„Colombina în verde“ a lui Grigorescu, vedeta expoziţiei de artă de la Cazino

0
0
Colombina în verde, pictură de Nicolae Grigorescu FOTO Artmark
Colombina în verde, pictură de Nicolae Grigorescu FOTO Artmark

Tabloul are o istorie fascinantă, fiind repatriat în urmă cu câteva zile, printr-o misiune de negociere întreprinsă de experţii Artmark în sudul Franţei. Capodopera, dispărută în timpul persecuţiei sovietice din anii `50, a fost descoperită la o familie de francezi, lângă Montpellier.

Expoziţia Artmark arată constănţenilor ce lucrări vor fi scoase la vânzare Operele expuse la Cazinoul din Constanţa pot fi adjudecate la Licitaţia de Primăvară, ce se va desfăşura la data de 20 martie, la J.W. Marriott Grand Hotel din Bucureşti.

În perioada 7-9 martie, Galeriile Artmark au adus la malul mării o selecţie reprezentativă de 40 capodopere semnate de cei mai valoroşi pictori români de patrimoniu: Grigorescu, Tonitza, Petraşcu, Pallady, Băncilă, Cumpăna, Iser, Baba ş.a.

Expoziţia Licitaţiei de Primăvară este găzduită de monumentul emblematic al Constanţei, Cazinoul, readucând astfel în discuţie problema conservării şi repunerii în circuitul public a unor opere culturale.

„Cazinoul din Constanţa nu a pierdut la jocurile de noroc, atâta vreme cât cei mai valoroşi artişti de patrimoniu vin cu asul din mânecă. Suntem expresia simbolurilor culturale care ne reprezintă. Ce se întâmplă însă când devenim asemenea Cazinoului din Constanţa?“, întreabă organizatorii.  

Vedeta expoziţiei este capodopera grigoresciană „Colombina în verde“, a cărei valoare estimativă este de 150.000 – 250.000 de euro. Tabloul are o istorie fascinantă, fiind repatriat în urmă cu câteva zile, printr-o misiune de negociere întreprinsă de experţii Artmark în sudul Franţei. Capodopera, dispărută în timpul persecuţiei sovietice din anii `50, a fost descoperită la o familie de francezi, lângă Montpellier.

Pentru repatrierea capodoperei s-a depus un efort imens: de la Paris la Montpellier, de la Montpellier la Carcassonne, plus 11 ore de negociere încheiate cu un rezultat pozitiv în ceea ce priveşte întoarcerea „Colombinei în verde“ în România.

Expoziţia, organizată cu sprijinul Primăriei Constanţa şi a Consiliului Judeţean Constanţa, poate fi vizitată la Cazino joi, 7 martie, în intervalul orar 12.00-21.00, iar vineri, 8 martie şi sâmbătă, 9 martie, în intervalul orar 10.00-21.00.
 
Detalii cu privire la povestea fascinantă a tabloului „Colombina în verde” puteţi afla accesând rubrica de ştiri de pe site-ul organizatorilor www.artmark.ro.

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

În cei cinci ani de existenţă, Artmark a organizat aproape 100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 10.000 de opere de artă  şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011, la 11,9 milioane de euro în 2011 – într-o piaţă a licitaţiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro în 2011, la aproximativ 14,6 milioane euro în 2012.

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite