Director de şcoală, demis prin anularea concursului, repus interimar de conducerea Inspectoratului Şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegiul Pedagogic Constanţa
Colegiul Pedagogic Constanţa

Colegiul Naţional Pedagogic a fost condus luni bune de un director care ocupa funcţia în baza unui concurs pe care instanţa l-a anulat definitiv. Cu toate acestea, Inspectoratul Şcolar a decis să numească aceeaşi persoană ca director interimar.

Curtea de Apel Constanţa a decis, prin sentinţa definitivă numărul 105 din 28 ianuarie 2019, anularea rezultatului concursului organizat în septembrie 2016 pentru ocuparea funcţiei de director la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanţa.

Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au constatat că sesizarea profesoarei Mădălina Belcin (concurentă la examenul pentru funcţia de director) cu privire la anumite nereguli din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiei de director al colegiului sunt îndreptăţite. Astfel, în înscrisurile depuse la dosar, profesorul arată că directoarea în funcţie (Anamaria Ciobotaru), a dat dispoziţie bibliotecarei să îi înmâneze contracandidatei un Plan de Dezvoltare Instituţională (PDI) 2011-2016, document postat şi pe site-ul ISJ Constanţa, dar care la susţinerea probei orale a concursului a fost catalogat de comisie drept „expirat“. Contracandidata sa, actualul director, a folosit un PDI pe care l-a trecut prin consiliul de administraţie al colegiului în luna noiembrie 2016, când concursul pentru funcţia de director era în stadiul de contestaţii.

„În perioada dintre depunerea şi soluţionarea contestaţiilor, numita Ciobotaru Anamaria a convocat, la data de 07.11.2016, Consiliul Profesoral al Colegiului Naţional Pedagogic, în vederea aprobării, în regim de urgenţă, a PDI-ului folosit de aceasta în cadrul concursului pentru a-i da o aparenţă de legalitate şi a fi acoperită, chiar dacă retroactiv, în cazul unui control ulterior“, se arată în contestaţia depusă la instanţă de Mădălina Belcin. În consecinţă, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au considerat că PDI-ul folosit de Anamaria Ciobotaru nu trebuia luat în considerare de comisia de concurs.

„În timpul interviului m-au umilit. Mi-au explicat că nu este aşa cum spun eu referitor la acel PDI. Era acolo un observator, un copil de la consiliul elevilor din şcoală, care-mi era elev. Nu poţi face asta cu un profesor care are 20 de ani vechime, nu poţi să-l umileşti“, declară Mădălina Belcin. Profesoara spune că şi componenţa comisiei de concurs a ridicat semne de întrebare, deoarece din partea ISJ a fost desemnată inspectoarea Adriana Popescu, care este profesor titular la Colegiul Pedagogic, fiind în subordinea unuia dintre candidaţi. Profesoara Mădălina Belcin atrage atenţia că nepunerea în aplicare a unei sentinţe judecătoreşti definitive poate avea implicaţii penale pentru cei care o ignoră.

Acelaşi director, dar interimar

În luna martie 2019, şefa ISJ Constanţa, Gabriela Bucovală, declara pentru „Adevărul” că ştie de sentinţa instanţei, doar că nu ştie cum se va pune ea în practică. „Ştiu că a venit motivarea, nu aş putea să vă spun la ce ne obligă acea hotărâre. Nu am reţinut ce scrie exact în hotărâre, dar în nici un caz nu scrie că trebuie să organizăm un alt concurs. «Anulează în parte». Dacă se anulează ceva, trebuie să mă oblige instanţa la ceva. Noi nu ştim la ce“.

„La peste 100 de zile de la pronunţarea hotărârii definitive a Curţii de Apel Constanţa, vineri, 10 mai, Inspectorul Şcolar General Zoia- Gabriela Bucovală, îi întrerupe directorului Colegiului Naţional Pedagogic, prof. Anamaria Ciobotaru, contractul de managemnt şi, în aceeaşi şedinţa a Consiliului de Administraţie, îi dă delegaţie de director pentru aceeaşi instituţie şcolară”, se arată într-un mesaj primit din partea unor profesor ai Colegiului „Constantin Brătescu” din Constanţa.

Contactată telefonic de reporterii „Adevărul”, şefa Inspectoratului Şcolar a declarat că directoarei Ciobotaru „nu i se poate reproşa nimic”, de aceea a fost numită tot ea interimar. În ceea ce priveşte concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Colegiului, inspectorul şcolar a spus că doar Ministerul Educaţiei poate decide organizarea unui nou concurs.

Pe aceeaşi temă:

O sentinţă definitivă dă bătăi de cap Inspectoratului Şcolar Constanţa. „Vom cere explicaţii şi vom face apel“

Istoria Colegiului Naţional Pedagogic ,,Constantin Brătescu“ în 125 de ani: a fost vizitat de regele Carol I şi Take Ionescu

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite