Limbajul codat folosit de inspectoarea şcolară din Constanţa pentru mită: „Kilograme de nucă, tort, colivă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabrancea Iulia Cristina foto: FB/Cabrancea Iulia Cristina
Cabrancea Iulia Cristina foto: FB/Cabrancea Iulia Cristina

Inspectoarea şcolară Iulia-Cristina Cabrancea din Constanţa a primit mită pentru ca o elevă să fie transferată de la o şcoală gimnazială la un colegiu naţional. Ea şi-a recunoscut faptele.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au sesizat Tribunalul Constanţa cu privire la acordul de recunoaştere a vinovăţiei inculpatei Iulia-Cristina Cabrancea, inspector şcolar pentru învăţământ primar în cadrul Inspectoratului Judeţean Constanţa. Ea este acuzată de luare de mită.

Procurorii DNA Constanţa s-au sesizat din oficiu în acest caz, el fiind desprins dintr-un alt dosar la care anchetatorii lucrau.

Astfel, s-a constatat că în perioada 27.08.2021 – 13.09.2021 Iulia Cristina Cabrancea a primit suma de 5.000 de euro pentru ca, în calitatea de inspector şcolar pentru învăţământ primar, să obţină transferarea, în mod nelegal a unei eleve, de la o şcoală gimnazială la un colegiu naţional (ambele din municipiul Constanţa).

În urma percheziţiei informatice efectuată asupra telefonului mobil al inspectoarei a fost identificat un schimb de mesaje, transmise prin intermediul aplicaţiei WhatsApp. 

Din aceste mesaje, spun procurorii DNA, rezultă că o suspectă i-a dat, în perioada 27.08.2021 – 13.09.2021, suma de 5.000 de euro, provenită de la mama elevei (suspectă şi ea), pentru transferarea, în mod nelegal, a fiicei acesteia.

„Din conţinutul convorbirii a rezultat că suma a fost înmânată în două tranşe, de o mie şi respectiv patru mii de euro (sumă de bani despre care făptuitoarele discută iniţial în mod deschis, iar apoi conspirat folosind sintagmele «kilograme de nucă», «prăjitură», «tort», «colivă»”, scriu procurorii DNA în acordul de recunoaştere a vinovăţiei.

În prezenţa apărătorului său ales, inspectoarea a declarat: „Recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina mea, astfel cum au fost descrise în cuprinsul prezentului acord... Îmi exprim consimţământul pentru a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii.”

Ea a fost de acord să i se aplice o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a confirmat pentru „Adevărul” că va trimite Corpul de Control la Inspectoratul Şcolar Constanţa.

Vă recomandăm şi: 

O femeie a născut prematur în ambulanţa SMURD. Mămica a fost asistată de echipajul medical

Motivul pentru care IPS Teodosie a fost chemat la Poliţie: „Auzisem că mi se pregăteşte ceva, dar nu credeam că e real”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite