Viitorul ministrul al Sănătăţii, Patriciu Achimaş: „România e o ţară săracă şi nu are cum să depăşescă marile ei probleme până când nu face bani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriciu Achimaş-Cadariu, directorul Institutului de Oncologie din Cluj şi viitorul ministru al Sănătăţii în Guvernul Cioloş, este de părere că atâta timp cât „PIB-ul pe cap de locuitor este de trei ori mai mic decât al unei ţări europene, ţara asta nu are cum să trateze pacienţii de orice boală, cu atât mai puţin de cancer, ca în altă ţară europeană“.

Contactat astăzi de reporterii "Adevărul" pentru a-i afla viziunea despre problemele Sănătăţii, Patriciu Achimaş- Cadariu, propunerea lui Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Sănătăţii, a declarat că până miercuri nu poate vorbi întrucât are un program foarte aglomerat. Achimaş a vorbit, în urmă cu câteva luni, cu reporterii revistei „Sinteza”, care au realizat un reportaj amplu la Institutul de Oncologie din Cluj. 

„O mare problemă este să reţinem în ţară rezidenţi buni. Dar cum vom face asta cu bani puţini, greu de spus. Cum să-i reţin când nu am argumente? Le pot eu da salariul din Vest? Eu am fost în Germania şi m-am întors, dar ştiu cum e acolo. Şi atunci îi înţeleg pe cei care pleacă. Vreau să fac şi facem tot ce putem, institutul nostru merge bine, e, poate, cel mai dotat din ţară. Dar suntem o insulă şi insula asta e ca în Robinson-ul lui Gellu Naum, deşi singuri, suntem înconjuraţi de multi alţii cu care interacţionăm. Mă afectează sărăcia oamenilor, a instituţiilor, mă afectează ignoranţa. E incredibil cum se pot derula campanii antivaccin, dar n-au fost campanii penru vaccin şi screening. Dacă am face informare şi prevenţie şi societatea ar participa la asta, media ar pune umărul şi ea, poate n-am avea incidenţa aceasta la cancer. Dar noi facem emisiuni antivaccin sau propagandă tratamentelor alternative. Cancerul e greu de stapânit şi medical, cum să-l opreşti cu muşeţel?”, spune directorul Institutului Oncologic din Cluj, Patriciu Achimaş.

„O mare problemă este să reţinem în ţară rezidenţi buni. Dar cum vom face asta cu bani puţini, greu de spus. Cum să-i reţin când nu am argumente? Le pot eu da salariul din Vest? Eu am fost în Germania şi m-am întors, dar ştiu cum e acolo. Şi atunci îi înţeleg pe cei care pleacă"

Patriciu Achimaş-Cadariu, directorul Institutului Oncologic Cluj

„România este o ţară săracă”

Medicul este de părere că starea de sănătate a populaţie  se va schimba doar dacă se va pune la punct o strategie comună, pe termen lung,  care să includă educaţia, sănătatea şi media.

 Directorul de la Oncologie este de părere că: „România e o ţară săracă şi nu are cum să depăşescă marile ei probleme până când nu face bani. Cât timp PIB-ul pe cap de locuitor este de trei ori mai mic decât al unei ţări europene, ţara asta nu are cum să trateze pacienţii de orice boală, cu atât mai puţin de cancer, ca în altă ţară europeană”.

Carte de vizită 

Achimaş-Cădariu Patriciu are 39 de ani şi conduce Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN). Este medic primar ginecolog, medic specialist chirurgie generală, are supraspecializare în ginecologie oncologică şi supraspecializare în chirurgie oncologică.

Achimaş-Cădariu Patriciu este conferenţiar universitar şi are ca domenii de interes în domeniul cercetării: chirurgia cancerului ovarian, factori de evoluţie şi prognostic în cancerul ovarian, chirurgia cancerului de col uterin, endometru, sân, colon, rect, tiroidă, melanom malign, sarcoamne, tumori rare, evaluarea calităţii vieţii în oncologie, cancerul în sarcină. Potrivit CV-ului său, medicul este membru al Colegiului Regal al Obstetricienilor din Marea Britanie.

Citeşte şi

Noul Guvern. Cine este Achimaş-Cădariu Patriciu, ministrul propus la Sănătate, după ce Andrei Baciu a fost retras de premierul Dacian Cioloş

Noul Guvern. Institutul condus de noul ministru propus la Sănătate, vizat de percheziţii ale DNA în iulie 2015

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite