Câți bani face un ospătar din Sri Lanka pe litoralul românesc: „M-am adaptat în România”
0Litoralul românesc se confruntă de ani buni cu o criză de personal. La fiecare început de sezon turistic, patronii se plâng de faptul că nu există forță de muncă suficientă. De aceea apelează la angajați din străinătate.

„E foarte bine. Nu ştiu cum am supravieţuit patru ani aici, dar îmi place aici. Toţi oamenii sunt buni cu mine. Sunt cu iubita aici, iar compania mă ajută să-mi aduc toată familia. Îmi doresc să stau aici cât mai mult timp. Vreau să fiu aici. M-am adaptat în România”, spune Ahmed (Sri Lanka) care lucrează ca ospătar pe litoralul românesc, conform Observator.
Un alt ospătar, tot din Sri Lanka, spune că își dorește ca într-un an să-și aducă toată familia în România. „Făcând o comparaţie, din punct de vedere financiar, este mai bine aici. Este bine să stai aici şi să câştigi ceva bani încât să susţii şi familia”, explică Newton.
Un salariu pentru un angajat străin care vine să lucreze la noi în industria ospitalității începe de la 2.500 și poate trece uşor peste 6.000 de lei pe lună.
„Înainte efectiv nu găseam forţă de muncă. Români. Plus că veneau, stăteau 2-3 zile, plecau. Nici măcar nu ne anunţau”, explică Matei Datcu, propriietarul unei cherhanale din Agigea, de ce a apelat la angajați din Bangladesh, India sau Vietnam. Angajații lui primesc pe lângă salariu, bani pentru masă, iar cazarea este şi ea asigurată.