Cazul Caracal impune schimbarea legii. „Dacă nu reparăm sistemul, copiii noştri vor fi în pericol de moarte, tot timpul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul Alexandrei Măceşanu şi al Luizei Melencu, adolescentele răpite şi ucise la Caracal, a provocat un val imens de revoltă faţă de autorităţile incompetente care au lăsat ca aceste tragedii să se producă. Legiuitori aflaţi la primul mandat de parlamentar, veniţi din mediul civic, propun un pachet de măsuri care să împiedice astfel de nenorociri.

Iată postarea parlamentarului constănţean Stelian Ion (USR) care a anunţat iniţiativa de a îndrepta sistemul defectuos care a permis moartea copilelor: 

Măsuri pentru prevenirea cazurilor "Alexandra"

Împreună cu colegii mei jurişti Silviu Dehelean si Dumitru Dobrev propunem un pachet de măsuri care să repare sistemul incompetent şi corupt ce se face complice la torturarea şi uciderea Alexandrei Măceşanu. 

Credem că se impune, de urgenţă, adoptarea pachetului de măsuri pentru prevenirea tragediilor de genul celor petrecute la Caracal, în condiţiile în care PSD încearcă să acopere şirul de erori instituţionale grave ce au dus la pierderea unor vieţi ce putea fi salvate.

Dacă Liviu Dragnea a furat de la copii, Viorica Dăncilă foloseşte uciderea unui copil ca să îngroape răspunderi şi să-şi aranjeze voturi pentru prezidenţiale.

Demiterile fără asumarea responsabilităţilor la nivel de Guvern, lipsa de transparenţă şi informaţiile contradictorii privind cronologia evenimentelor, declaraţiile de nevinovăţie ale STS şi încercarea premierului Dăncilă de a scoate basma curată Poliţia Română, anunţul aberant şi populist al aceleaşi Dăncilă privind convocarea unui referendum pentru majorarea pedepselor, încercarea de a-şi subordona STS, care gestionează sistemul împotriva votului multiplu - toate acestea sunt indicii că PSD şi Guvernul Dăncilă încearcă să-şi protejeze incompetenţii şi pilele şi să folosească, pentru alegeri, moartea unui copil. 

Scopul este subordonarea STS, Guvernului, în vederea fraudării viitoarelor alegeri.

Acest ultim anunţ al Vioricăi Dăncilă este de un cinism nemăsurat: Guvernul nu poate convoca referendum, detenţiunea de viaţă este prevazută de legislaţia actuală pentru crima săvârşită împotriva Alexandrei, PSD nu a făcut altceva decât să relaxeze legislaţia penală şi să arunce criminali în stradă, fără nicio reabilitare, majorarea pedepselor nu-i va face nici pe poliţişti, nici pe procurori şi nici STS mai competenţi.

Dimpotrivă, modificările votate de PSD la Codul Penal micşorează termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru pedofilie şi viol, şi, prin dezincriminarea neglijenţei în serviciu, îi scapă de pedeapsă pe poliţiştii şi procurorii incompetenţi care nu-şi cunosc atribuţiile şi nu-şi fac treaba. Guvernul Dăncilă e plin de piloşi, de analfabeţi, de incompetenţi, nu poate rezolva nimic.

Guvernul Dancilă trebuie să plece! 

Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu - fetele ucise la Caracal de Gheorghe Dincă Sursa Facebook

Imagine indisponibilă

Vom adresa mâine, în şedinţa specială a Comisiei de Apărare a Camerei Deputaţilor, întrebări prin care determinăm cine, unde a greşit şi să îmbunătăţim acest pachet de măsuri. Vom pune toate întrebările care să clarifice responsabilităţile în această înfrângere a statului. 

Facem un apel către cetăţeni şi societatea civilă să menţină presiunea asupra Guvernului României şi a celorlalte instituţii implicate, Poliţia Română, Parchetul General, 112, STS pentru a afla cum a fost posibilă o astfel de dramă. Dacă nu reparăm sistemul, copiii noştri vor fi în pericol de moarte, tot timpul.

Pachetul de măsuri este următorul:

1. Abrogarea imediată a legii recursului compensatoriu

2. Punerea în acord a legilor justiţiei cu recomandările Greco, ale Comisiei de la Veneţia, ale Comisie Europene

3. Îmbunătăţirea sistemului de localizare a apelurilor 112 prin modificarea legii privind Legea 160/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, cu abilitarea administratorului SNUAU să asigure informaţia de localizare a terminalului care a efectuat apelul de urgenţă, prin servicii de voce sau date

4. Operaţionalizarea Sistemului Alertă Răpire Copil

5. Asigurarea tehnicii performante la Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române pentru supraveghere, interceptare, localizare a apelurilor în anchetarea infracţiunilor grave

6. Asigurarea mijloacelor materiale necesare organelor de urmărire penală pentru desfăşurarea anchetelor la prima rectificare a bugetului pe 2019, prin realocarea celor 235% buget suplimentar acordat Jandarmeriei Române pentru arme şi muniţii

7. Numirea pe funcţiile de conducere să se facă pe criterii meritocratice, pe bază de concurs, încetarea imediată a interimatelor cu care şefii din poliţie sunt ţinuţi sub papuc

8. Imbunătăţirea calităţii educaţiei, prin reformarea Academiei de Poliţiei cu consultarea unor experţi europeni şi a pregătirii profesionale continue a poliţiştilor, precum şi evaluarea periodică a acestora de către un corp independent

9. Abrogarea de urgenţă a OUG nr. 51/2019 care a eliminat transportul rutier judeţean de persoane, considerat anterior - un serviciu public afectat bugetelor judeţene. Transportul judeţean să reintre în sfera categoria transportului public, iar acesta sa fie decontat elevilor inclusiv pe perioada vacanţelor

10. Operaţionalizarea registrului pentru infractorii sexuali şi crearea unor registre speciale, operative, pentru faptele de violenţă, în special domestică (chiar şi cele soldate cu retragerea plângerilor de către victime); cei care săvârşesc astfel de fapte să fie supuşi unor terapii şi unor monitorizări.

11. Instituirea unor pedepse complementare care să înceteze doar după efectuarea unor şedinţe de terapie şi după o evaluare psihologică

12. Modificarea pedepselor să se bazeze pe efectuarea unor studii criminologice bine documentate, efectuate de un institut autonom.“ 

Alexandra Măceşanu (15 ani, dispărută săptămâna trecută) şi Luiza Melencu (18 ani, dispărută în aprilie) au fost ucise, cu complicitatea autorităţilor, de Gheorghe Dincă (65 ani), care făcea taximetrie şi le-a luat la ocazie, spre Caracal.

Dincă a recunoscut duminică, 28 iulie, în jurul orei 15.00, că le-a răpit şi le-a ucis pe cele două fete. Apoi le-a ars. 

Alexandra a sunat în zadar de 3 ori la 112, de la un telefon vechi găsit în casa agresorului, oferind detalii despre locul unde se află. 

O vecină a lui Dincă a sunat la 112 semnalând mişcări suspecte în curtea acestuia şi spunând că s-ar putea să aibă legătură cu dispariţia fetei, de care se ştia deja. Poliţia a trimis-o la plimbare. Apoi oamenii legii au aşteptat pasivi, în faţa proprietăţii criminalului, să se facă „ora de percheziţie“. 

Părinţii fetelor au suferit între timp batjocura anchetatorilor care le-au spus familiilor că Alexandra şi Luiza au plecat cu vreun băiat şi că i-au alertat degeaba. 

În urmă cu un an, în iulie 2018, Alexandra posta pe Facebook poze din vacanţa fericită la mare, petrecută într-o tabără alături de colegii ei. 

Pe aceeaşi temă: 

România, în şoc. Exact acum o lună, transportul judeţean era scos din sfera serviciilor publice. Fetele care făceau autostopul ar fi avut o şansă

Criminalul de la Caracal a povestit cu lux de amănunte cum le-a ucis pe Alexandra şi Luiza. Ce spune apărătorul lui Dincă

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite