România își numără fosele septice. Cum se desfășoară în teritoriu inventarierea cerută de Guvern

0
Publicat:

Guvernul vrea să înființeze un Registru de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. Doar că numărarea foselor septice nu este un lucru ușor pentru administrațiile locale.

Fosă septică FOTO: Shutterstock
Fosă septică FOTO: Shutterstock

Prin HG 714/ din 26 mai 2022, Guvernul a stabilit că primăriile trebuie să înființeze un Registru de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. Astfel, toți românii (persoane fizice sau juridice) care dețin un sistem „un sistem individual adecvat de epurare” (o fosă septică) au obligația să se înscrie.

La firul ierbii, în localitățile rurale, lucrurile nu sunt deloc simple când vine vorba de aplicarea HG 714/2022, deoarece prevederile actului sunt interpretate diferit de la un edil la altul sau sunt total necunoscute atât de către funcționarii primăriilor, cât și de către locuitori.

Pe paginile oficiale de Facebook, multe primării din România au adus la cunoștința cetățenilor obligația de a declara dacă folosesc o fosă septică. Oamenii nu înțeleg însă rostul acestui demers, și nici de ce statul Român a mai inventat încă un registru. Sunt și cazuri în care primarii nu știu că trebuie să facă acest Registru, deși termenul limită este de 30 octombrie, și se plâng că Guvernul le-a mai dat o sarcină inutilă pe cap.

Într-o comună din Județul Constanța, unde sistemul public de canalizare este încă în stadiul de implementare, primarul a declarat că nu știe nimic despre Registrul foselor septice solicitat de Guvern.

„Nu pot să vă ajut. Ce Registru al foselor septice? E legat de canalizare? Este încă o treabă pusă în cârca primăriilor. Nu o să vină nimeni să declare. Nu știu ce am de făcut în acest moment”, declară primarul acestei comune.

În județul Tulcea, Jurilovca este una dintre comunele care au atras cele mai multe finanțări europene și guvernamentale. Aici este un sistem dezvoltat de canalizare, iar acum primarul spune că profită de acest Registru pentru a-i ajuta pe cei care au fose septice să se conecteze la canalizarea publică.

Noi nu stăm să vină oamenii să declare. Sunăm noi oamenii. În Jurilovca este un caz fericit deoarece avem canalizare cam peste tot. Cu ocazia asta îi ajutăm și pe ceilalți să nu mai stea pe fosa septică. E chiar și mai ieftin”, spune Eugen Ion, primarul din Jurilovca.

Fiecare înțelege ce vrea

Primarii și autoritățile județene interpretează fiecare cum poate Hotărârea de Guvern 714, iar acest lucru duce la aplicarea ei în teritoriu în funcție de înțelegerea fiecăruia.

Eugen Ion spune că HG-ul nu clarifică foarte bine ce se dorește: inventarierea foselor septice conforme sau a celor neconforme? „În hotărâre se vorbește despre fosele septice conforme. Dacă ne raportăm strict la asta, adică să fie făcută în baza unui proiect, să îndeplinească anumite condiții de construire, în zona rurală nu prea se întâmplă”, spune primarul.

Dacă citim „criteriile pentru autorizarea, construcția, înscrierea/înregistrarea, controlul, exploatarea și întreținerea sistemelor individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate”, probate prin HG 714/2022, vedem că peste tot e face referire la fosele septice „adecvate”, dar autoritățile de mediu susțin că în registru trebuie trecute și cele neadecvate, adică făcute de fiecare gospodar după cum a putut el.

„Se dorește intrarea în legalitate și a celor neconforme, pentru ca să nu mai existe fose sau puțuri absorbante neautorizate, să existe un control al apelor uzate pentru ca acestea să nu mai ajungă pe câmp, ci în stații de epurare”, explică Steluța Popescu, comisar șef al Gărzii de Mediu Constanța.  

Doar că la sate fose septice conforme pot avea doar instituțiile publice sau diferite persoane fizice și juridice care au ridicat în ultimii ani construcții, iar obținerea autorizațiilor de construire au presupus un proiect inclusiv în zona aceasta.

„Ce facem cu cele care nu sunt conforme? Cum fac eu expertiza în cazul celor conforme sau nu? Eu o să spun în registru doar fosele conforme”, adaugă primarul comunei Jurilovca.

Amenzi de la 5.000 de lei pentru nedeclararea foselor septice

Steluța Popescu spune că Garda de Mediu va efectua controale în teritoriu, dar Registrele vor fi verificate de Apele Române. Termenul pentru întocmirea lor este 30 octombrie. Pentru a veni în sprijinul primarilor, Garda de Mediu Constanța le-a transmis instrucțiuni și un model de realizare al acestui document.

Controalele le va face Garda de Mediu, iar registrul va fi verificat de Apele Române. În prima fază vom face controale la primărie pentru a vedea dacă s-a înființat acest registru, dacă există contracte de vidanjare, dacă se emit autorizații de construire pentru intrare în legalitate”, spune Steluța Popescu.

HG 714/2022 prevede și sancțiuni de la 10.000 de lei la 15.000 de lei pentru nerespectarea de către unitățile administrativ-teritoriale a întocmirii Registrului și de la 5.000 de lei la 10.000 de lei pentru nerespectarea de către persoanele fizice și juridice a obligației de a înscrie fosele septice în acest Registru.

Potrivit HG 714/2022, proprietarii de fose septice au obligația de înscriere în Registru în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate, iar cei care aveau o fosă septică sau o stație proprie de epurare la data aprobării hotărârii, termenul de înscriere în registru este de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite