Fraudă cu fonduri APIA. Procurorii DNA au trimis în judecată doi funcţionari ai unei primării constănţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un referent şi un secretar de primărie au fost trimişi în judecată pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals intelectual în formă continuată.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanţa au trimis în judecată în luna august 2017 pe Olteanu Magdalena-referent şi pe Orleanu Dumitru-secretar al primăriei comunei Fântânele, judeţul Constanţa, pentru prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals intelectual în formă continuată.

Pe Orleanu Dumitru, procurorii îl acuză şi de conflict de interese în formă continuată.

Din rechizitoriul DNA rezultă că în perioada 2012-2016, Olteanu Magdalena ”a formulat şi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Local Cogealac cinci cereri unice de plată pe suprafaţă, folosind documente şi declaraţii false, depuse şi înregistrate la această instituţie, în sensul că utilizează întreaga suprafaţă de teren arabil pentru care a solicitat sprijin financiar, obţinând pe nedrept subvenţii din bugetul general al Uniunii Europene în cuantum total de 111.086,63 lei.”

Tot în perioada 2012-2016, Orleanu Dumitru ”a formulat şi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Local Cogealac cinci cereri unice de plată pe suprafaţă, folosind documente şi declaraţii false, depuse şi înregistrate la această instituţie, în sensul că utilizează întreaga suprafaţă de teren arabil pentru care a solicitat sprijin financiar, obţinând pe nedrept subvenţii din bugetul general al Uniunii Europene în cuantum total de 89.502,95 lei”, susţin procurorii.

Cei doi angajaţi ai primăriei Fântânele ar fi atestat în fals prin întocmirea unor adeverinţe faptul că utilizează întreaga suprafaţă menţionată în aceste înscrisuri. Adeverinţele au fost depuse la dosarele de cerere unică pe suprafaţă înregistrate la APIA.

Procurorii îi acuză pe cei doi inculpaţi că în anul 2014 au falsificat şi o serie de contracte de arendare în care ei figurau ca arendaşi, contracte pe care le-au înregistrat la primăria Fântânele, apoi le-au anexat la cererile depuse la APIA pentru a obţine subvenţii pe suprafeţele de terenuri menţionate în acele contracte.

”În perioada 2014-2016, inculpatul Orleanu Dumitru, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu care decurgeau din calitatea de secretar al Primăriei Comunei Fântânele, a stabilit în cadrul comisiei constituite în cadrul unităţii administrativ-teritoriale, suprafeţele de teren având categoria de folosinţă „pajişti permanente” ce urmau a se da în concesiune crescătorului de animale Olteanu Magdalena, sora inculpatului, şi a semnat raportul comisiei, acte în urma cărora inculpata Olteanu Magdalena a obţinut foloase patrimoniale”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Dosarul va fi judecat de către magistraţii Tribunalului Constanţa, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură constituindu-se parte civilă în cauză. Totodată, procurorii au instituit şi sechestru pe o serie de bunuri aparţinând celor doi inclipaţi.

Pe aceeaşi temă:

Fostul şef al Corpului de Control din Primăria Constanţa, Ionuţ Pripişi, trimis în judecată de DNA

UPDATE Mircea Băsescu a cerut să fie eliberat din închisoare. Magistraţii Tribunalului Constanţa au amânat sentinţa pentru săptămâna viitoare

 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite