O nouă generaţie de roboţi-terapeuţi vor ajuta persoanele cu autism prin cel mai mare grant derulat vreodată de UBB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa va arăta noul roboţel inteligent care va fi testat la Cluj  FOTO: wikipedia.org
Aşa va arăta noul roboţel inteligent care va fi testat la Cluj  FOTO: wikipedia.org

Cea mai bună şcoală de psihologie din ţară va crea împreună cu specialişti de top în informatică şi inginerie, printr-un grant al Comisiei Europene, un roboţel inteligent care va face terapie cu copii care au autism.

Psihologii clujeni împreună cu specialişti de top în informatică şi inginerie vor crea un roboţel inteligent, programat să gândească singur care să îi ajute pe copii cu autism să comunice mai bine.

Noua maşinărie va fi realizată printr-un grant de 9 milioane de euro (10 milioane de dolari) al Comisiei Europene, prin cea mai importantă linie de finanţare în tot ce înseamnă cercetare în Europa, Integrated Projects.

Proiectul este coordonat printr-un consorţiu ştiinţific condus de specialiştii suedezi de la Universitatea Skövde. Din consorţiu fac parte universităţile: Vrije din Bruxelles (coordonator fiiind profesorul Bram Vanderborgth), Universitatea Babeş-Bolyai din România (prof. Daniel David), Universitatea Plymouth din Marea Britanie (prof. Tony Belpaeme), Universitatea Portsmouth din Marea Britanie (prof. Honghai Liu), Universitatea Twente din Olanda (dr. Mark Coeckelbergh) şi firma franceză Aldebaran Robotics S.A.S. (dr. Olivier Joubert).

„Proiectul este revoluţionar, iar prin finanţarea dată se vor stabili direcţiile europene de cercetare în domeniu în urmatorii 4 ani. Demersul nostru se înscrie în legătura dintre psihologie şi tehnologie, mai precis urmărim dezvoltarea unui nou domeniu în care tehnologia să îmbunătăţească intervenţiile psihoterapeutice de tip cognitiv-comportamental“, afirmă coordonatorul proiectului DREAM în România, profesorul Daniel David.

Acest grant este cel mai mare pe care l-a derulat UBB până acum, iar Facultatea de Psihologie de la Cluj a fost desemnată în 2011 cea mai bună şcoală de psihologie din ţară de către Fundaţia Dinu Patriciu.

Cum va arăta mica maşinărie

clujul va testa o noua generatie de roboti inteligenti

Psihologii clujeni au deja o experienţă în munca cu roboţii terapeuţi. Nao şi Probo sunt doar două exemple. Cei doi roboţei sunt folosiţi de vreo 4-5 ani în terapia pentru copii cu autism.
Noul roboţel creat prin grantul de 9 milioane de euro va avea atât funcţiile celor doi, cât şi autonomie, adică va fi programat să gândească singur întrucât scopul proiectului este să facă un prototip care ulterior, printr-un alt proiect, să fie produs în serie şi să ajungă unde e nevoie de el, în casele oamenilor şi grădiniţe. 

Noua invenţie va fi programată să înveţe din interacţiunea cu copilul şi să acţioneze în funcţie de reacţiile acestuia.
„Noul robot va avea o inteligenţă artificială mai mare decât Nao şi Probo. Vrem să-i dăm autonomie deoarece acest robot va ajunge şi în casele oamenilor“, explică Daniel David.

Ca şi înfăţişare, roboţelul va semăna cu Nao, care aduce cu un mic astronaut (foto în dreapta, sursa foto: vps.net). Va avea în jur de 60 de centimetri, cameră video, senzori, şi cântăreşte circa 4 kilograme.

Ce va face Clujul în proiect

Proiectul va fi lansat, în toate cele cinci ţări implicate, peste câteva săptămâni. Munca propriu-zisă va începe în martie, anul viitor, şi va dura 4 ani.
Tot ce înseamnă experienţă clinică la Cluj şi roboţi folosiţi în terapia pentru copiii cu autism va sta la baza creării „creierului“ viitorului roboţel. Studiile făcute de psihologii clujeni au arătat că terapia cu roboţi în cazul persoanelor cu autism dă roade şi că un terapeut robot îl ajută pe copil să comunice mai bine decât un terapeut uman.

„Unii pacienţi, cum sunt cei cu tulburari de spectru autist, învaţă lucruri mai uşor din interacţiunea cu unităţi artificiale, robotice. Aşadar, un robot terapeutic personal nu este, nici în acest caz, un moft, ci o necesitate terapeutică!“, este de părere Daniel David.

clujul va testa o noua generatie de roboti inteligenti

Daniel David, pe platforma MATRIX, alături de trei roboţei folosiţi. Cel verde, din centru, e Probo  FOTO: Florina Pop

Daniel David, a cărui expertiză este recunoscută şi peste ocean, spune că misiunea cercetătorilor clujeni, pe termen lung, este să creeze „un robot terapeutic personal în fiecare familie“ şi că grantul de la UE îi ajută să creeze un nou domeniu la graniţa dintre psihologie şi tehnologie, domeniu în care tehnologia să fie folosită la dezvoltarea personală, promovarea sănătătii mentale, tratamentul diverselor afecţiuni psiho-comportamentale.

La Cluj există una dintre cele mai complexe platforme de realitate virtuală şi roboterapie din lume, platform care se numeşte MATRIX şi a fost inaugurată acum 3 ani. Acolo va fi testat, peste vreo doi ani, noul roboţel inteligent.

Mai puteţi citi:

Clujeanul Daniel David - primul român ajuns director pentru cercetare la faimosul Institut „Albert Ellis“ din New York

Timizii se pot trata gratuit în varianta clujeană a Matrix-ului

Robotul Probo, prietenul copiilor autişti

VIDEO Ora bilanţului: cu ce se laudă roboţii terapeutici din Cluj

VIDEO Primele desene terapeutice din România au fost lansate la Cluj. Un magician îi învaţă pe copii să gândească pozitiv

FOTO-VIDEO Robotul clujean care îţi scapă copilul de supărare


 


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite