Tentativa de lovitură militară de stat din Turcia a fost înăbuşită. Cel puţin 265 de persoane au murit şi 1.440 au fost rănite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Militari turci au anunţat, vineri seară, că au preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea şi a menţine drepturile omului. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a chemat poporul în stradă. Sâmbătă, în jurul prânzului, premierul turc a afirmat că situaţia este sub control. Însă bilanţul este tragic: cel puţin 265 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar 1.440 au fost rănite.

UPDATE Rezumatul evenimentelor din noaptea de 15 spre 16 iunie în Turcia

UPDATE 23.20 Comandantul Armatei a III-a turce, generalul Erdal Ozturk, a fost pus sub acuzare pentru trădare, pentru rolul jucat în tentativa de lovitură de stat, relatează agenţia Anadolu.

Potrivit autorităţilor, oamenii lui Ozturk au încercat să ocupe puncte strategice în Istanbul noaptea trecută, când au fost confruntaţi de mii de civili înarmaţi care au ieşit în stradă în semn de susţinere faţă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Anterior, comandantul Armatei a II-a, Adem Huduti, a fost şi el arestat în legătură cu tentativa de lovitură de stat.

UPDATE 23.00 Demonstraţii de amploare au loc în această seară în marile oraşe din Turcia. Opozanţii loviturii de stat sărbătoresc eşecul puciului şi ascultă îndemnul de mai devreme al premierului Binali Yildirim, care a chemat oamenii în stradă pentru a fi pregătiţi în cazul unei alte revolte.

Zecii de mii de oameni sunt în acest moment pe străzile din Istanbul, Ankara şi Kasimpaşa, fluturând steaguri ale Turciei şi scandând numele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Demonstraţiile au decurs fără incidente până în momentul de faţă.

image

Oameni celebrând în stradă înfrângerea loviturii de stat în Ankara FOTO Kareem Shaheen

          

UPDATE 22.30 Relatările românilor întorşi sâmbătă seara din Turcia: „Ne ascundeam pe sub mese, nu credeam că mai scăpăm”

UPDATE 21.50 Cursa TAROM Istanbul-Bucureşti, prima care a plecat de pe Ataturk după evenimentele de vineri noapte, a ajuns în această seară în Capitală, cu 134 de pasageri la bord, printre care şi cazuri sociale, care au fost preluate după ce unii dintre pasagerii care îşi cumpăraseră bilete nu s-au prezentat la îmbarcare.

UPDATE 19.33 Comandantul Armatei a II-a din Turcia, Adem Huduti, general de patru stele, a fost arestat după tentativa de lovitură de stat, relatează Hurriyet, preluat de News.ro. Huduti este primul ofiţer de rang înalt din armată care este reţinut.Armata a II-a se ocupă de protejarea graniţelor ţării cu Iranul, Siria şi Irakul.

UPDATE 19.00 Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că cei opt militari care au fugit în Grecia la bordul unui elicopter vor fi extrădaţi, relatează The Independent. Oficialul a anunţat pe Twitter că a discutat cu omologul său elen, Nikos Kotzias, care a confirmat că extrădarea va avea loc. Anterior, autorităţile de la Atena anunţaseră că vor analiza duminică cererea de azil a militarilor.

UPDATE 18.57 Armata americană a suspendat misiunile aeriene împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak, care aveau ca punct de plecare baza aeriană Incirlik din sudul Turciei, potrivit unui oficial american citat de AFP, transmite Deutsche Welle. În urma tentativei de lovitură de stat din Turcia, baza a fost închisă, la fel şi spaţiul aerian din jurul său.

UPDATE 18.48 Principalele patru partide din Turcia au condamnat tentativa de lovitură militară de stat din Turcia printr-o declaraţie comună citită în Parlament, relatează Reuters.

UPDATE 18.40 Unul dintre comandanţii de la baza Incirlik, generalul Bekir Ercan, şeful diviziei de tancuri, a fost arestat în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia, relatează cotidianul Hurryiet, citat de News.ro.

UPDATE 17.56  Parlamentul turc s-a reunit sâmbătă la Ankara, în clădirea avariată în timpul loviturii de stat eşuate din cursul nopţii, deputaţii prezenţi păstrând un moment de reculegere înainte de a asculta imnul naţional, relatează DPA.

La şedinţă sunt prezenţi deputaţi din cele patru partide parlamentare, care au condamnat toate tentativa de puci din timpul nopţii. Premierul Binali Yildirim a fost salutat cu aplauze la intrarea în sală.

UPDATE 17.52 Preşedintele SUA, Barack Obama, a convocat sâmbătă o reuniune cu consilierii săi pe probleme de securitate şi afaceri externe, în legătură cu situaţia din Turcia, după tentativa eşuată de lovitură de stat, potrivit unui comunicat emis de Casa Albă, preluat de AFP.

UPDATE 16.40 Unii dintre soldaţii reţinuţi în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia ar fi afirmat, în timpul interogatoriului, că nu ştiau că participă la un puci, fiind informaţi de către comandaţii lor că este vorba despre un exerciţiu militar, potrivit AP, care citează ediţia online a ziarului Hurriyet. 

Potrivit ziarului turcesc, unii dintre soldaţii reţinuţi au spus în timpul interogatoriului că nu ştiau că participă la o tentativă de lovitură de stat. Comandanţii lor le-ar fi spus că vor face manevre militare şi nu au înţeles că era vorba despre un puci decât în momentul în care au văzut civili care se urcau pe tancuri, relatează News.ro.

UPDATE 16.37 Poliţia turcă a reţinut zece judecători din Danistay, instanţa responsabilă de acţiunile în contencios administrativ. De asemenea, potrivit agenţiei EFE, preluată de agerpres.ro, au fost emise mandate de arestare pentru 140 judecători din Tribunalul Suprem (Yargitay).

UPDATE 16.32 Baza aeriană Incirlik, unde se află unităţi NATO şi americane, a fost izolată, iar alimentarea cu energie electrică a fost sistată, a anunţat Consulatul SUA din Turcia, citat de CNN Turk, transmite News.ro.

UPDATE 16.27 Forţele de securitate turce au încheiat o operaţiune la sediul Statului Major împotriva militarilor implicaţi în tentativa de lovitură de stat, a transmis agenţia Anadolu, preluată de DPA şi Reuters.

UPDATE 16.25 Ministerul Afacerilor Externe precizează că zborul regulat RO264, operat de compania TAROM, care va decola la ora 18.35 (ora locală) de la Istanbul spre Bucureşti, va putea prelua la bord un număr de 131 de cetăţeni români.

Restul cetăţenilor români care nu vor putea fi îmbarcaţi cu zborul numărul RO264 vor putea fi preluaţi cu zborul umanitar al companiei TAROM RO2264, care va decola începând cu ora 02.15 (oră pentru care a fost acordat culoarul de zbor de către autorităţile locale turce) şi care va putea prelua un număr maxim de 131 de cetăţeni.

UPDATE 16.20 Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a declarat, sâmbătă, că doreşte să vadă dovezi privind eventuala implicare a lui Fethullah Gulen, aflat în exil în Statele Unite, în tentativa de lovitură de stat din Turcia, precizând că autorităţile americane nu au primit până acum vreo solicitare de extrădare, potrivit BBC News.

UPDATE 15.55 Toţi militarii implicaţi în tentativa de lovitură de stat care se aflau în cartierul general al armatei au fost arestaţi, a anunţat agenţia de presă Anadolu, citată de AP. Departamentul antiterorism din Poliţie urmează să desfăşoare “o percheziţie amănunţită” a cartierului general.

UPDATE 15.29 Grecia va examina cererea pentru azil politic a opt militari turci care au fugit din Turcia, la bordul unui elicopter, sâmbătă, au declarat surse guvernamentale elene pentr Reuters. Solicitanţii de azil vor compărea în faţa unui judecător duminică. Elicopterul Black Hawk cu care au ajuns militarii în Grecia va fi returnat imediat Turciei.

UPDATE 15.24 Mai multe fotografii şi înregistrări video distribuite pe reţelele de socializare arată presupuşi susţinători ai partidului de guvernare din Turcia, AKP, decapitând un militar pe unul dintre podurile peste Bosfor, din Istanbul, relatează The Independent, preluat News.ro.

UPDATE 15.02 Autorităţile turce au anunţat că 2.745 de judecători au fost îndepărtaţi din funcţie după tentativa de lovitură de stat, relatează NTV, preluat de itv.com.

UPDATE 14.56 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat sâmbătă că tot personalul şi unităţile militare aliate din Turcia sunt în siguranţă după tentativa de lovitură de stat, relatează Associated Press.

Stoltenberg a precizat că informaţia i-a fost furnizată de comandantul suprem al Alianţei, generalul american Curtis Scapparrotti.

UPDATE 14.40 Autorităţile maritime turce au redeschis strâmtoarea Bosfor pentru tranzitul tancurilor petroliere după ce a fost închisă din motive de securitate, transmite Reuters.

UPDATE 14.32 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la turci, printr-un SMS, să iasă în stradă pentru a manifesta împotriva forţelor antiguvernamentale, transmite BBC.

UPDATE 14.18 Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, sâmbătă, la Digi 24, că un număr de aproximativ 200 de cetăţeni români se află în acest moment pe aeroportul Ataturk din Istanbul. Totodată, potrivit acestuia, MAE se află în contact cu operatorii aerieni pentru a-i repatria pe cetăţeni când zborurile din Turcia vor fi posibile. Graniţele pe aeroport au fost deschise, iar Tarom va opera zborul de după-amiază.

UPDATE 14.12 Tentativa de lovitură de stat din Turcia ar fi fost condusă de fostul comandant al avionului prezidenţial turc, Okin Ozturk, relatează agenţia DHA, în timp ce primarul Istanbulului l-a acuzat pe clericul de opoziţie Fethullah Gulen că a fost implicat în planificarea puciului, dar şi în doborârea avionului rusesc de luptă care zbura în apropiere de graniţa cu Siria în toamna trecută, transmite News.ro.

UPDATE 14.06 Turcia a cerut guvernului de la Atena să-i predea pe cei opt militari turci care au fugit în Grecia cu un elicopter militar turc, a anunţat pe Twitter şeful diplomaţiei de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, transmite Reuters.

UPDATE 14.04 Comandantul flotei de la baza navală turcă Golcuk a fost luat ostatic de un grup de pucişti, care a capturat şi o fregată, relatează ITV, citând surse militare elene.

UPDATE 14.00 Cel puţin 265 de persoane şi-au pierdut viaţa în Turcia, ca urmare a tentativei de lovitură de stat, relatează agenţia Belga, potrivit căreia bilanţul de 161 de morţi prezentat de premierul Binali Yildirim se referă numai la membri ai forţelor turce loiale guvernului şi civili, neluând în calcul decesele înregistrate în rândul puciştilor.

UPDATE 13.35  Un elicopter militar turc a aterizat în Grecia, iar cei 8 membri ai echipajului au cerut azil, relatează Reuters, citând oficiali eleni.

UPDATE 13.20 Premierul turc Binali Yildirim a declarat că orice ţară care "îl va sprijini" pe Fethullah Gullen, care s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat din Turcia, "nu va fi o prietenă a Turciei şi va fi considerată în război cu Turcia", relatează BBC. Clericul musulman Fetullah Gulen s-a autoexilat în Statele Unite.

UPDATE 13.14 Spaţiul aerian în regiunea Marmara din nord-vestul Turciei este închis pentru avioanele civile până sâmbătă la ora 18:05 GMT, informează agenţia turcă de ştiri Anatolia, citând informaţii furnizate de Autoritatea Aeronautică din Turcia, relatează Reuters.

UPDATE 12.54 Premierul turc Binali Yildirim a declarat, într-o conferinţă de presă, că situaţia este, în momentul de faţă, "în totatlitate sub control". El a adăugat că "vor fi luate măsuri împotriva celor care au încercat să discrediteze" naţiunea turcă. 

UPDATE 12.40 Potrivit celui mai recent bilanţ, prezentat de premierul turc Binali Yildirim, cel puţin 161 de oameni au murit, 1.440 au fost răniţi, iar 2.839 de militari au fost arestaţi, în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia, relatează BBC.

UPDATE 12.35 Toţi participanţii la tentativa de lovitură militară din Turcia sunt reţinuţi şi vor fi pedepsiţi, a anunţat premierul Turciei, citat de Russia Today.

UPDATE 12.21 Ministrul Sănătăţii din Turcia, Mehmet Muezzinoglu, vicepreşedinte al partidului de guvernământ AKP, spune că Executivul ia în considerare reinstaurarea pedepsei cu moartea, în urma tentativei de lovitură de stat, potrivit BBC News, citat de News.ro. Pedeapsa cu moartea a fost interzisă în Turcia în 2004.

UPDATE 12.18 Ministerul român al Afacerilor externe informează că "în conformitate cu  detaliile furnizate de Frontex, a fost redeschis traficul prin toate punctele de control ale frontierei turco-bulgare".

UPDATE 11.21 Cel puţin 194 de persoane au murit în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia,  printre care 47 de civili, 41 de poliţişti şi 104 pucişti, relatează Deutsche Welle, citând un oficial militar turc. Despre celelalte două persoane nu au fost furnizate informaţii.

UPDATE 11.16 Potrivit postului german de televiziune N24, care citează date furnizate de armata turcă, 104 pucişti  au fost ucişi.

UPDATE 11.10 Consulatul General al României la Izmir a informat pe pagina sa de Facebook că "potrivit informaţiilor obţinute în această dimineaţă de la Poliţia de Frontieră din Turcia, aeroporturile din Turcia sunt deschise, inclusiv cele pe care operează cursele charter (Bodrum, Antalya). Punctele de trecere a frontierei pe cale terestră sunt deschise pe sensul de intrare în Turcia, dar sunt închise pe sensul de ieşire, atât spre Bulgaria, cât şi spre Grecia. Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră nu au putut preciza când ar putea fi deschisă frontiera terestră". 

UPDATE 11.04 Autorităţile maritime turce au închis sâmbătă Strâmtoarea Bosfor pentru tranzitul petrolierelor "din motive ce ţin de securitatea şi siguranţa traficului", a informat agenţia de transport maritim GAC, transmite Reuters.

UPDATE 10.55 Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertas, a declarat sâmbătă că situaţia din ţara sa este sub control, cu câteva limitări la graniţe, şi i-a catalogat pe cei care au încercat lovitura de stat drept "criminali" care au atentat la securitatea statului, notează Agerpres în pagina sa electronică.

"Situaţia este sub control. Ieri a fost un mic grup (...) din cadrul armatei. Vor fi proceduri judiciare şi după acestea vom şti cu siguranţă cine este în spate. Procurorii cred că este un grup clandestin terorist din cadrul armatei. Vestea bună este că toate partidele, atât Puterea cât şi Opoziţia, cât şi opinia publică îmbrăţişează democraţia", a afirmat Osman Koray Ertas la sediul ambasadei de la Bucureşti.

UPDATE 10.51 Ministerul român al Afacerilor Externe informează că echipa consulară din Istanbul a stabilit două puncte de adunare/informare pe aeroportul Ataturk pentru cetăţenii români care au nevoie de asistenţă, cu semne distinctive (veste cu însemne tricolore), fiind în contact şi cu operatorii pentru găsirea unor rute de transport, inclusiv terestre, relatează News.ro.

UPDATE 10.37  Semiluna Roşie a informat că 800 de persoane au fost spitalizate la Ankara, iar 200 au fost spitalizate la Istanbul, transmite BBC.

UPDATE 10.10 Până în momentul de faţă, 1.563 de militari au fost arestaţi în urma tentativei de lovitură de stat, potrivit unui oficial turc citat de Reuters.

UPDATE 10.00 Cel mai recent bilanţ al tentativei de lovitură de stat din Turcia este unul sumbru: 90 de morţi şi nu mai puţin de 1.154 de răniţi, potrivit DIGI24.

UPDATE 9.57 UE şi SUA cer revenire rapidă la ordinea constituţională în Turcia, în timp ce şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a convocat o reuniune de urgenţă a responsabililor europeni prezenţi la summitul Asia-Europa (ASEM) care are loc în Mongolia. Parlamentul turc se reuneşte în şedinţă de urgenţă.

Tentativa de lovitură de stat din Turcia pare să fi eşuat sâmbătă dimineaţă, în contextul în care mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a susţine Administraţia Recep Tayyip Erdogan, care pretinde că deţine controlul "în mare parte".

Şeful Statului Major al armatei turce, generalul Hulusi Akar, a fost eliberat sâmbătă de militari pucişti, care îl luaseră ostatic la o bază aeriană situată la periferia capitalei Ankara, şi condus într-un loc sigur, au anunţat canale de televiziune turceşti, relatează AFP.
 

UPDATE 9.12 Şase zboruri Bucureşti-Istanbul şi retur au fost anulate, sâmbătă dimineaţa, pe Aeroportul Henri Coandă, din cauza evenimentelor care se desfăşoară în Capitala Turciei.

UPDATE 9.10 MAE transmite că, până în acest moment, nu se înregistrează victime sau răniţi în rândul cetăţenilor români aflaţi în Turcia, fiind aproximativ 400 de apeluri date în cursul nopţii la minister sau la misiunile diplomatice pentru asistenţă. O echipă consulară s-a deplasat deja la aeroportul Ataturk. 

UPDATE 08.00 În continuare, informaţiile sunt contradictorii. Pe de o parte, presa turcă a anunţat că liderul puciştilor ar fi fost arestat. Pe de altă parte, rebelii susţin că lovitura de stat e în toi şi că nu intenţionează să se predea. Ministrul Justiţiei turc a anunţat, sâmbătă dimineaţă, că au fost reţinuţi 754 de rebeli, transmite DIGI 24.

UPDATE 07.20 Aeroportul internaţional Ataturk, din Istanbul, a fost redeschis, iar prima cursă a aterizat deja după tentativa eşuată de lovitură de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă. Autorităţile au anunţat că aeroportul se află sub controlul militarilor loiali Guvernului. În plus, ele au anunţat că circulaţia tancurilor pe podurile peste strâmtoarea Bosfor este interzisă, din motive de siguranţă.

La Ankara, un înalt oficial turc a anunţat că bombardamentele asupra Parlamentului continuă. De asemenea, 13 militari care au încercat să intre în Palatul Prezidenţial au fost arestaţi.

UPDATE 06.50 Prim-ministrul ordonă armatei să doboare avioanele şi elicopterele puciştilor.
Prim-ministrul turc Binali Yildirim a ordonat sâmbătă armatei să doboare avioanele şi elicopterele aflate în mâinile militarilor pucişti, a declarat un responsabil turc, informează AFP.

"Avioane de luptă au decolat de la baza lor din Eskisehir", în vestul Turciei, pentru a lupta contra aparatelor rebelilor, a precizat acest responsabil.

UPDATE 06:30 Aeroportul internaţional Ataturk, din Istanbul, a fost redeschis.

Aeroportul internaţional Ataturk, din Istanbul, a fost redeschis, iar prima cursă a aterizat deja după tentativa eşuată de lovitură de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă. Autorităţile au anunţat că aeroportul se află sub controlul militarilor loiali Guvernului.

UPDATE 06:15 Bilanţul morţilor de la Ankara, în urma tentativei de lovitură de stat, a crescut la 60.

Bilanţul morţilor de la Ankara, în urma tentativei de lovitură de stat, a crescut la 60, a anunţat Parchetul, citat de Russia Today. Bilanţul anterior era de 42 de decese.

UPDATE 05.47 Zborul Istanbul-Bucureşti amânat vineri seara din cauza tentativei de lovitură de stat din Turcia a fost reprogramat pentru sâmbătă dimineaţa, la ora locală 07.10 (07.1o, ora României), potrivit site-ului Aeroportului Internaţional Ataturk.

UPDATE 05.37 Bilanţ provizoriu. Parchetul din Ankara a anunţat că cel puţin 42 de oameni au fost ucişi în capitala Turciei, în tentativa de lovitură de stat, relatează postul de televiziune NTV, citat de news.ro.

De asemenea, cel puţin şase persoane au fost ucise, iar alte 150 au fost rănite în ciocnirile de la Istanbul, dintre militari pucişti, pe de o parte, şi poliţie şi civili, pe de alta.

Mai devreme, premierul turc Binali Yildirim a anunţat că peste 120 de persoane au fost arestate după tentativa de lovitură de stat.

UPDATE 05.34 Potrivit agenţiei de presă Anadolu, zborurile de pe Aeroportul Internaţional Ataturk din Istanbul urmează să fie reluate în mod normal de la ora locală 06.00 (06.00, ora României).

UPDATE 05.22 Premierul Turciei a ordonat sâmbătă dimineaţă armatei să doboare avioanele şi elicopterele aflate în mâinile puciştilor, a anunţat un oficial de la Ankara.

„Avioane de luptă au decolat de la baza Eskisehir“, în vestul Turciei, pentru a combate aparatele rebelilor, a precizat sursa menţionată.

Pe de altă parte, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că ţara sa trece prin „al doilea război de independenţă“, după cel din perioada 1919-1923.

UPDATE 04.43 Premeierul turc Binali Yildirim a anunţat că peste 120 de persoane au fost arestate după tentativa de puci.

UPDATE 04.33 Spitalul Nurmune, din cartierul Uskudar din Istanbulul, a anunţat că 150 de persoane rănite au fost internate în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, relatează postul Sky News, citat de news.ro.

UPDATE 04.28 Recep Tayyip Erdogan a declarat, la sosirea la Istanbul, că cei responsabili pentru tentativa de lovitură de stat vor primi „răspunsul necesar“. „Este un act de trădare. Vinovaţii vor da socoteală. Nicio putere nu este deasupra voinţei naţionale“, a afirmat preşedintele turc.

„O mică parte din forţele noastre militare au atacat integritatea şi unitatea Turciei. O parte dintre vinovaţi au fost arestaţi deja, noi arestări sunt în curs. Liderul complotului va plăti preţul în faţa întregii naţiuni“, a subliniat liderul de la Ankara, acuzându-I pe pucişti că au legături cu imamul Fethullah Gülen.

Totodată, Erdogan i-a acuzat pe organizatorii tentativei de lovitură de stat că au vrut să îl asasineze, bombardând hotelul unde era cazat, relatează AFP. El a precizat că se afla într-o staţiune de pe malul Mării Egee. „Voi sta alături de poporul meu şi nu voi preda ţara forţelor de ocupaţie“, a declarat el în primul discurs rostit după întoarcerea la Istanbul.

Tentativa de lovitură de stat este un motiv pentru „a curăţa“ forţele armate, a mai spus el, recunoscând că nu ştie unde se află şeful Statului Major al armatei turce.

Erdogan a fost primit de o mulţime de susţinători pe Aeroportul Internaţional Ataturk, din Istanbul, unde ar fi ajuns de la Dalaman (sud-vestul Turciei), la bordul unui avion guvernamental Gulfstream IV.

Anterior, presa a scris că preşedintele turc ar fi încercat să fugă în Germania, dar autorităţile germane au refuzat să permită aterizarea avionului la bordul căruia se afla.

UPDATE 04.26 Cel puţin şase persoane au fost ucise, iar alte 100 au fost rănite în ciocnirile de la Istanbul, dintre militari pucişti, pe de o parte, şi poliţie şi civili, pe de alta, relatează ABC News. Anterior, presa locală anunţase că cel puţin trei persoane au fost rănite la Istanbul, când au încercat să forţeze un baraj al armatei şi să traverseze unul dintre podurile peste strâmtoarea Bosfor. Podurile sunt închise, iar în oraş au fost impuse restricţii de circulaţie.

UPDATE 04.10 O mulţime impresionantă de susţinători l-a întâmpinat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan atunci când a coborât dintr-un vehicul, pe aeroportul Ataturk din Istanbul. Avionul preşedintelui turc a aterizat pe aeroport cu puţin timp înainte.

UPDATE 03.55 Uniunea Europeană a cerut o revenire rapidă la ordinea constituţională în Turcia. „Continuăm să urmărim atent evoluţiile (din Turcia) şi să ne coordonăm cu cele 28 de state membre ale UE'' cu privire la tentativa de lovitură de stat care afectează Turcia, «partener-cheie» al UE“, se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, aflaţi în Mongolia, unde are loc Summitul Europa-Asia (ASEM).

UPDATE 03.53 Cursele aeriene internaţionale de pe Aeroportul Ataturk din Istanbul ar putea fi reluate curând, a anunţat organizaţia europeană pentru securitatea navigaţiei aeriene (Eurocontrol), potrivit Reuters. Avioanele ce au ca destinaţie Aeroportul Ataturk sunt în continuare deviate către alte aeroporturi.

UPDATE 03.50 Un grup de militari a ocupat clădirea trustului de presă Dogan, unde se află studiourile CNN Turk şi redacţia cotidianului Hurryiet, relatează news.ro. Postul de televiziune CNN Turk a fost nevoit să îşi închidă emisia. Anterior, jurnaliştii au declarat: „Asta este. Acum trebuie să plecăm“.

Anterior, militari ocupaseră televiziunea de stat TRT, dar aceasta a fost eliberată de manifestanţii. Jurnaliştii au povestit că au fost ţinuţi ostatici.

UPDATE 03.48 Aproximativ 30 de militari pucişti şi-au predat armele poliţiei în Piaţa Taksim, în centrul oraşului Istanbul, potrivit unor martori citaţi de Reuters.

După alte două explozii care ar fi avut loc în Parlamentul turc, la Ankara, trei explozii au fost raportate la Istanbul: două în apropierea Pieţei Taksim şi una la Aeroportul Ataturk, potrivit „Le Figaro“.

UPDATE 03.44 Turcia şi-a închis frontiera cu Bulgaria, a anunţat Ministerul bulgar de Externe, citat de Sky News. Anterior, autorităţile de la Sofia au anunţat că au suplimentat patrulele din zona de graniţă, în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Doi morţi la Istanbul

UPDATE 03.43 Cel puţin 12 persoane au fost rănite grav în bombardamentul care a vizat Parlamentul turc de la Ankara, relatează agenţia Anadolu. Un elicopter ar fi lansat o bombă deasupra Parlamentului turc.

Reuters relatează, citând canalul NTV, că doi oameni au murit în ciocnirile de la Istanbul. 

UPDATE 03.31 Potrivit unei surse prezidenţiale, avionul la bordul căruia se afla preşedintele Recep Tayyip Erdogan a aterizat la Istanbul, transmite „Le Figaro“. Potrivit DPA, Erdogan supervizează eforturile în curs de redobândire a controlului deplin şi va susţine un discurs în câteva ore. 

UPDATE 03.23 Mai multe persoane au fost rănite după ce un avion a bombardat sâmbătă dimineaţa clădirea Parlamentului de la Ankara în timpul tentativei de lovitură de stat militară, a declarat un deputat turc agenţiei EFE, potrivit Agerpres. Sursa citată mai afirmă că sala de plen a Adunării Generale a luat foc, iar deputaţii s-au refugiat într-o încăpere de la subsolul clădirii. Printre răniţi se numără poliţişti şi angajaţi ai Camerei. 

UPDATE 03.20 Televiziunea privată turcă NTV a difuzat imagini cu soldaţi pucişti dezarmaţi şi arestaţi de poliţie, transmite agenţia EFE, care scrie că acestea par un semnal ce arată că lovitura de stat din Turcia este pe cale să eşueze. 

În respectivele imagini, aparent filmate cu telefonul mobil, se văd poliţişti care însoţesc militari arestaţi după ce probabil aceştia din urmă s-au predat. 

Lovitură de stat în Turcia. Armata a scos tancurile pe străzi

În unele secvenţe se observă şi cetăţeni care salută poliţia sărbătorind posibilul eşec al loviturii de stat. Purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete, Nuh Yilmay, a declarat că lovitura de stat a fost respinsă şi că poliţia preia controlul punctelor strategice, el susţinând că situaţia revine lent la normal.

UPDATE 03.08 Şi premierul turc Binali Yildirim a declarat că tentativa de lovitură de stat a fost un act de rebeliune pus la cale de mişcarea loială clericului Fethullah Gulen, aflat în prezent în Statele Unite, deşi gruparea acestuia a condamnat-o. Alianţa pentru Valori Împărtăşite (AfSV), o grupare non-profit cu legături cu clericul de opoziţie Gulen, a dat publicităţii un comunicat prin care a condamnat tentativa de lovitură de stat. „Condamnăm orice intervenţie a armatei în politica internă a Turciei“, se arată în comunicat.

Guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a acuzat în repetate rânduri susţinătorii lui Fethullah Gulen că vor îl îndepărteze cu forţa de la putere.
 

UPDATE 03.05 Mai mulţi comandanţi din diferite categorii de arme au apărut la televiziune pentru a respinge tentativa de lovitură de stat, despre care afirmă că a fost opera unui mic grup din cadrul armatei, conform postului de televiziune NTV, ziarului Hurriyet şi unui oficial guvernamental, relatează DPA. 

Între timp, la Istanbul şi Ankara continuă luptele între unităţile loiale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi cele care susţin lovitura de stat, care a fost condamnată de cele patru mari partide din parlament, inclusiv de cele trei din opoziţie.
 

UPDATE 03.01 Televiziunea turcă de stat, TRT, emite din nou după ce manifestanţi au luat-o cu asalt şi au intrat în studioul de ştiri. Anterior, televiziunea fusese ocupată de militari. Martori au declarat că au auzit o explozie puternică în clădire.

image

UPDATE 03.00 Premierul turc a anunţat că a fost impusă o zonă de restricţie aeriană deasupra Ankarei şi că toate aeronavele vor fi doborâte. Anunţul a venit după ce un elicopter ar fi lansat o bombă deasupra Parlamentului turc. Nu există deocamdată informaţii în legătură cu eventuale victime.

UPDATE 02.54 Rusia este „extrem de îngrijorată“ de situaţia din Turcia, a declarat în noaptea de vineri spre sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precizând că preşedintele Vladimir Putin este „informat constant“ cu privire la evoluţia situaţiei, informează AFP şi Reuters.

„Rusia este extrem de îngrijorată de informaţiile provenind din Turcia“ şi Vladimir Putin este „informat constant prin canalele diplomatice şi serviciile de informaţii“, a declarat Dmitri Peskov jurnaliştilor.

UPDATE 02.46 Premierul turc, Binali Yildirim, a declarat că unii dintre liderii loviturii de stat au fost arestaţi, transmite agenţia EFE. „Mai mulţi pucişti au fost arestaţi. Democraţia va învinge“ - este mesajul transmis de şeful executivului de la Ankara. „Noaptea aceasta Turcia este trează şi în stradă. Poporul ne-a dat puterea şi numai el ne va înlătura“, a mai spus el. „Este o iniţiativă idioată sortită eşecului şi ea este în mare parte sub control“, a declarat Yildirim telefonic pentru postul NTV, în timp ce serviciile de informaţii turce au evocat „o revenire la normal“.

În acelaşi timp, postul CNN Turk a anunţat că militarii s-au retras de la Aeroportul Ataturk din Istanbul, unde se află mii de manifestanţi ce se opun loviturii de stat.
 

Tentativă de lovitură de stat în Turcia. O bombă a explodat la Parlament

UPDATE 02.42 Potrivit agenţiei Anadolu, o explozie a avut loc la Parlamentul de la Ankara.

Guvernatorul Istanbulului şi purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii turce au declarat că tentativa de lovitură de stat a fost respinsă, relatează AP şi Sputnik News. Comandantul Armatei a 3-a, ce are cartierul general la Istanbul, a emis un ordin televizat ca toate trupele să se întoarcă în barăci. Potrivit postului de televiziune TRT, patru militari au fost arestaţi pentru tentativa de lovitură de stat, inclusiv unul de rang înalt.

UPDATE 02.41 Fostul general Muharrem Kose, îndepărtat recent din funcţie de regimul de la Ankara, s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat, relatează agenţia de presă Anadolu, citată de DPA. Anterior, ministrul turc al Justiţiei a declarat că autorii loviturii de stat ar fi membri a unei mişcări moderate care se inspiră din intelectualulul Fethullah Gulen.

UPDATE 02.40 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut respectarea instituţiilor democratice şi a Constituţiei din Turcia. „Tocmai am discutat cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu. Urmăresc îndeaproape şi cu îngrijorare evenimentele din Turcia. Îndemn la calm şi reţinere“, a subliniat Stoltenberg, precizând că Turcia este un aliat NATO valoros, transmite news.ro.

UPDATE 02.33  „Ordinea democratică trebuie respectată“, a reacţionat purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert, la atacul asupra puterii turce.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Vicepremierul turc: Erdogan este în avion în drum către Istanbul

Vicepremierul turc, Veysi Kaynak, a declarat postului de televiziune CNN Turk că preşedintele Recep Tayyip Erdogan este în prezent în zbor către Istanbul, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres. „Preşedintele nostru nu este cineva care să se predea. Acum se îndreaptă către Aeroportul Ataturk (din Istanbul)", a spus Kaynak. Această declaraţie contrazice zvonurile potrivit cărora Erdogan ar intenţiona să ajungă în Germania. 

Conform informaţiilor publice privind cursele aeriene, Aeroportul Ataturk este paralizat. Site-ul oficial al aeroportului este inaccesibil, dar pagina web flightradar24.com semnalează că niciun avion nu emite semnal de zbor în apropierea aeroportului, în timp ce aeroportul Sabiha Gokcen, mai mic, aflat în partea asiatică a Istanbului, continuă să funcţioneze.  Aeroportul Ataturk apare pe hartă cu specificaţia „No callsign“ (fără semnal), sugerând că nu funcţionează controlul traficului. 

De asemenea, conform televiziunilor turce, aeroportul este înconjurat de maşini de luptă, în urma măsurilor luate de un grup de militari care se pare că au preluat puterea în Turcia.
 

UPDATE 02.19 Liderul celui mai mare partid de opoziţie din Turcia, Kemal Kalicdaroglu, de la Partidul Republican al Poporului (CHP, de centru-stânga), s-a declarat împotriva loviturii de stat, într-o serie de postări pe Twitter, afirmând că ţara a suferit mult din cauza puciurilor din trecut, notează DPA.

Accesul a fost blocat pe Podul Bosforului de militari pucişti.

Preşedintele american Barack Obama a făcut apel la susţinerea Guvernului turc „democratic ales“, potrivit unui comunicat la Casei Albe. Preşedintele american a mai îndemnat la „evitarea violenţei şi băii de sânge“.
 

NATO nu comentează imediat pe tema loviturii de stat din Turcia

NATO nu a răspuns imediat unei solicitări din partea The Associated Press de a preciza cum vor fi afectate operaţiunile Alianţei Nord-Atlantice în regiune sau statutul Turciei, după ce armata a anunţat că a preluat controlul asupra ţării, scrie agenţia americană, transmite news.ro.

Însă observatori independenţi notează că Tratatul fondator din 1949 nu prevede mecanisme pentru suspendarea statelor membre, spre deosebire de cele care stau la baza Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Uniunii Europene (UE) sau Organizaţii Statelor Americane (OAS).

image

UPDATE 02.17 Un oficial de rang înalt citat de Reuters a spus că insecuritatea va continua în următoarele 24 de ore, dar că tentativa de lovitură de stat va fi dejucată şi situaţia va fi adusă sub control.

Vicepremierul Numan Kurtulmus afirmă că AKP încă deţine puterea guvernamentală. La rândul său, premierul Binali Yildirim a spus că guvernul rămâne în funcţie şi că nu există motive de îngrijorare. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi mai mulţi oficiali guvernamentali au descris acţiunile de vineri noaptea drept o tentativă a unei mici facţiuni a armatei de a prelua puterea, susţinând că acest grup va fi înfrânt.
 

Lavrov şi Obama au reacţionat după lovitura de stat din Turcia

Reprezentanţii Rusiei şi ai Statelor Unite ale Americii au avut intervenţii vineri seară, după ce prim-ministrul turciei a denunţat o „tentativă ilegală“ de lovitura de stat, iar armata a anunţat că a preluat puterea. Astfel, Serghei Lavrov şi Barack Obama au făcut apel să fie evitate confruntările şi să fie respectată Constituţia.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a lansat un apel la evitarea „oricărei confruntări mortale“ în Turcia, unde vineri seară era în desfăşurare o tentativă de lovitură de sta. „Problemele Turciei trebuie să fie rezolvate cu respectarea Constituţiei“, a mai spus şeful diplomaţiei ruse.

Totodată, un purtător de cuvânt al Casei Albe a anunţat că Obama este la curent cu situaţia din Turcia.  "Echipa de securitate naţională a preşedintelui l-a informat despre evoluţia situaţiei din Turcia", a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA.  „Preşedintele va continua să fie informat regulat“, a adăugat el.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Federica Mogherini îndeamnă, într-un mesaj postat pe Twitter în noaptea de vineri spre sâmbătă, la "reţinere şi respect faţă de instituţiile din Turcia". Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel la calm în Turcia şi a anunţat că ONU încearcă să clarifice situaţia.
 

UPDATE 02.14 Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, în contextul evenimentelor din Turcia, a fost constituită o celulă de criză care va analiza atât cele mai eficiente modalităţi de a furniza asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi in Turcia, cât şi implicaţiile politice ale evenimentelor. 

image

UPDATE 02.10 Cel puţin 17 ofiţeri de poliţie au fost ucişi în tentativa de lovitură de stat din Turcia, a anunţat agenţia de stat de la Ankara. Istanbulul şi Ankara sunt survolate de elicoptere militare, iar la sol numeroase tancuri se află pe străzi. Mai multe schimburi de focuri de armă au avut loc între poliţie, aparent loială actualului şef al statului, Recep Tayyip Erdogan, şi militarii pucişti. Tot mai mulţi civili au început să iasă în stradă pentru a protesta faţă de tentativa de lovitură de stat. În Piaţa Taksim, armata ar fi tras în ei, potrivit AFP. Cei 17 poliţişti şi-au pierdut viaţa într-un atac cu elicoptere asupra cartierului general al forţelor speciale de poliţie, potrivit AP.

UPDATE 02.07 Zborurile companiilor British Airways şi Lufthansa către Istanbul au fost redirecţionate. Un avion al companiei British Airways cu destinaţia Istanbul a fost redirecţionat către Sofia, în timp ce un avion al Lufthansa către Istanbul a revenit pe aeroportul Frankfurt. 

UPDATE 02.05 Cel puţin trei persoane au fost rănite la Istanbul, când au încercat să forţeze un baraj al armatei şi să traverseze unul dintre podurile peste strâmtoarea Bosfor, relatează Sky News. Podurile sunt închise, iar în oraş au fost impuse restricţii de circulaţie.

Premierul Bulgariei Boiko Borisov a ordonat consolidarea patrulelor la frontiera cu Turcia, relatează agenţia EFE.

UPDATE 02.00 Avioane de luptă F-16 au doborât un elicopter militar, în care s-ar fi aflat liderii loviturii de stat din Turcia, anunţă postul NTV citat de ITV. Operaţiunea ar fi avut loc deasupra Ankarei.

UPDATE 01.31 Focuri de armă au fost auzite pe aeroportul Ataturk din Istanbul, au declarat martori, care au spus că militari se află în turnul de control, relatează ITV News. Toate aterizările şi decolările de pe aeroport au fost anulate. Potrivit unor martori citaţi de Reuters, clădirea Parlamentului şi palatul prezidenţial sunt de asemenea vizate de focuri de armă. Ambele instituţii sunt înconjurate de tancuri.

Ministrul turc al Justiţiei a declarat că autorii loviturii de stat ar fi membri a unei mişcări moderate care se inspiră din intelectualulul Fethullah Gulen.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia. MAE îi sfătuieşte pe românii aflaţi în Turcia să nu părăsească locurile de cazare şi să evite orice deplasări

Ministerul Afacerilor Externe recomandă turiştilor şi celorlalţi cetăţeni români aflaţi în Turcia să nu părăsească locurile în care sunt cazaţi şi să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate. Cetăţenii români pot suna la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

În contextul evenimentelor aflate în curs de desfăşurare în Turcia, MAE român a emis o atenţionare de călătorie în care recomandă turiştilor şi celorlalţi cetăţeni români aflaţi pe teritoriul acestui stat să nu părăsească locaţiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate şi să se informeze în permanenţă asupra evoluţiei situaţiei interne.

De asemenea, având în vedere că, potrivit informaţiilor disponibile, aeroporturile internaţionale şi alte căi de comunicaţii din Turcia sunt momentan blocate, cetăţenii români care intenţionează să se deplaseze spre orice destinaţii din Turcia în cursul zilelor următoare sunt sfătuiţi să îşi reprogrameze călătoriile respective.

Cetăţenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara şi Consulatele Generale ale României din Istanbul şi Izmir prin intermediul Centrului de Contact şi Suport pentru Cetăţenii Români din Străinătate, care funcţionează în regim de permanenţă, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

UPDATE 01.21 Numeroşi turci au început să se strângă în piaţa Taksim, din Istanbul

Numeroşi turci au început să se strângă în piaţa Taksim, din Istanbul, în timp ce armata dă o lovitură de stat la Ankara, relatează „The Guardian“, potrivit news.ro. „Restaurantele şi magazinele se închid, se întâmplă ceva în Piaţa Taksim, iar bulevardul Tarlabashi pare închis“, a declarat jurnalistul The Guardian Ghaith Abdul-Ahad, aflat la Istanbul.

„Maşinile claxonează şi conduc pe contrasens. Mulţi oameni merg spre şi dinspre Taksim, există un sentiment de agitaţie, iar oamenii îşi verifică telefoanele şi ascultă la radio“, a adăugat el.

Preşedintele Recept Tayip Erdogan a îndemnat oamenilor să iasă în stradă pentru a pune capăt tentativei de lovitură de stat. Pe de altă parte, presa rusă susţine că oamenii sărbătoresc. Informaţia nu este confirmată de presa occidentală.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Televiziunea de stat TRT şi-a întrerupt emisia

UPDATE 01.16 Televiziunea de stat turcă TRT şi-a întrerupt emisia vineri noapte, după ce un crainic a citit un comunicat al armatei anunţând că militarii au luat puterea printr-o lovitură de stat, informează Reuters.

UPDATE 01.06 Cel puţin un civil a fost rănit de focuri de armă în clădirea televiziunii TRT, controlată de pucişti, relatează Hurriet Daily News.

UPDATE 00.53 O explozie puternică a avut loc la Ankara, potrivit unei imagini difuzate pe reţelele de socializare. Explozia a avut loc în sediul televiziunii de stat de la Ankara, potrivit CNN Turk.

Anterior, armata a anunţat că a preluat controlul asupra televiziunii. Străzile din Ankara şi Istanbul sunt împânzite de militari şi de tancuri. Potrivit presei, în capitala ţării se dau lupte între poliţie şi militarii pucişti.

image

Militari in sediul televiziunii naţionale turce FOTO Twitter

Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Erdogan cheamă poporul în stradă

UPDATE 00.52 Recep Tayyip Erdogan încearcă să obţină azil în Germania, după ce i s-a refuzat aterizarea la Istanbul, au anunţat oficiali din Departamentul american al Apărării.

Potrivit postului MSNBC, Germania a refuzat aterizarea avionului în care se află Erdogan. El ar fi încercat să ajungă în Germania după ce i s-a refuzat aterizarea la Istanbul. Anterior, presa turcă scria că Erdogan este la Bodrum, în vacanţă.

El a dat o declaraţie prin FaceTime, pe telefonul prezentatorului CNN Turk, în care a îndemnat populaţia să iasă pe străzi.

UPDATE 00.47  Contactat telefonic de CNN Turk, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, aflat în vacanţă la Bodrum, a declarat că lovitura de stat este condusă de o „structură paralelă“. El a denunţat o „revoltă a unei minorităţi din cadrul armatei“, cerându-le turcilor să reziste la o „tentativă de lovitură de stat“ şi să iasă în stradă, informează AFP.

„Nu cred absolut deloc că aceşti pucişti vor reuşi“, a mai spus el, averizând că organizatorii şi participanţii la această acţiune militară vor plăti foarte scump în faţa instanţelor de judecată.

Între timp, câţiva manifestanţi au ieşit deja în stradă şi au blocat circulaţia.

UPDATE 00.31 Recep Tayyip Erdogan este în siguranţă, au dat asigurări surse apropiate Preşedinţiei. El urmează să facă o declaraţie în legătură cu lovitura de stat din ţară.

image

Pe de altă parte, însă, Daily Mirror citează presa turcă potrivit căreia Erdogan ar fi fugit din ţară, la bordul unui avion privat.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Ţara, condusă de Consiliul Păcii

UPDATE 00.24 Armata a anunţat într-un comunicat citit la televiziunea naţională că Turcia este „condusă în prezent de Consiliul Păcii, care va asigura siguranţa populaţiei”, relatează Sky News.

UPDATE 00.22 Armata turcă a anunţat că impune legea marţială în ţară, a preluat controlul asupra televiziunii de stat TRT şi a anunţat restricţii de circulaţie, relatează Reuters.

Toate zborurile de pe Aeroportul Internaţional Ataturk au fost anulate, a declarat vineri un martor pentru Reuters.
 

UPDATE 00.19 Presa turcă anunţă că mai mulţi militari au intrat în sediul partidului de la guvernare, AKP, din Istanbul şi au cerut oamenilor să plece, relatează Sky News.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Se pregăteşte o nouă constituţie

UPDATE 00.18 Continuând să citească declaraţia armatei, crainicul TRT a spus că sistemul democratic şi secular al Turciei a fost distrus de actualul guvern, conform Reuters. Bărbatul adaugă că ţara este acum condusă de un „consiliu de pace”, care va asigura siguranţa populaţiei. O nouă constituţie va fi pregătită „cât mai curând posibil”.

UPDATE 00.17 Autorităţile elene au anunţat că armata este în stare de alertă, în urma unor informaţii cu privire la lovitura de stat în desfăşurare în Turcia, a anunţat un oficial grec de rang înalt, relatează The Financial Times (FT), transmite News.ro. De asemenea, Casa Albă a anunţat că tocmai a aflat despre situaţia din Turcia, dar că nu doreşte să comenteze.

UPDATE 00.15 Cel puţin un elicopter a deschis focul la Ankara, iar martorii vorbesc despre lupte între armată şi poliţie. Presa relatează că s-ar fi auzit o explozie. Podurile de peste strâmtoarea Borsfor au fost închise, iar oraşul este survolat de elicoptere militare care zboară la joasă altitudine.

Pe străzi circulă tancuri, iar mai multe ciocniri ar fi avut loc între militarii pucişti şi poliţie.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Reţelele de socializare şi posturile TV au fost închise

Reţelele de socializare şi posturile de televiziune din ţară au fost închise. Există informaţii potrivit cărora armata a preluat controlul şi asupra televiziunii de stat TRT din Ankara.

Armata a dat publicităţii un comunicat prin care a anunţat că a preluat controlul în ţară. Şeful Statului Major şi mai mulţi politicieni au fost luaţi ostatici.

Există zvonuri că ar putea fi vorba despre o tentativă de lovitură de stat. Premierul turc a anunţat că forţele de securitate fac tot posibilul pentru a remedia situaţia. Tot premierul a declarat că cei responsabili pentru tentativa de lovitură de stat vor fi pedepsiţi aspru.

Premierul Binali Yildirim afirmă că un grup de militari din cadrul armatei turce participă la ceea ce pare să fie o lovitură de stat, relatează şi The Associated Press.

Armata susţine că lovitura de stat a avut succes, dar situaţia este încă neclară.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Şeful Statului Major Interarme, luat ostatic

Şeful Statului Major Interarme al Turciei a fost luat ostatic de membri ai armatei şi dus la o baracă, în cursul tentativei de lovitură de stat din ţară, relatează postul Sky News.

Potrivit militarilor, mai mulţi lideri politici ar fi în arest.

Potrivit postului NTV, ambele poduri de peste Bosfor, care desparte partea europeană şi cea asiatică a metropolei turce, au fost închise.

Există şi informaţii că a fost decretată legea marţială. Imagini cu avioane de luptă şi tancuri sunt postate pe reţelele de socializare.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite