Cu taxă, fără taxă. Cu excepția stațiunii Mamaia, în restul litoralului turiștii nu plătesc parcarea pe domeniul public

0
Publicat:

Primul val de turiști pe litoral este așteptat în minivacanța de Rusalii, la începutul lunii iunie. Cum cei mai mulți vin la mare cu mașina fiindcă îi ajută să se deplaseze spre divesele atracții turistice, parcarea rămâne una dintre principalele probleme.

Mii de noi locuri de parcare in Năvodari FOTO Primăria Năvodari
Mii de noi locuri de parcare in Năvodari FOTO Primăria Năvodari

Stațiunile din sudul litoralului oferă gratuitate.

„Pentru Limanu, Vama Veche și 2 Mai nu avem parcări publice. Căutăm o zonă, un teren, pe care să îl putem achiziționa și să îl transformăm în parcare, dar acesta este un proiect de viitor. La acest moment, turiștii pot parca fără taxă, bineînțeles cu obligația de a respecta semnele de circulație”, a declarat Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu pentru „Adevărul”. 

Liber la parcare

În Mangalia, Olimp, Venus, Neptun, Jupiter Cap Aurora și Saturn taxa de parcare a fost eliminată încă de anul trecut, din dorința de a atrage cât mai mulți turiști în aceste stațiuni.

„Există doar trei puncte unde se plătește o taxă de parcare de 5 lei pe oră sau 15 lei pe zi: în portul turistic din Mangalia, în Neptun - zona La Steaguri, unde sunt doar restaurante, și pe cordonul turistic Saturn - Venus. În rest, turiștii au gratuitate”, a afirmat Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia. 

Și în Costinești, una dintre cele mai aglomerate stațiuni, parcarea pe domeniul primăriei este, deocamdată, gratuită.

„Avem 300 de locuri de parcare amenanajate, însă avem și lucrări pe o serie de străzi, așa că momentan parcarea este gratis. Pe viitor, după ce aceste lucrări se vor finaliza, vom pune o taxă, însă va fi ceva modic, ne gândim la 5 -10 lei pe zi” , a afirmat Dumitru Jeanu, primarul din Costinești.

Aceeași situație este și în Eforie Nord și Sud, unde cei veniți în vacanță pot parca gratuit, cu excepția parcărilor private.

Mamaia, taxă în funcție de zonă

În Constanța și Mamaia nu există parcare gratuită, cu excepția locurilor puse la dispoziție de hoteluri. Stațiunea Mamaia este încadrată ca Zona 2 de taxare a municipiului Constanța, zonă care se taxează de luni până vineri, între orele 8.00 și 22.00 cu 1 leu pe oră sau 10 lei pe zi. De la 1 iunie însă, patru spații de parcare din această stațiune vor fi încadrate în Zona 0 de taxare.

Este vorba despre: Parcarea supra etajată Albatros, Parcarea Promenadă 2 ( tronson între cuprins între Castel și Hotel Iaki ), Parcarea Zona Pasarela Rex,, Parcările situate în Zona Nord Summerland. Programul de taxare pentru Zona 0 este non-stop: pentru o ora turiștii vor plăti 4 lei pentru o zi întreagă se plătesc 30 de lei, iar pentru șapte zile, 100 de lei. Practic, turiștii trebuie să fie atenți la indicatoarele de parcare montate și să achite în funcție de zonă. 

Mii de locuri în Năvodari

Zona turistică a orașului Năvodari a început să câștige în topul preferințelor turiștilor, mai ales că aici au fost ridicate foarte multe ansambluri de lux. Momentan, nu există o taxă de parcare.

Noi locuri de parcare in Năvodari FOTO Primăria Năvodari
Noi locuri de parcare in Năvodari FOTO Primăria Năvodari

„În stațiunea Mamaia Nord-Năvodari, nu se percepe, în acest moment, taxă de parcare pe domeniul public al orașului. În schimb, sunt în curs de amenajare noi parcări publice, astfel încât turiștii să aibă un sejur liniștit, fără grija autoturismului sau a locului de parcare. În ultimii doi ani, au fost amenajate 14 parcări publice în zona de litoral, însumând aproximativ 2.000 de locuri de parcare. Conducerea Primăriei Orașului Năvodari analizează însă posibilitatea introducerii unei taxe de parcare în zona de litoral, iar în situația unei astfel de decizii vom anunța”, au declarat reprezentații Primăriei Năvodari. 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite