Cât de gravă este starea medicului-erou Ioan Cătălin Denciu. Explicaţiile unui specialist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Cătălin Denciu, medicul de gardă de la ATI Piatra Neamţ, care a încercat să salveze un pacient internat în momentul incendiului, are arsuri pe 40% din suprafaţa corpului, însă este conştient şi stabil.

Andra Cristiana Tăbăcaru, 33 de ani, medic specialist ATI la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, ne explică cât de gravă este starea colegului de la spitalul din Piatra Neamţ.

„Arsura reprezintă distrucţie celulară masivă, acută, cu apariţia de şoc, cu dezechilibre metabolice şi imunologice. În cazul medicului, gradul III înseamnă colorit roşu-brun, distrugere de derm, cu necesar absolut de grefare, procedeu care se face după recuperare, în care suportul vital va fi baza“. 

Iniţial, spune specialistul, medicul care a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului trebuie să depăşească complicaţiile care pot fi pulmonare, dezechilibre metabolice, iar pacientul va necesita terapie nutriţională adecvată, pentru a nu pierde masa musculară şi a nu se întârzia vindecarea“, spune dr. Andra Cristiana Tăbăcaru. 

Indicele de prognostic se calculează înmulţind suprafaţa cu gradul. „Colegul nostru are undeva la 120, între 100-140, însemnând complicaţii multiple şi risc mare de deces. Îi dorim multă sănătate. Tot corpul medical este alături de el“, spune medicul ATI din Constanţa.

Zece pacienţi cu COVID-19 au murit sâmbătă seară la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ după ceun incediu a izbucnit intr-unul din cele două saloane ale secţiei ATI de la etajul doi al clădirii. Opt dintre pacienţii morţi se aflau în salonul unde au izbucnit flăcările. Alţi doi pacienţi, din salonul alăturat, au murit la Secţia Urgenţe, după mutarea de la ATI.

Alţi şapte pacienţi cu COVID, în stare gravă, au fost transferaţi la Iaşi. Medicul de gardă Ion Cătălin Denciu, care a suferit arsuri grave pe 40% din corp în timp ce a încercat să salveze pacienţii din flăcări, a fost transferat duminică dimineaţă, cu un avion militar, la un spital din Belgia.

Pe aceeaşi temă: 

Prefectul de Neamţ: Secţia ATI pentru COVID-19 a fost mutată sâmbătă de la etajul trei la etajul doi, fără informarea DSP. Câteva ore mai târziu a ars

Zece morţi la secţia ATI din Piatra Neamţ în urma unui incendiu. Medicul de gardă, rănit grav, după ce a suferit arsuri, va fi transferat la Bucureşti FOTO VIDEO

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite