De ce a lipsit Teodosie de la Sinodul Mitropolitan: „A fost chemat la Constanța, la căpătâiul unui fiu duhovnicesc pentru a-l împărtăși“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

IPS Teodosie a lipsit miercuri, 28 februarie 2024, de la Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei pentru că a trebuit să fie la Constanța, la „căpătâiul unui fiu duhovnicesc“.

IPS Teodosie FOTO Arhiepiscopia Tomisului
IPS Teodosie FOTO Arhiepiscopia Tomisului

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s a întrunit miercuri, 28 februarie 2024, în ședință de lucru, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Sinoadele mitropolitane au loc, pe regiuni, înaintea Sinodului Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Sinodul Mitropolitan al Munteniei și Dobrogei se ține la București, celelalte se țin în teritoriu.

Ședința Sinodui Bisericii Ortodoxe Române are loc joi, 29 februarie 2024, iar ÎPS Teodosie va fi judecat pentru actele de rebeliune comise public la adresa Patriarhiei Române.

IPS Teodosie nu a fost prezent la Sinodul Mitropolitan pentru că, anunță Arhiepiscopia Tomisului, „a fost chemat la Constanța, la căpătâiul unui fiu duhovnicesc,  pentru a-l mărturisi și a-i oferi Sfânta Împărtășanie. Fiind o situație gravă, urgentă și neașteptată, care a necesitat deplasarea  personală a Înaltpreasfințitului, nu a mai fost posibilă revenirea în timp util la ședința sinodului mitropolitan“.

Ierarhul consideră un semn bun faptul că judecata Sinodului este chiar în ziua praznicului Sfinților Ioan și Casian, sărbătorit de BOR la 29 februarie (sau 28 februarie în an nebisect). De ei se leagă vechimea credinței ortodoxe și a întemeierii monahismului în Dobrogea, numit de Teodosie „cel mai sfânt pământ“. 

„Sfinții Ioan Casian și Gherman sunt pentru noi niște luceferi ai Dobrogei. Avem acești cuvioși pe care îi cinstim mai ales, Sfinții Ioan Casian și Gherman care au trăit mai mult împreună, în peșteră în călătoriile pe care le-au făcut, în Siria, Egipt, Palestina, la părinții cu care au stat de vorbă, ca să ia modele.

Dobrogea poartă aceste valori investimabile, de aceea este pământul acesta atât de sfânt. Sfântul Apostol Andrei a sfințit pământul acesta, care l-a chem și pe Sfântul Filip, concitadinul lui, ca să îl ajute, pentru că au întâlnit niște oameni atât de dornici de a duce o viață atât de frumoasă. Acești oameni au fost ospitalieri, de parcă îi așteptau pe apostoli.

De aceea, iată, avem doi apostoli, avem atâția sfinți și Dobrogea este sfințită și cunoscută în toată lumea. Noi ne-am învrednicit să aducem acest tazaur al Dobrogei de odinioară, din primul mileniu, avem o bibliotecă atât de frumoasă, cu tezaurul dobrogean și o academie tomitană aici. De aceea, Sfinții Ioan Casian și Gherman sunt luminători și vă îndemn să vă rugați. Eu voi sluji chiar mâine noapte, la Biserica Sf. Gherman din km 45, fiind hramul acolo”, a precizat arhiepiscopul Tomisului.

IPS Teodosie, care doreşte de mai mult timp reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului, a depus mai multe solicitări în acest sens la Patriarhia Sfântului Sinod. IPS Teodosie spune că reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului ar fi o reparaţie morală întrucât la Tomis a existat mitropolie, încă din secolul V după Christos şi a dispărut după ce Dobrogea a intrat sub stăpânire otomană. „Mitropolie a fost aici, chiar înainte de prima Mitropolie a Ţării Româneşti, şi trebuie să fie şi de acum încolo“, a spus ierarhul Tomisului.

El spune că iniţiativa a avut-o încă din anul 2002, când a existat un comitet de iniţiativă pentru concretizarea acestei idei. „Au fost peste 10.000 de oameni care au venit să-mi propună acest lucru, printre care şi profesorul Adrian Rădulescu, spune Teodosie.

El spune că dovezi sunt destule, amintind de mulţimea de izvoare recuperate anul trecut, de la arhive şi biblioteci, inclusiv de la Vatican, care dovedesc faptul că pe aceste tărâmuri a existat o mitropolie, care avea 14 arhiepiscopii în subordine, cum ar fi cele din Constanţa, Tulcea, dar şi cele de la sud de Dunăre. „Această istorie şi-ar dori-o orice popor s-o pună în lumină. Am simţit o datorie sfântă nu pentru mine, ci pentru adevărul istoric“, spune Teodosie. 

Sfântul Sinod al BOR i-a răspuns ierarhului de la Constanţa într-o adresă, prezentată de Dobrogea Live, în care sunt trecute în revistă o serie întreagă de acuzaţii la adresa comportamentului său şi la modul în care administrează eparhia.

„Reactivarea Mitropoliei Tomisului fără să existe în Mitropolie eparhii sufragane componente este contrară sistemului administrativ bisericesc românesc, întrucât înfiinţarea unei mitropolii nu este un demers onorific, în virtutea meritelor istorice din primul mileniu, ci reprezintă un demers de necesară reorganizare administrativ-bisericească, motivată temeinic pastoral şi misionar”, spun reprezentanții Sfântului Sinod.

Mai departe, în aceeași adresă, Sinodul îi transmite ÎPS Teodosie că solicitarea trimisă este „insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiţie personală a Chiriarhului său”.

La 10 februarie 2024 trebuia să aibă loc un miting pentru a forța recunoașterea Mitropoliei Tomisului. Ulterior, manifestația a fost anulată, după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis un comunicat de presă în care se precizează că a respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului. „Având în inimă dragostea pentru pace, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi îndeamnă pe organizatorii mitingului de sâmbătă să preschimbe marșul în procesiune și înflăcărarea în rugăciune, prin renunțarea la întrunirea planificată. Înaltpreasfințitul îi așteaptă pe toți la Sfânta Liturghie pe care o va oficia, alături de mai mulți arhierei, preoți și diaconi la Biserica «Sfântul Haralambie» din Constanța, cu ocazia prăznuirii hramului, mâine, 10 februarie, începând cu orele 7.30”, potrivit Arhiepiscopiei Tomisului.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite