FOTO Povestea lui Ştefan cel Mare şi a Vrâncioaei, readusă la viaţă pe scena din piaţeta Cazino din Mamaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CARNAVAL Piaţeta Cazinou din staţiunea Mamaia s-a transformat sâmbătă seara în scenă de poveste. Costumele, dansurile tradiţionale, regia i-au purtat pe miile de spectatori în Moldova lui Ştefan cel Mare.

Pe înserat, în piaţeta Cazinou şi-a făcut apariţia carul alegoric al Primăriei Constanţa ce a avut un decor impunător: un imens cap de bour, reprezentând stema vechiului stat al Moldovei. Radu Mazăre şi-a făcut apariţia îmbrăcat în straie moldoveneşti, purtând perucă şi mustaţă şi cu o sabie în mână.

Spectacolul a fost deschis de Irina Loghin, care a intrerpretat o melodie de muzică populară despre Ştefan cel Mare, „Când a fost să moară Ştefan“, apoi s-a retras în turn.

Cronicarul Grigore Ureche a dat citire unui fragment din Letopiseţul Ţării Moldovei.  

Atunci a apărut pe scenă şi Radu Mazăre costumat în marele voievod moldovean, care  se întoarce învins de la o bătălie. Mama sa refuză să îl primească în castel. „Eu sunt, bună maică, fiul tău dorit/ Eu, şi de la oaste mă întorc rănit/ Soarta noastră fuse crudă astă dată/ Mica mea oştire fuge sfărâmată“, a rostit Ştefan cel Mare.

În acest timp, turcii petrec în stil tradiţional. Se bucură de victorie alături de cadânele care le aduc merinde şi apoi se întrec în dansuri orientale.

În acest timp, Ştefan cel mare ajunge la casa Vrâncioaiei, interpretată de Maria Cârneci. Domnitorul Moldovei bate la poarta ei cerând un loc de odihnă. Vrâncioaia l-a recunoscut şi şi-a chemat cei şapte fii ai săi cărora le-a cerut să adune oaste pentru ca domnitorul moldovean să poată învinge oştile turceşti. „Ridică-te, femeie simplă, eşti mama acestui pământ“, i-a spus Ştefan.

După ce oastea s-a adunat, Ştefan cel Mare s-a adresat oştenilor săi „câtă frunză şi câtă iarbă“: „Moldova nu este a mea, nici a voastră, ci a urmaşilor noştri şi a urmaşilor urmaşilor noştri“.

Cascadorii au recreat lupta dintre turci şi români

image


A început lupta. Actori şi cascadori profesionişti de la Buftea, care au participat la filmele istorice ale lui Sergiu Nicolaescu, au recreat pe scenă luptele istorice ale românilor cu turcii. Printre ei s-a aflat şi Adrian Pădureanu, din Bucureşti. La 13 ani a apărut de mai multe ori pe scenă. La Mamaia a avut parte de un incident neplăcut, când a căzut de pe scenă, dar totul s-a sfârşit cu bine.

Modelele Fashiontv au îmbrăcat costume populare sau au devenit domniţe alese, din Ţara Moldovei, sau cadâne în tabăra turcilor.

Oastea lui Ştefan cel Mare a înfrânt turcii, după o grea bătălie.
La sfârşitul spectacolului, Irina Loghin a mărturisit că a fost foarte emoţionată şi se bucură că a participat la carnaval. „A fost spectacol curat şi cred că a ţinut pasul cu realitatea istorică“, a adăugat Maria Cârneci.
Au fost şi voci în public care au huiduit prestaţia lui Radu Mazăre, dar cei mai mulţi spectatori s-au arătat încântaţi de spectacol.

Mazăre: „Acum trăim cu toţii în bună pace“

Radu Mazăre nu a stat până la sfârşitul spectacolului pe scenă, spunând că nu vrea să asocieze imaginea marelui domnitor cu ceea ce avea să urmeze: show-ul făcut de cluburile din staţiunea Mamaia şi defilările de modă. „Acesta a fost Ştefan cel Mare. Vreau să le mulţumesc în primul rând reginelor cântecului şi portului popular românesc, care şi-au dorit din tot sufletul, s-au bucurat să fie alături de mine şi de noi în acest spectacol. Să le aplaudăm pe doamna Irina Loghin şi pe doamna Maria Cârneci”, a spus Mazăre.

De asemenea, primarul Constanţei a mulţumit membrilor comunităţii turco – tătare, care au venit la carnaval cu costumele lor tradiţionale. „Trăiesc împreună cu noi în Constanţa, în bună pace, pentru că dacă acum 500 de ani era vrăjmăşie între neamuri şi între credinţe acum nu mai este aşa. În Dobrogea trăim cu toţii români, greci, turci, machidoni, tătari, în bună pace”, a spus Mazăre în încheierea discursului său.

Întrebat cum s-a simţit în haiele lui Ştefan cel Mare, edilul a spus că au fost perfecte, iar când şi-a dat jos coroana de pe cap „parcă îi lipsea ceva. Mă şi prinde, recunosc“, a spus el.
De buna desfăşurare a spectacolului s-au ocupat şi salvamarii, care au ţinut departe publicul de scenă

Spectacolul a continuat sâmbătă noaptea cu defilarea carelor alegorice. Au fost confetii, dansuri, muzică, prezentări de modă. Spectacolul s-a încheiat pe ritmurile piesei „A lu’Mamaia“, imnul din acest an al staţiunii.

Carnavalul continuă şi weekend-ul următor cu Baby Fashion Weekend, un eveniment dedicat modei pentru copii şi concursului Mini Miss şi Mini Mister Litoral.

Radu Mazăre va intra peste câteva săptămâni în pielea unui alt personaj celebru – Ramses. În deschiderea carnavalului 2014, edilul l-a interpretat pe Cezar, alături de Mihaela Rădulescu, care a avut rolul Cleopatrei.

image

Vă mai recomandăm:

„Mazăre cel Mare”, la Carnavalul Mamaia 2014 cu noi costumaţii pentru parada de la vară

FOTO VIDEO Cheltuieli regeşti pentru Carnavalul Mamaia 2014. Mazăre scoate 50.000 euro de la buget pentru trei care alegorice

FOTO VIDEO Pregătiri pentru sambadromul de la Mamaia. Mazăre-împărat are car motorizat

„Suleyman Magnificul“ vine la Mamaia. Mazăre îl aduce pe actorul Halit Ergenc la Carnavalul verii 2014

AUDIO Mazăre are planuri mari pentru Mamaia. Primarul va lansa un nou imn şi va înălţa o statuie de 10 metri la intrarea în staţiune

Scandal pe taxa de promovare în staţiunea Mamaia: primăria vrea o sumă mai mare din banii colectaţi de la agenţii economici

Carele alegorice ale Primăriei Constanţa, ce vor defila în această vară, amenajate pe şasiul unui fost autobuz RATC

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite