Adrian Ţuţuianu a dezertat de la Apărare după numai două luni. Cum a încercat să păcălească bugetul MApN şi din ce bani vor fi plătite salariile militarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Ţuţuianu a încercat să mute banii dintr-un buzunar al ministerului într-altul. Fiecare minister are bugetul împărţit pe patru trimestre. Cum MApN a terminat banii pe trimestrul trei, a încercat să acopere gaura financiară cu bani rezervaţi pentru trimestrul patru. Însă Legea responsabilităţii bugetare nu permite asemenea jonglerii. Dacă rectificarea bugetară pregătită de Guvern nu va fi pozitivă, MApN va trebui să se împrumute la bănci

Adrian Ţuţuianu a demisionat din funcţia de ministru al Apărării la numai două luni de la instalarea în funcţie, odată cu venirea la putere a Guvernului Tudose. Decizia lui Ţuţuianu a venit după ce reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat, marţi, că salariile angajaţilor se vor plăti eşalonat în această lună, având în vedere că Executivul nu a efectuat încă rectificarea bugetară, deci, momentan, nu mai sunt bani. După ce a lăsat demisia pe masa premierului, Ţuţuianu a spus că mai sunt bani în conturile MApN, dar că a recurs la acest gest radical pentru că a constatat  „o proastă comunicare de la MApN către opinia publică“. Cum stau, de fapt, lucrurile ?

„Nu există probleme financiare, ci sunt chestiuni tehnice. Acest aspect nu ne-a permis să transferăm bani din cheltuielile de personal din trimestru 4 în trimestrul 3 şi să rezolvăm la data de 15 septembrie toate problemele care ţin de salarii şi alte drepturi ale personalului din sistemul militar“, a spus Ţuţuianu. În traducere, MApN a încercat să mute banii dintr-un buzunar al ministerului într-altul. Fiecare minister are bugetul împărţit pe patru trimestre. MApN a terminat banii pe trimestrul trei şi a încercat să acopere gaura financiară cu bani rezervaţi pentru trimestrul patru.

Numai că Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nu le permite ministerelor să jongleze cu banii, tocmai pentru a evita situaţii în care la sfârşitul anului un ministru să constate că nu mai are bani de salarii. Dar dacă ar fi transferat bani din semestrul patru pentru a acoperi lunile august şi septembrie (din semestrul trei) de unde ar mai fi avut MApN bani să plătească salariile în noiembrie sau în decembrie? Ţuţuianu miza pe rectificarea bugetară. Însă situaţia este incertă. Premierul Mihai Tudose încă nu a stabilit un calendar pentru rectificarea bugetară, iar Opoziţia acuză că trage de timp pentru că nu mai are bani în bugetul naţional pe care să-i împartă la ministere. Deci e posibil să avem rectificare negativă, drept urmare, MApN ar putea să se împrumute de la bănci pentru a plăti soldele militarilor.

Orban: Avem deficit bugetar de 6,2 miliarde
Problemele financiare de la MApN au fost cauzate şi de creşterile salariale pentru militari intrate în vigoare în vara acestui an. La acea vreme, Guvernul dădea asigurări că există resurse pentru anvelopa salarială. Acum, militarii vor primi la timp salariile, însă ministerul nu mai are bani să le plătească şi contribuţiile sociale aferente lefurilor, şi nici impozitul pe venit. Practic, statul nu mai are bani să plătească partea care revine chiar statului.  De asemenea, „banii de chirii, normă de hrană şi alte drepturi salariale vor fi acordaţi în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară”, după cum a anunţat Ministerul Apărării. De remarcat că lefurile militarilor depind  de rectificarea bugetară, adică de nişte bani care nu există în acest moment în buget. „Rectificarea va fi negativă, pentru că toate datele pe primele 6 luni indică acest lucru. De altfel, îmi şi pun întrebarea retoric: de ce îmi măresc accizele? De ce măresc contribuţiile şi taxele pe atâtea domenii, de ce au inclus atâtea măsuri de creştere a poverii fiscale către cetăţean dacă ei stau atât de bine din punct de vedere al bugetului? Stau foarte rău, încasările sunt foarte mici la buget, cu 5 miliarde sub aşteptări, un deficit bugetar de 6,2 miliarde“, a spus liderul PNL Ludovic Orban. În replică, premierul anunţă: „Sunt bani în toate ministerele, vom avea rectificare pozitivă într-o săptămână”.

„Premieră: minister în incapacitate de plată“

USR a reclamat ”situaţia gravă” în care au fost aduşi militarii români de către Ministerul Apărării. „Este o situaţie fără precedent în ultimi 27 de ani când un minister ajunge în incapacitate de plată a salariilor în ultimul trimestru al anului. Iată, se confirmă avertismentele date de parlamentarii USR încă de la aprobarea bugetului de stat când spuneam că sumele alocate nu acoperă cheltuielile până la sfârşitul anului”, a declarat purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna. „Este momentul adevărului pentru programul de guvernare PSD-ALDE. Aceasta este nota de plată pentru  promovarea unor măsuri populiste care au dus la o criză bugetară fără precedent. USR cere Guvernului Tudose să vină cu soluţii de rectificare bugetară care să aşeze cheltuielile statului pe baze economice reale şi să oprească politica bugetară populistă catastrofală actuală”, a conchis Dan Barna.

Marcel Ciolacu vine interimar
Premierul Mihai Tudose a acceptat demisia lui Adrian Ţuţuianu în direct la RTV. La remarca moderatorului că Adrian Ţuţuianu nu era vesel, premierul a replicat: „Evident că nu poate să fie vesel, dar nici noi”.  Luna aceasta, Ţuţuianu avea programată  o vizită în SUA, unde avea programată o întâlnire cu secretarul american al Apărării, în contextual în care România se pregăteşte să achiziţioneze elecoptere de atac de la firma americană Bell Helicopter. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a discutat ieri telefonic cu premierul Mihai Tudose despre situaţia de la MApN. Până la numirea unui nou ministru, interimatul va fi asigurat de Marcel Ciolacu, vicepremierul care oricum nu avea portofoliu.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite