Deficitul de forţă de muncă în industria ospitalităţii pe litoral depăşeşte 10.000 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Preşedintele de onoare al Asociaţiei Patronale RESTO Constanţa, Corina Martin, a afirmat, miercuri, că deficitul de forţă de muncă în industria ospitalităţii pe litoral depăşeste 10.000 de persoane, precizând că au fost lansate oferte către refugiaţii din Ucraina aflaţi pe litoral ca să lucreze în acest domeniu.

„Deficitul de forţă de muncă este una dintre marile probleme şi probabil că ştiţi că avem o criză majoră de forţă de muncă, în general, în industria ospitalităţii, în România şi, mai ales, pe litoral, acolo unde avem o durată mică de sezon, ceea ce face ca personalul din HoReCa să nu fie foarte interesat să lucreze pentru două luni sau pentru trei luni, sezonier. Şi atunci aici sunt necesare costuri mai mari pentru salarii, pentru a atrage forţă de muncă”, a afirmat Corina Martin în cadrul unei conferinţe, informează News.ro. 

Întrebată dacă este luată în considerare varianta ca cetăţenii ucraieneni aflaţi pe litoral să fie angajaţi în industria ospitalităţii, Corina Martin a răspuns: „Am lansat oferte către refugiaţii ucraineni. Sunt mai multe încercări şi din partea noastră, şi din partea lor, desigur, de a-şi găsi un loc de muncă pe perioada sezonului, cel puţin, pentru că noi avem nevoie de această forţă de muncă. Veţi găsi deja în restaurantele de pe litoral, probabil că aţi văzut şi dumneavoastră, au văzut şi primii turişti, şi forţă de muncă din Asia sau din alte ţări, din Republica Moldova cred că eram deja obişnuiţi. Ne dorim să atragem forţă de muncă din Ucraina, da, avem un deficit consistent. Asta nu înseamnă, însă, că nu vom asigura servicii la standardul aşteptat de turiştii noştri pentru că românii nu vin în vacanţă oriunde, oricum şi pe orice bani, totuşi, ci au devenit mult mai cumpătaţi în bugetul pe care îl alocă în vacanţă şi au învăţat foarte bine să analizeze şi să evalueze ceea ce primesc pentru banii pe care i-au dat pentru această vacanţă”. 

Preşedintele de onoare al Asociaţiei Patronale RESTO Constanţa a fost întrebat despre cifre privind deficitul de forţă de muncă din industria ospitalităţii.

„Peste 10.000 de persoane în acest moment, ca şi necesar de forţă de muncă. La nivelul întregii industrii a ospitalităţii în România, deficitul desigur este unul şi mai mare. La noi, însă, această problemă este mai mai gravă, cu atât mai mult cu cât, pe fondul acesta al pandemiei, în ultimii doi ani, pe o industrie care nu este în general foarte mult susţinută de stat în România personalul s-a reorientat către alte industrii, nu este vorba doar de faptul ca au plecat mulţi să lucreze în străinătate, este vorba şi de faptul că s-au reorientat către alte industrii care au câştigat în timpul pandemiei sau au avut şi alte resurse de supravieţuire”, a explicat Corina Martin.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite