Drumul candidatului Chiru: de la Gigi din Eforie la Christian, senatorul cu două proiecte semnificative pentru Constanţa şi Dobrogea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christian Gigi Chiru - lider PDL acum ALDE Constanţa candidat primărie Sursa foto arhivă personală

Senatorul Christian Gigi Chiru este candidatul la Primăria Constanţa al cărui dosar este împovărat de o condamnare penală la închisoare, care însă nu este definitivă.

Christian Gigi Chiru, aspirantul ALDE la Primăria Constanţa, şi-a depus luni, 25 aprilie, candidatura la Biroul Electoral Municipal. Chiru a părăsit recent PNL, partid în care a sosit la fuziune ca lider al PDL Constanţa.

Senatorul de Constanţa şi-a început cariera politică în 2004, din postura de consilier locale la Eforie, acolo unde îşi are reşedinţa. În 2008 a atacat scaunul de primar, dar a pierdut în turul doi în faţa actualului primar.

A deţinut funcţia de şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, iar în 2012 s-a reorientat şi a decis să ţintească spre un obiectiv mai important: Primăria Constanţa. Gigi Chiru şi-a adăugat prenumele de Christian, pentru că l-a socotit de bun augur şi a ieşit la luptă ca adversar înverşunat al lui Radu Mazăre.

„Primarul constănţenilor“, aşa cum s-a autointitulat Chiru, a avut o campanie foarte activă, care însă i-a adus nu victoria, ci un dosar penal care îi grevează acum portofoliul de politician. Pentru că fundaţia sa a tipărit 25.000 bonuri valorice de 25 lei, cu care constănţenii puteau să-şi ia gratis medicamente de la farmacii, senatorul a fost condamnat în martie 2015 la 6 luni de închisoare, pentru infracţiuni la alte legi speciale.

Decizia Curţii Supreme de Justiţie a fost pronunţată de completul de 3 judecători şi prevede suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani şi 6 luni. Senatorul şi fundaţia sa (ce a primit o amendă penală de 5.000 lei) au declarat apel încă de atunci, dar dosarul nu a intrat deocamdată pe rolul CSJ pentru completul de 5 judecători.

În aprilie 2015, Chiru a trecut la ALDE preluând conducerea organizaţiei municipale şi a anunţat că nu renunţă la proiectul său pentru Constanţa. „Este prima cursă electorală la care particip optimist şi relaxat, pentru că ştiu că cei peste 15.000 de constănţeni care m-au întâmpinat pot să facă diferenţa! Sunt optimist şi dornic de muncă“, a mai spus candidatul Chiru. El este fratele primarului PSD Dumitru Chiru din comuna Lumina.

Trebuie menţionat că senatorul Christian Gigi Chiru este autorul a două proiecte semnificative. A reuşit, cu ajutorul Avocatului Poporului Victor Ciorbea, să retragă pachetul de 20% acţiuni deţinute neconstituţional din 2008 la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa de Consiliul Local Municipal Constanţa, în defavoarea Ministerului Transporturilor.

Tot Chiru a iniţiat cu succes proiectul pentru instituirea Zilei Dobrogei la data de 14 noiembrie, în amintirea zilei de 14 noiembrie 1878, când Dobrogea a devenit oficial românească. Dobrogea a devenit astfel prima regiune istorică a României care are o zi aparte, consemnată în calendarul sărbătorilor oficiale.

Pe aceeaşi temă:

Senatorul Christian Gigi Chiru s-a suspendat din funcţiile deţinute în PNL

Principiul afişat de candidaţii la Primăria Constanţa: „Sărac şi cinstit“. Modelul Mazăre a adus DNA-ul în control

Ziua Dobrogei devine sărbătoare publică. Românii vor celebra la 14 noiembrie revenirea regiunii istorice la patria-mamă, în anul 1878

Avocatul Poporului: „Preluarea Portului Constanţa de către Consiliul Local Constanţa contravine Constituţiei“

Ciorbea trage Portul Constanţa de sub picioarele lui Mazăre


 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite