Studente din Cluj, fascinate de furtul din mall prin metoda „furculiţa”. Cum au fost prinse şi ce pedepse au primit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două studente de la Facultatea de Arhitectură din Cluj-Napoca au fost judecate pentru furt FOTO Pixabay
Două studente de la Facultatea de Arhitectură din Cluj-Napoca au fost judecate pentru furt FOTO Pixabay

Judecătoria Cluj-Napoca a pronunţat o primă sentinţă într-un dosar de furt calificat în care au fost trimise în judecată două studente de la Facultatea de Arhitectură, prinse furând din mall-ul Vivo din Floreşti, folosindu-se de furculiţe.

Două studente de la Facultatea de Arhitectură din Cluj-Napoca au fost trimise în judecată pentru furt calificat după ce au fost prinse având asupra lor mai multe produse furate din mall-ul Vivo. 

Potrivit datelor de la dosar, cele două studente, colege de cămin, au ajuns să fure din mall după ce, „în cursul anului 2019, în timp ce se aflau la locuinţa unor prieteni, au vizionat mai multe video-clipuri care demonstrau felul în care se pot desface sistemele de alarmă de pe produsele din magazine, fiind fascinate de cât de uşor se poate face acest lucru”.

„Ulterior, locuind împreună, cele două fete au mai discutat despre ideea de a sustrage bunuri din magazine prin desfacerea sistemelor de alarmă, motiv pentru care la data de 03.02.2020 au luat împreună hotărârea de a se deplasa la Vivo Center Floresti pentru a încerca să sustragă bunuri din magazine”, se mai arată în datele de la dosar.

Potrivit rechizitoriului, înainte să plece la furat, cele două studente şi-au pregătit două plase de hârtie cu inscripţia „Stradivarius” şi cinci furculiţe metalice pe care să le folosească pentru desfacerea sistemelor de alarmă.

Prima captură: o geantă Nike

Ajunse în mall, cele două tinere au intrat în magazinul Intersport şi, după ce s-au plimbat puţin printre rafturi, una dintre ele a luat o geanta de culoare neagră de pe un raft şi a intrat în cabina de probă. În tot acest timp, prietena ei a rămas în afara cabinei de probă pentru a-i supraveghea pe angajaţi şi pe agentul de pază.

„Dupa ce a intrat în cabina de probă, E.E., folosind două furculiţe, a desfăcut sistemul de alarmă de pe geantă, după care a introdus-o în plasa de hârtie pe care o avea asupra sa. În momentul în care a intrat în cabina de probă, E.E. avea şi alte produse din magazin asupra sa, în ideea de a nu fi descoperită ca vrea să sustraga geanta de culoare neagra marca Nike. După ce a pus geanta marca Nike în plasa de hârtie, a ieşit din cabina de probă, a pus restul produselor pe rafturi, după care, împreună cu inculpata F.F., a părăsit incinta magazinului, fără a fi depistate de catre agentul de pază sau de către alţi angajaţ”, se mai arată în rechizitoriu.

Următoarele opriri: Massimo Dutti, Carrefour, Cărtureşti

De la Intersport, cele două studente au mers la Massimo Dutti. Prin aceeaşi metodă au furat o geacă de piele. După ce au furat geaca de piele, cele două tinere au mers la magazinul Carrefour, de unde s-au aprovizionat cu: un burete de baie Martini, pastă de dinţi marca Colgate Max White, ulei de corp Johnson Bedtime, şampon Syoss, gel de duş Tesori, ulei de corp marca Le Petit Marseillais şi un set de 4 rezerve perie electrică de dinţi marca Oral-B.

După ce au pus produsele în plasă, cele două au ieşit din magazinul Carrefour prin zona caselor de marcat, unde au cumpărat două sticle de apă.

Înainte să plece la cămin, cele două studente au intrat şi la Cărtureşti, de unde, una dintre tinere, cu complicitatea celeilalte, a furat un portofel şi un breloc.

Prinse în staţia de autobuz

După ce şi-au „făcut plinul”, cele două studente s-au dus în staţia de  autobuz de la intrarea 1. În timp ce stăteau în staţie şi fumau o ţigară „au fost abordate de către o persoana de sex masculin care s-a prezentat ca fiind seful securitatii de la Vivo Floresti si care, ulterior, le-a cerut fetelor sa-i arate ce produse au în plase, constatând că acestea au sustras produse din mai multe magazine, inculpatele neputând prezenta nicun bon fiscal pentru produsele pe care le aveau asupra lor”. Şeful pazei a anunţat Poliţia, iar pe numele celor două tinere a fost deschis dosar penal.

Au recunoscut tot şi au scăpat cu amânarea aplicării pedepsei

Puse în faţa probelor, cele două studente au recunoscut şi regretat faptele şi au achitat prejudiciul în valoare de 1.200 de lei. În urma procesului, Judecătoria Cluj-Napoca le-a condamnat pe cele două tinere la şase luni de închisoare cu suspendare, dar a fost dispusă amânarea aplicării pedepsei. Astfel, dacă sentinţa, care poate fi atacată cu apel, rămâne definitivă cazierul celor două student se păstrează curat.

În pronunţarea sentinţei, judecătorul a ţinut cont că cele două studente au colaborat cu anchetatorii şi au recunoscut faptele, că „faptele au fost un accident şi revenirea la o conduită socială corespunzătoare a avut deja loc”. Judecătorul a mai arătat că cele două studente se bucură de o bună apreciere în comunitatea în care trăiesc şi îşi desfăşoară activitatea. „Trebuie subliniat, însă, că aceste aspecte pozitive nu pot duce la înlăturarea deplină a faptei comise”, a mai arătat Judecătoria Cluj-Napoca, în sentinţă, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Hoţ specializat în furturi de biciclete de la mall, trimis în judecată de procurori. Metoda folosită de individ

„Hoaţă de mall”, specializată în furturi din Zara, H&M, Stradivarius, Camaieu, Leonardo sau New Yorker, condamnată la şapte ani de închisoare

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite