inițiativa grecului promițându-i-se chiar ridicarea unui bust. Teatrul i-a fost închiriat lui Tranulis pentru spectacole și întruniri publice.

Povestea Farului Genovez

Farul Genovez de pe Bulevardul Elisabeta a fost construit în 1860-1861 de către Artin Aslan, un inginer francez de origine armeană, care a ajuns la Kustenge rănit după războiul Crimeii (1853 – 1856). După ce s-a angajat la Danube Black Sea Railway (DBSR), care primise de la otomani concesiunea pe Portul Constanța și pe linia ferată Constanța – Cernavodă, a primit sarcina să construiască farul. Pe construcție, el a desenat simbolic un vas medieval, menit să aducă aminte de vremurile când genovezii aveau monopol comercial în Dobrogea.

Farul genovez FOTO Primăria Constanța
Farul genovez FOTO Primăria Constanța

Biserica Catolică, jefuită în timpul ocupației străine

Biserica catolică Sfântul Anton a fost inaugurată în 1938, fiind construită din cărămida aparentă în stil romanic, având ca model biserici de secol XIII din Nordul Italiei, după planurile arhitectului Romano de Simon. 

În anul 1944, când trupele rusești au ocupat zona veche a orașului și s-au stabilit în diverse clădiri, Catedrala Sfântul Anton a fost jefuită, iar ulterior a fost folosită ca depozit de muniție, fiind o construcție foarte solidă. 

Statuia lui Ovidius

Statuia lui Ovidius Arhivă Adevărul
Statuia lui Ovidius Arhivă Adevărul

Statuia lui Ovidius din centrul vechi al orașului, este un monument de bronz, ridicat pe un soclu de marmură creat de  sculptorul italian Ettore Ferrari, în 1887. 

Venit într-un ținut barbar necunoscut, Ovidius a trăit nouă ani în acest oraș Tomis. A murit aici, cu dorul neîmplinit al întoarcerii la Roma.

Edificiul Roman cu Mozaic, moștenirea antichității

Edificiul roman cu mozaic a fost descoperit în urma lucrărilor făcute pentru construirea unor blocuri de locuinţe pe faleza de sud-vest a oraşului, în anul 1959.  

Edificiul, scrie istoricul Irina Nastasi în lucrarea „Edificii cu mozaic din Dobrogea romană și romano-bizantină“, fusese afectat nu numai de distrugerile din epocă şi de timpul în care a stat sub pământ, ci şi de lucrările făcute pentru amenajarea portului de către Anghel Saligny.  

Edificul roman cu mozaic FOTO Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța
Edificul roman cu mozaic FOTO Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța

Impunătoarea construcţie se desfăşura în Antichitate pe trei terase, tăiate în taluzul falezei şi nivelate pentru asigurarea stabilităţii construcţiei. Era situată chiar pe cheiurile vechiului port tomitan.

Moscheea, prima construcție de beton armat din România

Moscheea din Constanța FOTO Călin Gavrilaș
Moscheea din Constanța FOTO Călin Gavrilaș

Moscheea Carol este cel mai important lăcaș de cult musulman din Dobrogea și un obiectiv istoric extraordinar. Moscheea a fost construită începând cu 1910 la ordinul regelui Carol I, pe locul unei vechi geamii. A fost prima construcție de beton armat din România.

Lăcașul de cult are un minaret în stil maur, înalt de 45 de metri și de sus, după ce parcurgi cele 140 de trepte de piatră, ai parte de o priveliște extraordinară a orașului vechi. 

Înăuntru se găsește un covor oriental adus de pe insula Ada Kaleh, dăruit insularilor de sultanul Abdul Hamid.

Casa cu Lei, locul frecventat de cupluri adultere

Casa cu lei FOTO Arhivă Adevărul
Casa cu lei FOTO Arhivă Adevărul

Casa cu Lei de pe strada Dianei, a cărei construcție a început în 1895, i-a aparținut lui Dicran Emirzian, negustor foarte bogat care avea și magazinul de lux „Le Louvre“ de îmbrăcăminte și încălțăminte.

Fiul lui Dicran, Bebi, a deținut apoi casa somptuoasă și se spune că aici aveau loc petreceri private, fiind adesea frecventata de cupluri adultere.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite