Invazie de lebede în portul Constanța. Avertismentul biologilor, cu ce nu trebuie hrănite sub nicio formă VIDEO

0
Publicat:

Sute de lebede au invadat, în aceste zile, portul Constanța. Peisajul este unul de poveste, însă biologii vin cu recomandări pentru populație. Oamenii nu trebuie să le hrănească deoarece pot pune păsările în pericol.

 Conform Digi 24, specialiștii spun că au venit în port pentru că este o zonă ferită de vânt și îngheț.

Sute de lebede în portul Constanța FOTO Ziua de Constanța
Sute de lebede în portul Constanța FOTO Ziua de Constanța

Lebedele care au ales să rămână pe litoralul românesc nu vor mai pleca, pentru că s-au adaptat acestor condiții. Biologii atrag atenția să nu le dăm de mâncare pâine și produse de panificație, pentru că le fac rău. Indicat ar fi, dacă unii tot doresc să le hrănească să le aducă grăunțe sau varză tocată.

Stol de lebede răpus de gripa aviară pe lacul Bâtca Doamnei din apropiere de Piatra Neamţ

Gripa aviară bântuie din nou foarte aproape de municipiul Piatra Neamţ, un focar fiind pe acumularea Bâtca Doamnei. Zeci de lebede răpuse de boală au fost descoperite, fiind impuse interdicţii în zonă.

Un echipaj de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ a fost solicitat astăzi, 2 noiembrie 2023, pentru a scoate din apele lacului de acumulare menţionat leşurile unor lebede moarte. Asta după ce, la finalul săptămânii trecute, testele au confirmat prezenţa virusului H5N1 al gripei aviare la două exemplare.

„Ca urmare a unui apel la 112 in jurul orei 09:43, un echipaj de pompieri, cu o autospecială complexă pentru intervenţie şi o barcă, din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ a intervenit pentru degajarea a 19 lebede moarte din lacul Bâtca Doamnei. Au fost predate Direcţiei Sanitar Veterinare“, a declarat căpitan Irina Popa, de la ISU Neamţ.

Molima aviarei a mai fost atestată anul acesta pe lacul de acumulare contruit pe râul Bistriţa. Ieri, 1 noiembrie, Prefectura Neamţ a transmis că au fost impuse măsuri stricte, inclusiv interdicţii de circulaţie şi organizarea de evenimente, pentru prevenirea răspândirii virusului şi protejarea populaţiei şi a animalelor.

„În urma analizelor recente efectuate, s-a confirmat prezenţa virusului influenţei aviare înalt patogene H5N1 la două lebede găsite decedate pe lacul Bâtca Doamnei, în Fondul de Vânătoare 6 Doamna Oanţu, municipiul Piatra Neamţ. Această confirmare adaugă un nou caz la cele şapte cazuri diagnosticate în anul 2023“, a transmis Prefectura Neamţ.

S-a stabilit o zonă de restricţie sanitară, cu o rază minimă de 10 kilometri, fiind luate măsuri preventive. Între ele interdicţia circulaţiei păsărilor domestice din exploatările nonprofesionale şi cele comerciale fără respectarea măsurilor de biosecuritate, organizarea de târguri, pieţe şi alte activităţi ce implică vânzarea de păsări vii, la care se adaugă restricţionarea vânării şi a hrănirii zburătoarelor sălbatice.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite