Cum a ajuns o româncă „berarul-şef al Europei”- specialista răspunde de calitatea berii în 17 fabrici din 8 ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monica Mândruţiu, specialista care a adus României o medalie de aur la “Olimpiada berii” din 2008, a devenit “Brewing Lead” pe Europa al SABMiller, companie care deţine 200 de branduri de bere în 75 de ţări. Funcţia presupune coordonarea şi îmbunătăţirea producţiei de bere în 17 fabrici din 8 ţări europene. Clujeanca este expertă în biochimie, microbiologie, degustătoare de bere recunoscută pe patru continente şi are un MBA în Anglia.

Imaginea omului burtos, cu zâmbet larg, ca de Moş Crăciun, care ridică o halbă de bere, lângă un butoi artizanal, este probabil reprezentarea pe care majoritatea oamenilor o au atunci când se gândesc la un berar bun. 

Ei bine, dacă vine vorba despre unul dintre cei mai buni berari din România, care din 1 septembrie este şi coordonatorul a 17 fabrici de bere din opt ţări europene, situaţia nu stă deloc aşa. În primul rând este vorba despre o femeie -  Monica Mândruţiu (46 de ani), pasionată de biochimie, expertă în microbiologie şi în procese tehnologice, degustătoare de bere recunoscută pe patru continente, care mai are pe deasupra şi un Master in Business Administration (MBA) la Universitatea Heriot Watt din Anglia. 

Ţinuta ei business, cu costum negru şi cămaşă albă, sau halatul alb impecabil, de laborator, îi dă un aer de răceală corporatistă, dar zâmbetul care apare pe faţa ei atunci când vorbeşte despre munca pe care o face de 23 de ani îţi dezvăluie un om pasionat de “ştiinţa şi arta fabricării berii” aşa cum îi place să spună. 

De ce ar pune o companie multinaţională precum SABMiller, care are 200 de branduri de bere şi circa 70.000 de angajaţi, în 75 de ţări, o româncă din Maramureş, naturalizată la Cluj-Napoca, în funcţia de Brewing Lead pe Europa? Mai ales când această funcţie presupune coordonarea şi îmbunătăţirea producţiei de bere în 8 ţări europene, printre care Cehia, unde s-a inventat în 1842, stilul de bere Pilsner, sau în Olanda, care produce una dintre cele mai populare beri europene. 

Răspunsul este simplu şi nu lasă niciun loc de interpretări: din 2004, de când este Berar-şef al Ursus Breweries, Monica Mândruţiu şi echipa sa au obţinut 58 de medalii pentru berile aflate în portofoliu, printre care se numără premiul la care visează orice berar: aurul la World Beer Cup, care este echivalentul Jocurilor Olimpice în industria berii.  


Ştiinţa şi arta producerii berii

Înţeleg pasiunea pentru licoarea de hamei a milioane de bărbaţi din întreaga lume, care savurează în fiecare seară, alături de prieteni, o bere  bună, însă de unde atâta pasiune pentru a produce cea mai bună bere la o femeie? 

Monica Mândruţiu, care din liceu a fost îndrăgostită de chimie şi de biologie, ne explică: „În 1990, când am terminat Facultatea de Tehnologia şi Chimia Produselor Alimentare din Galaţi, singura de acest gen din ţară, am avut de ales între industria berii şi cea a produselor zaharoase, domenii în care m-am specializat în ultimii doi ani de studiu. Erau posturi libere la Cluj la Fabrica de bere Ursus şi la fabrica Feleacul, unde se produceau dulciuri. Am ales prima variantă pentru că fabricarea berii mi se pare foarte interesantă, este un proces foarte complex, un domeniu al diversităţii şi al creativităţii. Drumul spre obţinerea unei savori desăvârşite, implică transformarea ingredientelor naturale, o fascinantă parte de microbiologie, elemente de inginerie, foarte importantă fiind şi partea de analiză senzorială”. 

Şi dacă credeaţi că fabricarea berii este un fleac pe lângă, de exemplu, producerea vinului, vă înşelaţi. „Ingredientele, atât în cazul berii, cât şi al vinului, au caracteristici diferite de la an la an. Producătorii de vin pun mustul de struguri în butoi şi aşteaptă să vadă ce a ieşit. Dacă gustul diferă de la un an la altul nu este o problemă în cazul vinului, însă provocarea berarului este să aleagă ingredientele şi parametrii de producţie astfel încât gustul să se păstreze acelaşi de la an, la an. Este un proces foarte complex, o îmbinare între ştiinţă şi artă. Nu există monotonie, ai tot timpul oportunitatea de a face ceva special”, precizează specialista.

Producătorii de vin pun mustul de struguri în butoi şi aşteaptă să vadă ce a ieşit. Dacă gustul diferă de la un an la altul nu este o problemă în cazul vinului, însă provocarea berarului este să aleagă ingredientele şi parametrii de producţie astfel încât gustul să se păstreze acelaşi de la an, la an. Este un proces foarte complex, o îmbinare între ştiinţă şi artă.

Monica Mândruţiu, brewing lead pe Europa al SABMiller

Cum a luat România aur la „Olimpiada berii”

Din anul 2004, de când a devenit Berar-şef al Ursus Breweries, Monica Mândruţiu şi echipa sa au adus 58 de medalii pentru produsele din portofoliul companiei, cea mai importantă distincţie fiind medalia de aur obţinută cu Ursus Premium, în 2008, la World Beer Cup. Este vorba despre cea mai mare competiţie din lume, denumită Jocurile Olimpice ale industriei berii, care se ţine la fiecare doi ani într-un oraş din SUA. Juriul format din 120 de degustători analizează 3.000 de probe de bere din toată lumea. 

„E o competiţie cu adevărat grandioasă, care m-a impresionat mai ales prin diversitatea berilor participante,venite din toată lumea. Pentru orice berar este o mare onoare să obţină o medalie la această competiţie, e similar cu a câştiga la Jocurile Olimpice”, povesteşte clujeanca. “Berile trec prin mai multe etape de calificare, rămânând în final 6 produse. Degustătorii nu ştiu ce marcă de bere gustă, pentru fiecare probă au de evaluat mai multe categorii de atribute: limpiditatea şi culoarea, mirosul, calitatea amărelii, conţinutul de alcool, respectarea criteriilor specifice stilului, aroma şi gustul remanent, echilibrul aromelor, conţinutul de bioxid de carbon şi meritul tehnic. Nu se acordă un premiu suprem gen <<cea mai bună bere a competitiei>> fiindcă fiecare stil de bere are particularitatile sale si ar fi incorect sa se faca o comparatie directa”. Inca de la prima participare, Ursus Premium a facut o buna impresie castigand in 2006 medalia de argint.

„A fost o mare supriză şi pentru organizatori, cand au anuntat premiul parca nu le venea sa creada, era prima data cand o bere romaneasca era premiata acolo”, relateaza Monica Mandrutiu. Când era pe podium, clujeanca şi-a pus o dorinţă – ca la următoarea competiţie să câştige aurul.” După doi ani, am participat din nou. Nu am schimbat reţeta faţă de 2006, dar am fost foarte atentă la fiecare detaliu.  Întrucât 99% din berile înscrise sunt foarte bune, o mică nuanţă poate face diferenţa. Totul trebuie sa fie perfect, berea in primul rand, dar si modul de ambalare si transport al probelor pana la locul concursului, pentru a evita expunerea la lumina si temperaturi ridicate . Competiţia din 2008 s-a ţinut la San Diego. Iarăşi festivitate, iarăşi emotia deschiderii plicurilor. Am asteptat…si da! ..managerul competitiei anunta ca  Romania este din nou pe podium, Ursus Premium a castigat medalia de aur la categoria International Style Lager ! Am fost aşa de fericită şi de mândră, nu am mai simtit nici oboseala calatoriei spre casa, abia am astepat sa ma intilnesc cu colegii si sa sarbatorim impreuna acest succes de exceptie al echipei noastre ”, relatează berarul.


Secretul celei mai bune beri

Întrebată despre secretul obţinerii aurului la “Olimpiada berii”, Mândruţiu a explicat:”Fiecare stil de bere are ceva specific, unele beri sunt amare, unele mai dulci, unele mai pline, altele mai light, fiecare stil cu atributele lui. Ca să obţină o bere bună berarul trebuie să cunoască foarte bine insusirile senzoriale al stilului de bere pe care o face. Apoi, trebuie să selecteze ingredientele potrivite, pentru că sunt foarte multe varietăţi de orz din care se face malţul, de asemenea sunt foarte multe varietăţi de hamei şi  tulpini de drojdie; se pot folosi si alte cereale, mălai sau orez,cum fac japonezii. Berarul trebuie să aleagă cele mai bune ingrediente pentru a obtine armonia deplină a stilul de bere respectiv”. 

Foarte importanta este tehnologia folosită dar si controlul riguros al procesului: “Se fac sute de analize fizico–chimice si senzoriale pentru fiecare lot, începând de la analiza ingredientelor pina la produsul finit. Nu degustăm  berea doar la final, ci în fiecare etapă a procesului de producţie,”. Şi, probabil cel mai important ingredient al unei beri bune este: “sufletul berarului şi pasiunea cu care acesta lucreaza pentru a pune in valoare fiecare trasatura a personalitatii a berii“. “Berarul trebuie să fie o persoană ce stăpâneşte microbiologia, biochimia, analiza senzorială şi ingineria de proces. Au trecut vremurile în care berarul făcea şarje mici, in conditii artizanale ,fara sa poate asigura consistenta gustului de la o sarja la alta”. 

Trendul consumului de bere la nivel mondial este descrescător. Generaţia tânără se orientează si spre alte produse. Eu cred că berarii trebuie să înţeleagă că vremurile s-au schimbat şi că oamenii vor multă diversitate, vor oportunitatea de a alege şi a experimenta ceva nou. Tipurile clasice de bere sunt foarte bune şi vor fi întotdeauna apreciate, dar acum se doreste si altceva

Monica Mândruţiu, brewing lead pe Europa al SABMiler

Mic ghid de degustare a berii - cum ştii că bei o bere bună

Monica Mândruţiu este din 1999 membru în Comisia Europeană de Degustare a SABMiller şi a fost membră a juriului la 19 competiţii internaţionale pe patru continente. A participat la programe de instruire privind tehnologia berii, controlul calităţii şi analiză senzorială în Africa de Sud, Germania, Marea Britanie. În analiza senzoriala unei beri se folosesc 122 de termeni, de atribute, iar pe toate Mândruţiu le are la degetul mic. 

Spre deosebire de degustătorii de vin, cei de bere înghit lichidul pe care-l degustă pentru că anumite caracteristici ale berii sunt dezvăluite de papilele gustative de la baza limbii. “La o competiţie se degustă bere câteva ore pe zi. Nu este pericol să te ameţeşti pentru că un degustător bun poate descrie o bere după doar câteva îmghiţituri. Pe parcursul degustarii,dupa un anumit numar de probe degustate, eu beau apă, pentru a nu-mi altera gustul. Se pot consuma si nişte biscuiţi cu gust neutru”, explică specialista. 

Mândruţiu a precizat pentru „Adevărul” că primul lucru pe care-l face un degustător este să observe aspectul berii: „Înainte să gustam berea, o bem cu ochii,de exemplu,daca este o bere filtrata, ea trebuie să fie absolut limpede, strălucitoare iar culoarea sa fie in concordanta cu tipul de bere respectiv. Gulerul de spumă trebuie sa fie prezent, marimea lui depinde şi de cum se toarnă berea în pahar. Spuma se sparge repede daca paharele nu sunt bine spălate sau daca,in timpul mesei, urmele de grasime de pe buzele consumatorului ajung in pahar. Spuma trebuie sa aiba o culoare albă pentru berile blonde, respectiv nuante crem pentru berile negre. Este de dorit ca spuma sa fie formata din bule foarte mici pentru a fi stabilă,să aibă un aspect onctuos şi bogat. La final ar trebui să rămână urme de spumă ca o dantelă in interiourul paharului. Urmeaza apoi evaluarea aromei si gustului berii.Pe masura ce apropiem paharul de nas putem distinge o paleta larga de arome: de malt, de hamei, note delicate florale, de fructe,etc.. O bere de calitate trebuie sa aiba un spectru de arome in concordanta cu stilul caruia ii apartine. Experienta senzoriala este intregita de evaluarea gusturilor de baza, a plinatatii, catifelarii, continutului de bioxid de carbon si amarelii remanente. Ceea ce confera acel plus de excelenta si personalitate unei beri este fara indoiala  armonia tuturor insusirilor senzoriale: aspect, miros, gust“, explică berarul.


Cum ajungi Brewing Lead pentru SABMiller Europa

Monica Mândruţiu este la 46 de ani berarul din România care are, una dintre cele mai importante funcţii in cadrul grupului SABMiller in Europa. Întrebată cum a ajuns in pozitia de Brewing Lead, Mândruţiu a explicat: “Foarte importantă a fost pregătirea profesională şi experienta acumulata de-a lungul anilor, faptul că am lucrat şi în  laborator şi în producţie şi inteleg procesul în ansamblu. Între timp am absolvit şi un MBA,am vrut să înţeleg bussinesul în general, sa nu raman limitata doar la partea tehnica. De asemenea,cred ca şefii au apreciat rezultatele obtinute de echipa din care am facut parte si pasiunea cu care am lucrat la fiecare proiect. Eu nu percep meseria mea ca pe un loc de muncă cu program de la 8 la 16, eu îmi stabilesc obiectivele şi aleg calea pentru a le atinge, iar dacă e nevoie de eforturi în plus, le fac. Consider că dacă iti propui sa faci ceva trebuie sa dai totul ca sa atingi un rezultat de exceptie,altfel nu are rost sa-ti irosesti timpul cu lucruri comune ”.  

Drumul clujencei însă nu se opreşte aici „Provocarea industriei berii este de a atrage în continuare clienţi şi de a aduce noi oferte. Trendul consumului de bere la nivel mondial este descrescător. Generaţia tânără se orientează si spre alte produse. Eu cred că berarii trebuie să înţeleagă că vremurile s-au schimbat şi că oamenii vor multă diversitate, vor oportunitatea de a alege şi a experimenta ceva nou. Tipurile clasice de bere sunt foarte bune şi vor fi întotdeauna apreciate, dar acum se doreste si altceva. Noi trebuie să fim creativi şi să avem curajul de a încerca mereu ceva nou, de a face pasul de la tradiţional spre contemporan”.   

Carte de vizită 

Monica Mândruţiu lucrează de 23 de ani în industria berii. A început în 1990, cu postul de Inginer tehnolog la Fabrica de Bere din Cluj. Până în 2004, a trecut prin mai multe posturi în cadrul aceleiaşi companii – Microbiolog, manager control microbiologic şi activităţi de protecţie a mediului şi Manager control calitate. Din 2004 până în 2007 a fost Berar-şef la Ursus Breweries, iar din 2007 până în luna septembrie a acestui an a fost Director de Calitate şi  Fabricare Bere la Ursus Breweries SA. Din 1 septembrie 2013 este Brewing Lead la SABMiller Europa şi coordonează producţia de bere în 17 fabrici din România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia, Italia, Olanda şi Spania. Mândruţiu a precizat cu modestie că funcţia ei nu este de "berar-şef al Europei", ea având un superior în Europa, care lucrează în Elveţia. Monica Mândruţiu a terminat în 1990 Facultatea de Tehnologia şi Chimia Produselor Alimentare din Galaţi, în 2003 a obţinut diploma în Fabricarea Berii la Institute of Brewing and Distiling în Marea Britanie, iar în 2012 a absolvit un MBA în Administrarea Afacerilor la la Heriot Watt University.  Mândruţiu este căsătorită şi nu are copii. 

Citeşte şi 

FOTO VIDEO Povestea clujeanului care face maşini pentru Formula 1

Românii din Centrul de Cercetare Bosch de la Cluj îi ajută pe nemţi să-şi atingă visul: cât mai puţine accidente rutiere

VIDEO Sânge artificial fabricat la Cluj: invenţie de premiu Nobel, şanse slabe de finanţare

VIDEO Sânge artificial fabricat la Cluj: invenţie de premiu Nobel, şanse slabe de finanţare „Daily Mail“, despre invenţia de Nobel a clujenilor: „Sângele artificial, care va putea fi folosit pe oameni, fără efecte secundare, a fost creat în România“

Citeste mai mult: adev.ro/mvp3yx

VIDEO Sânge artificial fabricat la Cluj: invenţie de premiu Nobel, şanse slabe de finanţare „Daily Mail“, despre invenţia de Nobel a clujenilor: „Sângele artificial, care va putea fi folosit pe oameni, fără efecte secundare, a fost creat în România“

Citeste mai mult: adev.ro/mvp3yx

VIDEO Sânge artificial fabricat la Cluj: invenţie de premiu Nobel, şanse slabe de finanţare „Daily Mail“, despre invenţia de Nobel a clujenilor: „Sângele artificial, care va putea fi folosit pe oameni, fără efecte secundare, a fost creat în România“

Citeste mai mult: adev.ro/mvp3yx

„Daily Mail“, despre invenţia de Nobel a clujenilor: „Sângele artificial, care va putea fi folosit pe oameni, fără efecte secundare, a fost creat în România“

   

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite