Deșeuri abandonate pe câmp lângă Murfatlar. Garda de Mediu a descoperit făptașul: o firmă în faliment

0
0

Comisarii Gărzii de Mediu Constanța au descoperit un teren de 6.000 de metri pătrați, situat în apropierea orașului Murfatlar, deșeuri reciclabile abandonate. Ele aparțin unei firme intrate în flamiment.

Deșeuri abandonate în satul Siminoc FOTO: Garda de Mediu Constanța
Deșeuri abandonate în satul Siminoc FOTO: Garda de Mediu Constanța

Comisarii Garzii Nationale de Mediu Constanța au efectuat verificări împreuna cu Poliția Locală Murfatlar pe un amplasament situat în localitatea Siminoc.

„S-a constatat că pe un teren de circa 6.000 de metri pătrați sunt depozitate deșeuri reciclabile de diferite tipuri: materiale plastice, textile, cauciuc, sticlă, deșeuri metalice. Acestea aparțin societății care a desfășurat activitate de colectare deșeuri la punctul de lucru din Siminoc”, transmite Garda de Mediu Constanța.

Conform comisarilor de mediu, în prezent, societatea este în faliment, fiind reprezentată de un lichidator judiciar.

Deseurile au fost abandonate pe un câmp FOTO: Garda de Mediu Constanța
Deseurile au fost abandonate pe un câmp FOTO: Garda de Mediu Constanța

„A fost aplicată o sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 50.000 lei pentru încalcarea OUG 195/2005, societatea având obligația legală de a notifica autoritatea competentă pentru protecția mediului la încetarea activității”, adaugă Garda de Mediu.

De asemenea, au fost stabilite măsuri privind salubrizarea aplasamentului și reciclarea/valorificarea/eliminarea, după caz, a deșeurilor.

Deșeurile aparțin unei firme aflate în faliment FOTO: Garda de Mediu Constanța
Deșeurile aparțin unei firme aflate în faliment FOTO: Garda de Mediu Constanța

Garda de Mediu Constanța atrage atenția că, în conformitate cu prevederile legale „îndeplinirea obligațiilor de mediu (de către societățile comerciale n.red.) este prioritară în cazul procedurilor de dizolvare urmată de lichidare, lichidare, faliment, încetarea activității.”

Activitatea Gărzii de Mediu Constanța în luna septembrie

În luna septembrie 2022, Garda Nationala de Mediu Constanța a efectuat 153 controale, dintre care 56 de inspecții planificate și 97 de inspecții neplanificate.

În cursul lunii septembrie s-au realizat controale planificate tematice la 48 de UAT-uri din județ pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale și a stării de salubrizare a localităților.

De asemenea, au fost verificați sase operatori care se supun legislației privind emisiile industriale, iar împreună cu ISU Dobrogea s-au realizat inspecții la doi operatori care exploatează instalații în care sunt implicate substanțe periculoase și prezintă pericol de accident major.

În luna septembrie, comisarii au înaintat două sesizari penale către organele competente și au aplicat următoarele sancțiuni contravenționale:

- patru avertismente

- 46 de amenzi în valoare totală de 1.037.500 de lei

- șase suspendări de activitate

În cursul lunii septembrie au fost sancționate 27 UAT-uri cu amenzi în valoare totală de 525.000 de lei pentru nerespectarea obligației de a atinge un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor de minimum 50% din masa totală de deșeuri generate în anul 2021, pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă provenite din deșeurile menajere generate de populație și pentru neluarea măsurilor de prevenire a depozitărilor necontrolate de deșeuri.

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri