Constănţean martor la evenimentele din Turcia: „Curgeau şovoaie de oameni pe străzi. Toată noaptea am auzit cum cădeau bombe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Enghin Cherim FOTO Mariana Iancu
Enghin Cherim FOTO Mariana Iancu

Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Enghin Cherim, reprezentantul Asociaţiei Musulmanilor din România, s-a aflat în mijlocul evenimentelor din Turcia. El a povestit în exclusivitate pentru Adevărul cum a trăit lovitura de stat care a eşuat.

Enghin Cherim se afla în Turcia împreună cu soţia şi cei trei copii într-o minivacanţă în Istanbul. Vineri seara, se întorcea la casa prietenilor unde urmau să înnopteze. „Am vrut să trecem podul, cred că era cam 22.30, când s-a blocat toată circulaţia. M-am întors din drum şi am încercat să ajung pe alt drum, lăturalnic, pe care îl ştiam. Şi acesta era blocat şi am luat-o pe altul. Între timp am dat drumul la radio în maşină şi am aflat că este vorba de o lovitură de stat şi am ascultat şi declaraţia primului ministru.

Am ajuns într-un final acasă şi am dat drumul la televizor pentru a vedea cum evoluează lucrurile. Am aflat că lumea iese în stradă şi am ieşit şi noi. Curgeau şovoaie de oameni către locurile publice. Nu am văzut niciodată aşa ceva. În general, la poduri se aduna lumea, dar şi la reşedinţa preşedintelui Turciei, care e aproape de locul unde stăm noi“, povesteşte Enghin Cherim. 

image

Oamenii au invadat străzile din Istanbul FOTO Enghin Cherim

image

„Mi-am dat seama că oamenii nu aveau frică şi că apărarea democraţiei era vitală pentru ei. Nu ştiam ce se va întâmpla, dar mi-am dat seama că tentativa de lovitură a eşuat după ce am văzut atâţia oameni în stradă“, continuă el să povestească cum a trăit noaptea. 

În cele din urmă, s-a retras în casa prietenilor săi, dar toată noaptea a auzit cum cad bombe. „Casa se cutremura, de credeai că bomba a căzut lângă tine. În aer survolau elicoptere“. Acum, dimineaţă, în Istanbul, situaţia a revenit la normal. Oamenii şi-au deschis magazinele, însă principalele obiective au rămas păzite de populaţie.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia

Militari turci au anunţat, vineri seară, că au preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea şi a menţine drepturile omului, iar şeful Statului Major a fost luat ostatic. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a chemat poporul în stradă. Cel puţin 194 de oameni, dintre care 47 de civili, şi-au pierdut viaţa la Ankara şi la Istanbul în timpul confruntărilor.

CITIŢI ŞI:

Tentativă de lovitură de stat în Turcia: cel puţin 194 de morţi şi peste o mie de răniţi. 1.563 de militari au fost arestaţi

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite