VIDEO Cei mai frumoşi români. Daniel David, „tatăl“ roboţilor terapeutici din România
0Daniel David este un psiholog şi un cercetător clujean care nu concepe munca fără pasiune şi fără cuvintele „excelenţă“ şi „onoare“. Apreciat şi peste hotare, Daniel David (41 de ani) a pus, în urmă cu 10 ani, bazele celei mai vizibile şcoli de psihologie clinică şi psihoterapie din ţară. Tot el a adus în România, prin proiecte deja finalizate, conceptul de robot terapeutic.
Profesionist, ambiţios, mereu cu câte un proiect inedit, cu un suflu nou în cercetarea românească, astfel l-am putea caracteriza, în doar câteva cuvinte pe Daniel David, un psiholog şi cercetător clujean.
Nu concepe munca fără pasiune şi respect, dorinţă de nou, spirit de echipă şi aplicabilitate practică a ceea ce începe pe hârtie.
A avut un traseu fulminant. O simplă răsfoire a CV-ului său, care are mai mult de 10 pagini, unde sunt trecute atât lucrările pe care le-a scris integral sau parţial, cât şi premiile primite, proiectele naţionale şi internaţionale pe care le-a coordonat, îţi arată clar că te afli în faţa unui specialist, cu principii clare şi rezultate practice.
CV-ului unui psiholog
Daniel David (41 de ani) este un psiholog şi un cercetător român. Din 2007 este şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul facultăţii de Psihologie şi Stiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Tot de atunci e profesor „Aaron T. Beck“.
Coordonează programului de Master în Psihologie Clinică, Consiliere Psihologică si Psihoterapie al UBB (din 2006), e preşedintele filialei clujene a Colegiului Psihologilor din România (din 2005) şi este, din 2001, editor la „Journal of Cognitive and Behavioral Psychotherapies” (revista indexată: THOMSON
ISI/SSCI; PSYCINFO, EBSCO, PROQUEST, IBSS, CNCSIS-B+).
Profesorul este, conform Thomson ISI/Web of Science şi analizelor Asociaţiei Ad-Astra a Cercetătorilor din România, psihologul român cu cel mai mare impact în literatura de specialitate naţională şi internaţională, prin numărul de citări al lucrărilor sale în comunitatea ştiinţifică.
Tot el a fost numit, în ianuarie, anul acesta, director responsabil cu cercetarea la un prestigios institut american, Albert Ellis Institute din New York. Fondatorul acestui institut este unul dintre cei mai importanţi psihologi din lume, fiind comparat cu Sigmund Freud.
Acelaşi institut l-a premiat, de două ori, pe clujean, pentru merite în cercetare.
Psihologii mesei rotunde
David i-a adus la Cluj, simbolic, cu numele, pe cei din poveştile legendarului rege Arthur. Vorbim de Complexul Camelot (acronim pentru Clinical Amphitheatre for Excellence Laboratories Of Therapies), inaugurat în vara lui 2011.
Complexul este situat pe strada Republicii nr. 37 din Cluj-Napoca şi e compus din clădirea Avalon (acronim pentru Advanced Virtual Application Laboratories of Napocensis) şi un amfiteatru în aer liber, numit forumul Rationalia, amfiteatru unde pot avea loc dezbateri şi conferinţe.
Complexul are platforma de roboterapie şi psihoterapie prin realitate virtuală MATRIX, una printre primele zece din lume, ca şi complexitate. În cadrul MATRIX este un program de terapie cu ajutorul roboţilor prin care, doar în 2011, au fost ajutaţi zeci de copii din regiune care suferă de autism. Complexul are proiecte de cercetare cu specialişti din Belgia, Franţa şi Marea Britanie.
„Orice universitate de top încearcă să coreleze activitatea pe care o desfăşoară cu cultura. Toate numele au în spate valori. În Manchester este un telescop numit Merlin, într-un spital din SUA este un laborator numit Camelot. Complexul Camelot exprimă nu numai activităţile noastre, ci şi valorile în care credem: tradiţie, excelenţă, onoare. Un profesor de la Harvard spunea că un Camelot poate fi oriunde un grup îşi asumă valori legate de adevăr, bun simţ şi onoare“, explica, la deschiderea complexului, Daniel David.
Roboţei terapeutici. O nouă generaţie
Iar ultima „ispravă“ a psihologului clujean, şi nu ultima, este parteneriatul dintr-un grant al Comisiei Europene (prin cea mai importantă linie de finanţare în tot ce înseamnă cercetare în Europa, Integrated Projects) prin care psihologii clujeni împreună cu specialişti de top în informatică şi inginerie vor crea un roboţel inteligent, programat să gândească singur care să îi ajute pe copii cu autism să comunice mai bine.
Proiectul este coordonat printr-un consorţiu ştiinţific condus de specialiştii suedezi de la Universitatea Skövde.
Din consorţiu fac parte universităţi din Marea Britanie, Olanda şi Belgia, dar şi firma franceză Aldebaran Robotics S.A.S. care l-a construit pe Nao, unul dintre roboţeii care fac deja terapie, la Cluj, cu copiii care suferă de autism.
Trei dintre roboţeii terapeutici din Cluj FOTO: Florina Pop
Lungul drum spre psihologie şi performanţă
Daniel David, originar din Satu Mare, spune că a fost fascinat de mintea umană încă din liceu, când avea preocupări care se îndreptau spre chimie, biologie şi medicină. Cocheta şi cu Dreptul.
„Mintea umană mi se părea ceva complex şi fascinant, neînţeles. Iar eu nu pot refuza mari provocări şi lupte, chiar dacă prin asta renunţ la confort...
Când eram în liceu, psihologia nu exista atunci ca ştiinţă, fiind desfiinţată în perioada comunistă la nivel universitar. A fost reînfiinţată imediat după Revoluţie, adică când eu eram în clasa a XI-a.
Atunci am pus mâna pe primele cărţi de psihologie şi am ştiut că aici am vrut să ajung, că asta e lumea pe care va trebui să o cuceresc!“, povesteşte psihologul.
Deşi concurenţa la psihologie a fost foarte mare, 10 pe un loc, şi deşi la Medicină sau la Drept i-ar fi fost mai uşor, a ales psihologia. Pe atunci, şcoala rusă de psihologie era foarte apreciată. „Ironia sorţii a fost să ajung de la oportunitatea ruseasă la cultura psihologică americană de acum, total opuse una alteia...“, spune psihologul.
Întoarcere în timp
În urmă cu 10 ani stătea mai mult în SUA decât în România. După ce a terminat programul postdoctoral în medicină biocomportamentală şi integrativă la Mount Sinai School of Medicine in New York a avut un moment de cumpănă. Nu ştia dacă să se întoarcă acasă sau să rămână acolo.
„A fost o decizie complicată, neîncheiată nici azi! M-am întors în ţară deoarece am o slăbiciune pentru familie, rude şi ţară. Ştiam că la UBB aş fi avut oportunitatea să-mi creez propria şcoală. Aveam şi îndoielile mele deoarece ştiam bine contextul românesc“, afirmă David.
S-a întors, dar a păstrat legătura cu cei din SUA ca şi consultant în cercetare, apoi ca profesor asociat la Mount Sinai School of Medicine, ca supervizor, iar apoi ca director pentru cercetare al faimosului institut Albert Ellis.
La Cluj a creat o şcoală de psihologie clinică şi psihoterapie alături de colegii săi mai tineri şi de studenţi, şcoală care azi e una din cele mai vizile la nivel naţional şi cu un impact internaţional recunoscut.
„Chiar atunci când unii din jurul meu, unii chiar foarte apropiaţi, mă criticau, am mers înainte deoarece ştiam că este corect ceea ce fac.
De unde ştiam? Nu facem altceva decât să organizez psihologia din jurul meu aşa cum este ea organizată la universităţile de top din străinătate spre care tindem mereu.
Nu a fost uşor când trebuia să balansezi între ce ştii că trebuie făcut şi oameni apropiaţi care nu te susţin/înţeleg sau chiar ţi se opun. Este o doză de tristeţe existenţială. Dar am gândit mereu că cine ar trebui să conteze cu adevărat pentru mine, mai devreme sau mai târziu, va înţelege lucrurile. Şi adesea aşa s-a şi întâmplat“, mărturiseşte psihologul.
Daniel David, la conferinţa din vară, când a făcut un bilanţ al activităţilor cu roboţii FOTO: Florina Pop
Reguli atipice universităţilor româneşti
Acesta mai spune că nu îi înţelege pe oamenii care abia aşteaptă să vină vacanţa sau concediul ca să se relaxeze şi distreze. „Eu mă relaxez şi mă distrez lucrând şi făcând cercetare“, adaugă Daniel David.
În echipa sa nu intră oricine. Pe lângă pregătirea necesară şi pasiunea care se subînţelege, acea persoană trebuie să-şi asume valori legate de tradiţie, excelenţă şi onoare.
„Nu fac altceva decât să implementez în ţară şi la UBB mecanisme care funcţionează la orice universitate de top din străinătate. Nu sunt uşoare într-un context românesc, dar ele reprezintă condiţia excelenţei. Nu accept să-ţi foloseşti pilele şi influenţa pentru a-ţi facilita avantaje academice şi/sau promovări.
Încerc mereu să elimin din grup bârfa, calomnia, lenea, insulta şi şantajul. Accept critica, dar dacă ea nu este demostrată, cel care a făcut-o trebuie să sufere consecinţele pe care le-ar fi suferit cel criticat, dacă critica s-ar fi dovedit adevărată. Nu se poate, în mediul academic, să vii cu scârbă la serviciu.
Toate aceste mecanisme atipice în ţară, pe multe introducându-le, în premieră, în grupul nostru, mi-au atras o serie de adversari.
Aşadar, în loc să fiu felicitat pentru faptul că le implementez, mă trezesc adesea că trebuie să mă justific pentru lucruri normale.
Dar, odată ce am pornit pe acest drum, mergem până la capăt, sperând mereu că prietenii sunt mai puternici decât inamicii“, spune Daniel David.
Alte proiecte
Psihologii clujeni au creat pastilele psihologice care pot fi descărcate pe telefonul mobil. Produsul este marcă înregistrată la OSIM şi ajută persoanele să-şi ţină sub control stresul şi să-şi gestioneze emoţiile în diverse situaţii, inclusiv când trebuie să vorbească în public.
Un alt proiect de terapie cu ajutorul roboţilor a fost lansat pe 26 iunie, anul acesta, la Cluj de către şcoala clujeană de psihologie clinică. Acesta se numeşte „Help4Mood“, are o valoare de 4 milioane de euro şi este coordonat de un consorţiu internaţional din care fac parte universităţi din Marea Britanie, Italia şi Spania. Proiectul îşi propune să ajute, de acasă, persoanele care suferă de tulburări depresive.
Realizările de la Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al UBB din Cluj l-au inclus într-o prestigioasă reţea europeană de cercetare numită MERIL (care este un proiect al Comisiei Europene).
Aceasta înseamnă nu doar mândrie şi prestigiu, ci şi posibilitatea de a obţine mai uşor acces la granturi şi fonduri pentru diverse proiecte. Este prima structură de cercetare din România din domeniul ştiinţelor socio-umane inclusă în această reţea.
„Refuz greu luptele când ele se duc în numele unor valori ca Excelenţa şi Tradiţia“, încheie Daniel David.
Mai puteţi citi:
Timizii se pot trata gratuit în varianta clujeană a Matrix-ului
Robotul Probo, prietenul copiilor autişti
VIDEO Ora bilanţului: cu ce se laudă roboţii terapeutici din Cluj
FOTO-VIDEO Robotul clujean care îţi scapă copilul de supărare
A fost inaugurată clădirea SF a Clujului cu platforma virtuală MATRIX şi roboţi terapeutici
Şcoala clujeană de psihoterapie, prima din România inclusă într-o prestigioasă reţea academică europeană A fost inaugurată clădirea SF a Clujului cu platforma virtuală MATRIX şi roboţi terapeutici VIDEO Robotul-terapeut de acasă care alungă depresia. Un proiect internaţional de 4 milioane de euro pus în practică la Cluj
Citeste mai mult: adev.ro/mp0s8o
Şcoala clujeană de psihoterapie, prima din România inclusă într-o prestigioasă reţea academică europeană A fost inaugurată clădirea SF a Clujului cu platforma virtuală MATRIX şi roboţi terapeutici VIDEO Robotul-terapeut de acasă care alungă depresia. Un proiect internaţional de 4 milioane de euro pus în practică la Cluj
Citeste mai mult: adev.ro/mp0s8o