Explicaţiile Poliţiei Române în cazul infractorului urmărit internaţional, preot ortodox în Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Iulian Vasile este căutat în continuare de poliţie
Ilie Iulian Vasile este căutat în continuare de poliţie

Poliţia Română îl caută din 2017 pe un infractor condamnat definitiv la zece ani de închisoare. În acest timp, cel căutat a slujit ca preot ortodox în Statele Unite.

Iulian Vasile Ilie (37 de ani) a făcut parte dintr-o grupare infracţională specializată în vânzarea de mansarde construite ilegal, cu deficienţe sau chiar neconstruite în câteva judeţe din Moldova (Iaşi, Bacău) şi Bucureşti. Gruparea era condusă de Teodor Coman, intitulat şi „regele mansardelor“.
Pe 22 decembrie 2016, Curtea de Apel Iaşi l-a condamnat definitiv pe Iulian Vasile Ilie la 10 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

Doar că, în clipa pronunţării sentinţei, infractorul Iulian Vasile era pe teritoriul Statelor Unite şi slujea ca preot ortodox în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din America. A ajuns la parohia din Palm Springs (California) în anul 2015, acelaşi an în care a fost hirotonit preot în România de către Episcopul Galaction al Alexandriei şi Teleormanului.

Iulian Vasile Ilie a slujit până în decembrie 2018 la biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Palm Springs, dispărând de la parohie chiar înainte de Crăciun. Oamenii au primit din partea episcopiei o singură explicaţie: părintelui i-a expirat viza de şedere în SUA. Cu toate acestea, numele lui apare în continuare pe lista slujitorilor din America, doar că şefii au trecut în dreptul lui faptul că este „suspendat”.


     Ilie Iulian alături de episcopul Nathanaiel (10 noiembrie 2018) FOTO orthodoxchurch.org

Imagine indisponibilă

Reporterii „Adevărul” au încercat să afle de la reprezentanţii Poliţiei Române cum a reuşit un infractor, urmărit internaţional, să stea liniştit timp de doi ani în Statele Unite, fără ca acesta să fie prins şi extrădat.

„În urma consultării structurii de specialitate din cadrul Poliţiei Române a rezultat faptul că Ilie Iulian Vasile a fost dat în urmărire naţională, la data de 03.01.2017, iar în urmărire internaţională, la data de 02.02.2017. Menţionăm că împotriva acestuia a fost emis mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, la data de 22.12.2016, de către Tribunalul Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi spălare de bani. În continuare se desfăşoară activităţi specifice pentru depistarea urmăritului internaţional, procedurile de lucru fiind confidenţiale”, este explicaţia poliţiştilor.

Pe aceeaşi temă:

Infractor în România, preot în Statele Unite. „Îi dădeam 3.000 de dolari salariu în fiecare lună de la parohie”



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite