TIFF 2020, filme care nu trebuie ratate. Recomandările preşedintelui festivalului, Tudor Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TIFF 2020, primul mare festival de film din Europa care a fost reluat în vremea pandemiei, aduce, începând din acest week-end, sute de filme la Cluj-Napoca. Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, a făcut o listă de recomandări.

„Multă lume mă întreabă ce să nu rateze la TIFF, asta pînă vin faimoasele recomandări ale lui Mihai Chirilov. Păi trebe ştiut de la bun început că nu veţi putea vedea „totul”, vor fi multe proiecţii simultane şi că va trebui să vă odihniţi bine de tot în timpul zilei pentru a putea face faţă maratonului nocturn.

Nu aş rata filmele aduse de Transilvania Film, nu pentru că sunt ale noastre, ci pentru că sunt efectiv f. bune”, a scris Giurgiu pe Facebook.

Prezetăm mai jos recomandările preşedintelui TIFF:

- Filmul rusesc „DAU. Natasha” a fost, pentru mulţi, filmul cel mai bun, mai intens, al Berlinalei din iarnă. Regizorul Khrzhanovsky (premiat la TIFF pentru debutul lui cu “4”) a făcut unul din cele mai bizare şi nebune experimente ale ultimilor ani, a recreat în Ucraina ambianţa unui institut misterios de cercetări experimentale, l-a populat cu actori, savanţi, muzicieni, filosofi si mulţi-mulţi alţii, care au trăit laolaltă timp de 3 ani cît au durat filmările. Camerele au filmat 24/7 şi la final au ieşit peste 700 de ore de material din care, dupa alţi 5 ani de montaj, i-au ieşit 14 filme. DAU. Natasha e un „must see” la TIFF, foto mai jos

- Filmul belgian „Patrick”, din competiţie, de o delicateţe şi bun gust cum rar se poate vedea. Acţiunea se întîmplă într-o tabără de nudişti şi nu zic mai multe.


- Thrillerul Madre al lui Rodrigo Sorogoyen, unul din foştii cîştigători la TIFF cu „Stockholm”. Extrem de bine scris, regizat şi jucat.
 

- Filmul islandez „The County”, făcut de regizorul filmului RAMS / Despre oameni şi oi, alt film descoperit şi iubit la TIFF. Eroina e o crescătoare de vaci în luptă cu sistemul. Au şi islandezii probleme...

- „Servants”, un film slovac filmat impecabil, cu o atmosferă care îţi dă fiori, unde îl veţi putea revedea pe Vlad Ivanov vorbind slovaca fluent

- „Eden” de Kocsis Agnes, despre un personaj care decide să trăiască în izolare totală. So 2020!

Dar şi:

- „Delete History”, filmul care va închide TIFF-ul, făcut de duo-ul dement Delepine&Kervern (autorii filmului „Aaltra”, premiat la un TIFF de demult) e adorabil. Din nou despre oameni simpli care încep lupta împotriva corporaţiilor planetare.

- „Amarcord” al lui Fellini, o bijuterie de film, care adună în el multe din motivele recurente din opera maestrului. Ultima dată l-am văzut într-o copie veche la Cinematecă, de-abia aştept să îl văd restaurat.

- Că veni vorba de capodopere, recomand şi filmul politic „Z” al lui Costa Gavras. Un clasic al genului.

- Unul din filmele pe care nu am reuşit să le văd dar de care am auzit si citit multe. Filmul ucrainean „Atlantis” făcut de operatorul Vasyanovich, premiat anul trecut la Veneţia.

- „Croaziera iubirii / Bitter Love”, o versiune documentară a „Croazierei” lui Daneliuc, de astă dată eroii fiind pasagerii ruşi de pe un vas care circulă pe rîul Volga şi care găsesc soluţii de evadare din cotidianul anodin.

- „Cunningham”, documentar despre marele coregraf american Merce Cunningham.

- „Poveşti din închisoare”, documentarul făcut de clujeanul Visky Ábel, multipremiat la TIFF la Competiţia locală, recent aratat la un mare festival de documentare, la Toronto HotDocs.

- „Thalasso”. Pentru că Depardieu şi Michel Houellebecq. Cocktail bum-bum, nu e nevoie de nimic altceva!

- Nu vă zic nimic despre multele filme romaneşti bune, oricum va fi omor la ele, dar vă rog să mergeţi însoţiţi de mame sau bunici să vedeţi documentarul „Casa cu păpuşi” al lui Tudor Platon. E adorabil! Nu rataţi nici „Profu’” al lu Alex Brendea, despre un prof atipic de mate care face meditaţii la fel de atipice cu elevii lui. De vazut si documentarul de arhiva „Apa ca un bivol negru”, in copie restaurata, despre inundatiile catastrofale din 1970. Regizorul Dan Piţa va fi prezent la proiectie.
 

Spor la vizionare si la luat bilete din timp!”

Citeşte şi

Cum va arăta TIFF, festivalul care începe vineri seara, la Cluj. Proiecţii de filme exclusiv în aer liber şi măsuri speciale de siguranţă pentru public

Anunţ despre festivalurile Clujului. Veşti bune în privinţa TIFF şi ultimele noutăţi despre Untold şi Electric Castle

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite