Dansul emoționant al copiilor din Ucraina, la Constanța: și-au pierdut apropiații și casele, dar le-a rămas speranța

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de femei și copii din Ucraina s-au strâns sâmbătă, 15 octombrie 2022, la Monumentul Victoriei din Constanța, pentru a reaminti că sunt refugiațiși că țara lor este bombardată zi de zi. Prin glasurile lor, au cerut ca Rusia să fie declarat „stat terorist“.

Dansul copiilor din Ucraina FOTO Mariana Iancu
Dansul copiilor din Ucraina FOTO Mariana Iancu

Femei și copii din Ucraina s-au strâns laolaltă sâmbătă după-amiaza la Monumentul Victoriei din Constanța pentru a protesta din nou față de invadarea țării lor de către Arma Rusă.

Acțiunea a început cu dansul „Oglinda“, în care copiii ucraineni au transmis faptul că, deși și-au pierdut persoanele apropiate și casele, nu și-au pierdut și speranța. Coregrafia s-a derulat pe coloana sonoră a melodiei „Nu am casă“. În tot acest timp, femeile aveau lacrimi în ochi.

Mesajul transmis prin dans: că au rămas fără case, dar au păstrat speranța FOTO Mariana Iancu
Mesajul transmis prin dans: că au rămas fără case, dar au păstrat speranța FOTO Mariana Iancu

După ce au cântat imnul Ucrainei, cu toții au plecat spre Consulatul General al Federaţiei Ruse, de pe strada Mihai Viteazu. Aici, au organizat un flashmob: pe sunetele de sirenă, au imitat felul în care se protejează adulții și copiii atunci când orașele lor sunt bombardate.

Copiii au spus NU războiului FOTO Mariana Iancu
Copiii au spus NU războiului FOTO Mariana Iancu

Ucraina luptă pentru libertatea întregii Europe“

„Ne-am adunat pentru a sprijini din nou Ucraina și ucrainenii în acest război teribil. Ucraina luptă pentru libertatea sa de mai bine de 230 de zile. Și nu numai pentru ei, ci pentru libertatea întregii Europe. Crime, torturi și abuzuri sunt comise de armata rusă în tot acest timp pe teritoriul unui stat independent. În ultimele zile, Rusia a șocat lumea cu bombardarea masivă a întregului teritoriu al Ucrainei. Pe lângă numeroasele victime umane, au existat și daune aduse infrastructurii în multe regiuni ale Ucrainei, ceea ce poate provoca o creștere a numărului de refugiați în alte țări“, spun organizatorii.

O altă acuzație adusă Rusiei este aceea că nu se teme să violeze spațiul aerian european, iar teroriștii ruși au afectat întreaga lume, nu numai țara lor. „Acest război are loc în mileniul trei în fața ochilor întregii lumi civilizate, umplând inimile de groază. Ucraina are nevoie de un răspuns urgent din parte întregii lumi civilizate la solicitările sale, pentru că în prezent Ucraina limitează terorismul sângeros și planurile de invazie ale Rusiei. Ei doresc ca Rusia să fie declarată țară teroristă. În încheiere au mulțumit poporului român pentru ajutorul dat de la începutul războiului“, au cerut ucrainenii.

În marș, spre Consulatul rus din Constanța FOTO Mariana Iancu
În marș, spre Consulatul rus din Constanța FOTO Mariana Iancu

În Constanța trăiesc aproximativ 800 de ucraineni. Cu toții lucrează, întrucât spun ei, „ucrainenii sunt o națiune mândră și nu așteaptă ajutor pe termen nelimitat“.

„Marșul mamelor“

Nu este pentru prima dată când ucrainencele au astfel de acțiuni la Constanța. Câteva sute de femei şi copii din Ucraina au protestat, sâmbătă, 16 aprilie 2022, în faţa Consulatului Federaţiei Ruse din Constanţa faţă de atacarea ţării lor de către Vladimir Putin. În cadrul evenimentului denumit „Marşul mamelor”, câteva sute de ucrainence refugiate la Constanţa au scandat mesaje anti-război şi împotriva lui Vladimir Putin şi au cântat imnul naţional. Femeile au purtat pe braţe păpuşi învelite în scutece însângerate, ca simbol al micuţilor ucişi în război.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite