Cum explică primarul Constanței dezastrul de pe Ștefan cel Mare. Artera din inima orașului arată ca după bombardament

0
Publicat:

Vergil Chițac, primarul Constanței, a verificat după doi ani stadiul lucrărilor din centrul orașului, care se află în șantier de aproape trei ani. Valoarea contractului s-a majorat cu 8.050.978,53 lei fără TVA.

Strada Ștefan cel Mare FOTO Primăria Constanța
Strada Ștefan cel Mare FOTO Primăria Constanța

După aproape trei ani de când Strada Ștefan cel Mare este în șantier, lucrările nu sunt realizate nici măcar pe jumătate. Întârzierile, spun reprezentanții municipalității, au fost cauzate de lucrările de reabilitare a reţelelor de apă și canalizare efectuate de către RAJA S.A în cadrul unui proiect major finanţat din fonduri europene și a lucrărilor de reparaţie a reţelelor de transport și distribuţie termică si reabilitare canale termice, proiect finanţat din bugetul local și fonduri europene.

„Proiectul pe Ștefan cel Mare a mers mai greu, aici s-au suprapus trei proiecte. Noi nu puteam să așternem granitul până nu rezolvam problemele din subteran. Proiectul RAJA a întârziat din motive obiective până când a fost găsită o soluție legală pentru care ei să intervină să schimbe infrastructura de apă și canalizare. Alt proiect a fost legat de schimbarea instalației de încălzire aferentă sistemului din zonă. Ceea ce vedeți în momentul de față va căpăta o formă vara aceasta”, a declarat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

image

Pe strada Ștefan cel Mare, tronsonul cuprins între străzile Atelierelor și Mihai Viteazu, s-a amenajat un nou sistem pietonal și au fost executate lucrări ale instalațiilor electrice pentru reţeaua de iluminat public a zonei pietonale precum și lucrări ale instalaţiilor de alimentare cu energie electrică pentru funcţionarea echipamentelor fântânilor arteziene.

De asemenea, s-a realizat infrastructura pentru alimentarea cu apă a cișmelelor, fântânilor și sistemului de irigaţii pentru zonele verzi precum pentru preluarea apelor pluviale. Lucrări similare vor fi executate și pe tronsoanele cuprinse între strada Mihai Viteazu și restaurantul Zorile. 

Până în prezent, au fost recondiționate tencuielile și plafonul interior, s-au reparat treptele, s-au înlocuit rigolele și instalațiile electrice de iluminat. La finalizarea lucrărilor, treptele și pardoseala vor fi placate cu granit și de asemenea va fi montată o platformă automatizată care să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi în interiorul pasajului pietonal.

Pe bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, tronsonul cuprins între bulevardul Ferdinand si strada Decebal, au fost realizate lucrări de terasamente și lucrări ale instalaţiilor electrice pentru iluminat public, zona pietonală este reamenajată cu pavele.

Pe strada Cuza Vodă, tronsonul cuprins între bulevardul I.C. Brătianu și strada I.G. Duca s-au finalizat lucrările de pregătire a suprafețelor pietonale și au fost realizate canalizaţii pentru îngroparea cablurilor electrice și fibrei optice în subteran. Va fi instalat mobilier urban și vor fi construite fântâni arteziene. De asemenea, vor mai fi amenajate spații verzi, trotuarele vor fi iluminate, vor exista piste de biciclete și treceri de pietoni, iar stațiile de transport public vor fi modernizate.

Pe bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, se va reabilita infrastructura pietonală și vor fi introduse benzi unice de transport public și piste pentru biciclete. Stațiile de autobuz vor fi modernizate. Zona va beneficia de iluminat public pentru carosabil, trotuare, piste de biciclete și iluminat smart pentru trecerile de pietoni.

Pe străzile Mihai Viteazu, I. Gh. Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoalei 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter vor fi reabilitate și extinse traseele pietonale și va fi modernizat iluminatul public.

Valoarea totală a proiectului este de 89.854.757,70 lei, toate cheltuielile fiind eligibile în proporție de 100%.

Din cauza faptului că pe parcursul execuției lucrărilor au intervenit cheltuieli generate de situații neprevăzute și s-au făcut ajustări de preț conform legislației în vigoare, valoarea inițială a contractului s-a suplimentat cu suma de 8.050.978,53 lei fără TVA.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite