Avocatul Poporului: „Preluarea Portului Constanţa de către Consiliul Local Constanţa contravine Constituţiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printr-o decizie emisă marţi, 9 septembrie, Avocatul Poporului Victor Ciorbea a constatat că Legea nr. 216/2008, prin care Ministerul Transporturilor a cedat gratuit un pachet de acţiuni de 20% ale Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa către Consiliul Local Constanţa, contravine Constituţiei.


Avocatul Poporului a ridicat excepţia de neconstituţionalitate în cazul preluării Portului Constanţa, arătând că forul local, Consiliul Local Municipal Constanţa, este o autoritate deliberativă şi nu poate avea patrimoniu propriu. „Este o încălcare a dreptului de proprietate privată al statului, prin care statul a fost prejudiciat“, declară Ciorbea.

Cele două articole din Constituţie prin care legea este discutabilă sunt Articolul 136 privind Proprietatea şi Articolul 121 privind Autorităţile comunale şi orăşeneşti. În Articolul 121, alineatul 2 invocat de Ciorbea sună astfel: „Proprietatea publică este garantată şi ocrotită prin lege şi aparţine statului sau unităţilor administrativ-teritoriale“. În Articolul 136, alineatele 1 şi 2 se spune că „Autorităţile administraţiei publice, prin care se realizează autonomia locală în comune şi în oraşe, sunt consiliile locale alese şi primarii aleşi, în condiţiile legii. Consiliile locale şi primarii funcţionează, în condiţiile legii, ca autorităţi administrative autonome şi rezolvă treburile publice din comune şi din oraşe“.

Ori, în opinia Avocatului Poporului, titularii dreptului de proprietate nu pot fi decât statul si unităţile administrativ-teritoriale (comune, oraşe, municipii si judeţe), în niciun caz consiliile locale sau consiliile judeţene, care sunt autorităţi deliberative.

Curtea Constituţională a fost sesizată şi urmează a se pronunţa în acest caz.

Detalii în ediţia de mâine a ziarului Adevărul

Vă mai recomandăm

VIDEO Război total pe Portul Constanţa. Mazăre, acuzat că a falimentat oraşul

De ce este ilegal transferul Portului Constanţa către administraţia Mazăre

Curtea de Conturi a sesizat Parchetul în privinţa activităţii de la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa

FOTO Peste 3.000 de constănţeni, la protestul împotriva lui Radu Mazăre şi a lui Nicuşor Constantinescu

Portuarii reiau protestele. Peste 7.000 de sindicalişti protestează joi pentru „desfiinţarea Republicii Mazăre“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite