FOTO VIDEO Cultura e la modă! La Constanţa a fost deschisă prima bibliotecă într-un Mall

0
0
Biblioteca de Mall e decorată cu biciclete Pegas şi flori de toamnă. FOTO V.M.
Biblioteca de Mall e decorată cu biciclete Pegas şi flori de toamnă. FOTO V.M.

Un tânăr din Constanţa a reuşit să demonstreze că fiţele şi hainele de firmă se pot asorta cu o porţie bună de cultură. Victor Maxim a deschis prima bibliotecă într-un mall din România. El a mers apoi la toate editurile de la Târgul de Carte şi le-a convins să doneze aproape 10.000 volume noi.

Victor Maxim este constănţeanul care în urmă cu o lună convingea militarii americani să cureţe plajele din Mamaia şi Năvodari de gunoaiele lăsate de turişti. 

Tânărul se declară îndrăgostit de Constanţa şi acum a venit cu un nou proiect. Vrea să aducă frumosul din cărţi aproape de locurile frecventate de tineri, mai exact la Mall. "Biblioteca Colorată" este numele sub care Victor Maxim a înfiinţat prima instituţie de acest fel într-un mall din România. Şi nu sunt doar câteva cărţi. Proiectul are deja 3000 volume, din care jumătate sunt noi-nouţe. Toate acestea valorează peste 15 mii euro. Restul de până la 10.000 cărţi urmează să apară la sfârşitul primului trimestru din 2015. 

Ideea unei biblioteci mai deosebite i-a venit lui Victor în vara lui 2014. Volumele dăruite de Editura Litera au fost apoi aşezate pe rafturi de lemn şi oferite spre lectură turiştilor şi constănţenilor care ieşeau la plimbare prin parcurile din oraş sau în Piaţa Ovidiu. Totul se întâmpla cu sprijinul Asociaţiilor "Constanţa Altfel" şi "Let's Do It, Romania".

Odată cu sosirea toamnei, biblioteca în aer liber nu mai era o idee viabilă şi, în loc să arunce cărţile într-un depozit până la vara următoare, Victor a căutat un spaţiu non-convenţional pentru a înfiinţa o bibliotecă colorată. Managerii unui Mall din centrul oraşului Constanţa i-au oferit 300 metri pătraţi pentru a testa ideea. 

Victor a început apoi să umble pe la edituri şi să discute cu autorii prezenţi la Târgul de Carte Gaudeamus. Nu s-a întors de acolo cu mâna goală, ci a reuşit să convingă fiecare editură să-i ofere câte un exemplar din cărţile pe care le au în stoc. Numărul total ajunge la aproape 10.000 titluri.

La Biblioteca Colorată vei găsi atât cărţi noi, cât şi ediţii mai vechi. Oricine poate să doneze cărţile de acasă, dacă sunt într-o condiţie suficient de bună pentru a fi folosite. Pe rafturile amenajate de Victor şi de voluntarii care îl ajută vei vedea enciclopedii, romane abia lansate, biografii sau cărţi de poveşti pentru copii. Fiecare categorie este bine reprezentată.

Victor Maxim a reuşit să strângă sponsorizări de la companii care au donat mobilier şi a format şi o mică sală de lectură. Colţul său de Mall are şi computere unde oricine poate să intre pe Internet sau să studieze o carte în format electronic. 

Biblioteca Colorată din Mall este deschisă amatorilor de carte de orice vârstă. Tot ce ai de făcut este să vii cu buletinul şi să completezi o Fişă de Împrumut gratuită. Ai dreptul să iei cărţile acasă pentru o săptămână şi să anunţi dacă vrei să prelungeşti perioada. 

Victor Maxim a deschis “Biblioteca Colorata“ intr-un Mall din Constanta

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite