Constanţa: Ajutaţi un om mutilat pe viaţă de cancer la limbă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihăiţă Spânu (52 de ani) a fost diagnosticat acum zece ani, iar până acum a trecut prin peste 30 de intervenţii chirurgicale. A învins cancerul, dar acum viaţa îi este pusă în pericol de urmele lăsate de intervenţiile medicale. Familia nu mai are resurse financiare şi apelează la bunăvoinţa semenilor.

Până acum zece ani, Mihăiţă Spânu, acum în vârstă de 52 de ani, ducea o viaţă normală. Era şef de sală la un restaurant din Constanţa şi nu era în evidenţa medicilor cu probleme de sănătate. Destinul i s-a schimbat în ziua în care bărbatul a început să acuze dureri mari în partea stângă, la ureche, limbă şi cap. Nu şi-a imaginat niciodată că ar putea fi grav, aşa că diagnosticul a căzut ca un trăznet – cancer la limbă.

„Tata avea o lucrare dentară din metal şi îşi rănise limba în partea stângă. În scurt timp a fost diagnosticat cu cancer la limbă“, povesteşte fiica sa, Lavinia Spânu (20 de ani).

Cobaltoterapia i-a făcut rău

Boala a evoluat rapid. Două luni mai târziu medicii i-au tăiat jumătate de limbă. Au urmat şedinţe de cobaltoterapie făcute la Spitalul Judeţean Constanţa, ce au învins cancerul, dar i-au distrus şi mandibula, fiindcă au fost făcute peste lucrarea dentară de metal. Atunci au început alte necazuri.

„Mult mai târziu, după ce îl distruseseră, am aflat că toate obiectele metalice trebuie date jos de pe corp în timpul radiaţilor“, susţine fiica lui. Familia nu a depus însă nicio plângere la Colegiul Medicilor.

După ce în anul 2004 medicii spuneau familiei Spânu că nu se mai poate face nimic şi că trebuie să se pregătească pentru tot ce este mai rău, la Bucureşti se efectua, în premieră naţională, o operaţie de reconstrucţie a mandibulei. „Echipa condusă de profesorul doctor Ioan Florescu, de la Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti, s-a luptat ca tata să fie şi astăzi printre noi“, povesteşte Lavinia.

Zeci de operaţii

Au urmat zeci de operaţii, medicii reuşind să-i introducă în stomac o gastrostomă, un furtun prin care se introduce mâncare, fiindcă din cauza nenumăratelor intervenţii chirurgicale nu se mai putea hrăni normal.

După o altă intervenţie chirurgicală, medicii i-au introdus o bară din titan pentru a ţine loc de mandibula distrusă de radiaţii. Din păcate, corpul său a respins-o, motiv pentru care medicii au fost nevoiţi să îl înlocuiască cu un os luat de la picior. 

Procedurile medicale au continuat, iar durerile au devenit insuportabile. „Gastrostoma a început să creeze probleme, sucul gastric se scurgea pe lângă carnea vie şi îi provoca dureri inimaginabile, aşa că ne-am întors la Bucureşti. Îşi ţinea practic maţele în mână. A fost cumplit“, rememorează fata. 

Medicii din Capitală i-au introdus o altă gastrostomă, dar au început să apară probleme de alimentaţie şi  la nivelul esofagului. „Esofagul a ajuns să măsoare nouă milimetri, iar soluţia era o procedură de dilataţie esofagiană. De parcă nu era destul, am descoperit că s-a format o fistulă – canal ce poate face legătura cu plămânii, depozitând lichid în ei şi astfel cauzând moartea“, mărturiseşte fiica lui Mihăiţă Spânu.

Acum, Mihăiţă Spânu se hrăneşte cu mâncare pasată pe care familia i-o introduce în stomac printr-un furtun, cu ajutorul unei seringi. Nu poate vorbi, dar speră că va fi ajutat să trăiască.

Cum puteţi ajuta

Soţia, mama şi fiica lui Mihăiţă Spânu nu ştiu ce soluţii să mai găsească pentru a-l ţine în viaţă. Ar vrea să consulte medici din afara ţării, însă nu mai au bani. Venitul familiei este de mai puţin de 1.000 de lei. „Pe lângă o reconstrucţie de mandibulă care ar fi posibilă, tata are nevoie şi de un transplant de limbă, dar şi de o intervenţie de acoperire a fistulei. Nu am găsit unde s-ar putea face aşa ceva, dar nici bani nu mai avem nici măcar de suplimente alimentare, care sunt destul de costisitoare“, arată fata bolnavului.

Cei care doresc să ajute familia Spânu pot face donaţii în contul deschis la banca ING RO51INGB0000999901391555, pe numele Laviniei Spânu.

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite