Constanța, un județ cu sistemul de sănătate în stare critică. Ce spitale noi promit autoritățile

0
Publicat:

Timp de trei decenii, în județul Constanța nu s-a construit nici un spital public, deși promisiunile politicienilor au curs permanent. Spitalele din județ sunt vechi și supraaglomerate. Acum se anunță construirea a două noi spitale.

Macheta Spitalului de Pediatrie FOTO: CJ Constanța
Macheta Spitalului de Pediatrie FOTO: CJ Constanța

Starea precară a sistemului public de sănătate din județul Constanța a devenit și mai evidentă după tragedia din 1 octombrie 2021 de la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța când șapte paciente și-au pierdut viața într-o explozie. Spitale vechi, cu risc seismic ridicat, utilate precar, cu personal medical insuficient sau cu secții medicale inexistente, așa arată radiografia pe scurt a unităților medicale publice din județ.

Acest lucru se va schimba, spun mai-marii PNL Constanța, cei care administrează municipiul și județul. De aceea, într-o conferință de presă ținută joi, 23 februarie, liberalii au prezentat proiectele a două noi spitale ce se vor construi prin finanțare PNRR. Unul este în subordinea Consiliului Județean (CJ), iar altul va fi în subordinea Primăriei Constanța.

Cu finanțare de 150 de milioane de euro, CJ va construi la Constanța, până în 2026, o secție specializată în pediatrie și neonatologie, care va funcționa în coordonare cu Spitalul Județean Constanța. Clădirea va fi construită de la zero chiar în curtea SCJU, pe o suprafață de aproximativ 3.500 de metri pătrați la sol, cu două etaje subsol, un demisol, un parter și opt etaje medicale. Va avea o capacitate de peste 365 de paturi, inclusiv ATI și primiri urgențe.

„Constanța este un județ cu risc major deoarece aici este o rafinărie, o bază NATO, o centrala nucleară și nu avem niciun spital de pediatrie. Toate paturile de pediatrie din județ înseamnă în total 175 de paturi, în condițiile în care Iași are 700 sau Brașov 400”, spune Mihai Lupu, președintele CJ Constanța.

De asemenea, Mihai Lupu spune că a transmis o solicitare către Ministerul Transporturilor pentru ca Spitalul și policlinica CFR din Constanța să fie preluate de Consiliul Județean, modernizate și dotate pentru specializarea pediatrie.  

Și Primăria Constanța va construi un spital

Un alt spital nou, specializat în cardiologie și oncologie, va fi construit în următorii trei ani în Constanța, în zona bulevardului Aurel Vlaicu. Unitatea de sănătate publică, de peste 100 de paturi, va fi complet dotată și specializată în tratarea afecțiunilor cardiologice și oncologice.

Spitalul Municipal FOTO: Vergil Chițac
Spitalul Municipal FOTO: Vergil Chițac

Spitalul va fi digitalizat și dotat cu aparatură de înaltă performanță, inclusiv cu secție ATI (64 de paturi), angiografie, RMN și CT. La darea în folosință, va fi singurul spital public cu servicii dedicate inclusiv afecțiunilor oncologice, promite primarul Vergil Chițac. Valoarea spitalului nou este de aproximativ 100 de milioane de euro, iar termenul de dare în folosință și dotare completă este vara anului 2026.

Noi am vizat aplicația aceasta încă de pe vremea în care PNRR nu era aprobat la Comisia Europeană, dar era evident atunci că se vor prioritiza secțiile medicale de cardiologie și oncologie. Mai mult decât atât, oportunitatea s-a suprapus pe nevoile noastre. Din 2017 în Constanța avem o problemă cu serviciile medicale de oncologie, în sensul că aceste servicii sunt, din păcate, preluate de alte localități”, a subliniat Vergil Chițac.

Primarul Constanței a anunțat că a semnat contractul de finanțare pentru consolidarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, inclusiv construcția unui corp modular nou, care presupune încă 50 de paturi cu dotările aferente.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite